VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/08/31

Paralympijské hry v Londýne otvoril strhujúci ceremoniál


29.08.2012 | 23:30 LONDÝN - Strhujúcim otváracím ceremoniálom s tanečníkmi, ohňostrojmi i akrobaciou odštartovali v Londýne na Olympijskom štadióne najväčšie paralympijské hry v histórii

.
Na slávnosti sa zúčastnilo množstvo hendikepovaných športovcov, ale aj kráľovná Alžbeta II., princ William a jeho manželka vojvodkyňa z Cambridge.
Diváci v hľadisku i vo viac ako 100 krajinách vďaka prenosu pri televíznych obrazovkách videli aj vzdušnú akrobaciu. Počas ôsmich týždňov ju nacvičilo 50 zdravotne postihnutých, medzi nimi aj zranení vojaci.
    
Londýnska paralympiáda potrvá jedenásť dní a súboje o medaily zvedie 4300 športovcov zo 160 krajín.
    
Slovensko bude v Londýne reprezentovať 34 športovcov, pričom celá výprava má 66 členov. Pred štyrmi rokmi v Pekingu získali Slováci šesť cenných kovov, dva zlaté, tri strieborné a jeden bronzový. 


zdroj:


2012/08/27

Tanečný kurz pre vozičkárov



Tanečný klub Danube Vám ponúka:

Všeobecnú pohybovú prípravu pre deti od 4 do 6 rokov a pre deti od 6 do 15 rokov
Spoločenský tanec (od 6 rokov)
Štandardné tance (Waltz, Valčík, Tango, Foxtrot, Quickstep)
Latinsko-americké tance (Samba, Cha-Cha, Rumba, Pasodoble, Jive)
FLAMENCO (od 6 rokov)
Klasický tanec od 6 rokov
Vysokoškolská sekcia (spoločenské tance, protokol)
Hobby senior klub (spoločenské tance od 25 rokov do X rokov)
Pripravujeme páry na plesy a spoločenské podujatia.


Ako jediný subjekt v oblasti spoločenského tanca v SR sa zaoberáme výukou tanca detí, mládeže i dospelých s rôznym typom postihu:

telesný (sluchový postih, zrakový postih, vozíčkari)
mentálny
viacnásobný (mentálny, telesný, sociálny)

Kontakt, užitočné odkazy a otváracie hodiny
TK DANUBE BRATISLAVA
Janotova 14
84105 Bratislava
Tel: 0903 / 348 500






Domáca stránka: www.tkdanube.sk





ZDROJ:
http://www.relaxovat.sk/bratislava/Zariadenie_131_TK_DANUBE_BRATISLAVA

2012/08/24

Čo sú to NSO?


Čo sú to NSO?

Nervovosvalové ochorenia predstavujú veľkú skupinu rôznorodých postihnutí kostrových svalov a periférnych nervov. Ich spoločným príznakom je postupný vývoj slabosti svalov, často sprevádzaný zmenšovaním ich objemu. Odlišujú sa rýchlosťou, ktorou sa ochorenie zhoršuje a vekom nástupu pridružených komplikácií.

Nervovosvalové ochorenia sú progresívne ochorenia, teda také, ktoré sa postupom času zhoršujú.

Nervovosvalové ochorenia postihujú dospelých aj deti v ranom období, ženy aj mužov, a to bez rozdielu veku. Odhaduje sa, že na Slovensku žije spolu 5 000 ľudí s nejakou formou nervovosvalového ochorenia.

Nervovosvalové ochorenia zahŕňajú niekoľko desiatok špecifických ochorení, okrem svalových dystrofií napríklad spinálne svalové atrofie, ochorenie Charcot – Marie – Tooth, amyotrofickú laterálnu sklérózu, metabolické myopatie a mnohé ďalšie.

Muskulárna – SVALOVÁ – dystrofia je široký termín pre geneticky podmienené ochorenia svalov, ktoré sa prejavujú svalovou slabosťou, stratou sily a atrofiou, čiže úbytkom svalstva. Postihnuté bývajú aj svaly dýchacie a hltacie alebo srdcový sval (kardiomyopatia). Často sa vyskytujú deformity chrbtice či skrátené svaly končatín (kontraktúry).

V počiatočnom štádiu je viditeľná knísavá chôdza (tzv. kačacia chôdza), zvláštne našľapovanie do schodov (na špičky) a myopatické šplhanie (prichytanie sa zábradlia), neschopnosť behať či bez podpery sa postaviť z drepu.

Napriek pokroku v medicíne neexistuje liek, ktorým by bolo možné svalovú dystrofiu a iné NSO vyliečiť. Kvalitnou starostlivosťou a pravidelnou rehabilitáciou je však možné zhoršovanie ochorenia spomaliť, predchádzať vzniku zdravotných komplikácii a zvýšiť komfort života ľudí so svalovou dystrofiou.

Vyžadujú preto interdisciplinárnu starostlivosť viacerých špecialistov ako neurológa, genetika, rehabilitačného lekára, fyzioterapeuta, kardiológa, pneumológa, ortopéda a ortopedického protetika, špecialista na výživu a ďalších podľa potreby. Kvalitná starostlivosť by mala zahŕňať pravidelnú rehabilitáciu v domácom prostredí, kúpeľnú liečbu a individuálnym požiadavkám prispôsobené kompenzačné pomôcky (mechanický a elektrický vozík, polohovacia posteľ, antidekubitný matrac a sedačka do vozíka, zdvihák a iné).

Život s nervovosvalovým ochorením prináša každému postihnutému a jeho rodine veľa vážnych problémov a výrazne zasahuje do jej fungovania.

Zdroj:

 http://www.omdvsr.sk/index.php/o-ochoreni/co-su-to-nso.html

 http://www.csz.sk/?str=poradna_info&menu=19&detail=34

 

2012/08/23

Búra bariéry: Vozíčkar Matej kedysi tancoval, dnes fotí hasičov


Koleso osudu sa väčšinou ovplyvniť nedá, boj s ním však áno. Mladý vozičkár Matej Kapusta (25) nad ním víťazí na celej čiare. S fotoaparátom v ruke.

...Jeho príbeh môže byť obrovským vzorom pre všetkých, ktorí to v živote nemajú jednoduché. ...
...Fotografickej ére predchádzala päťročná epizóda v rytmoch latinskoamerických tancov. „Priviedli ma k tomu náhradní rodičia, keď som mal asi štrnásť. Veľa si už z toho obdobia nepamätám, ale viem, že sme sa s partnerkou dostali až na medzinárodné majstrovstvá Poľska. Skončili sme tam štvrtí,“ pochváli sa. Po presťahovaní sa do Banskej Bystrice bol Matejovým najčastejším spoločníkom kompaktný fotoaparát, v decembri 2008 mu starká prispela na kvalitnejšiu zrkadlovku. Odvtedy ju prakticky nepustil z rúk, točí sa najmä okolo policajtov a hasičov.

... Ak máte ,gule‘, cestovať sa dá aj s vozíčkom, hoci si to, samozrejme, vyžaduje dosť úsilia,“ vysvetľuje. 



Zdroj:
http://zivot.azet.sk/clanok/11940/bura-bariery-vozickar-matej-kedysi-tancoval-dnes-foti-hasicov.html

2012/08/21

Stravovanie

Dobrý deň,
Mám otázku, či je obecný úrad povinný zabezpečiť teplú stravu /obedy/ pre starých ľudí, samozrejme za úplatu,
ak je o to zo strany obyvateľov obce záujem a aké sú pravidlá, napr. či obecný úrad prispieva na túto stravu a koľko.
Ďakujem a prajem pekný deň.

2012/08/20

Múzeum pre seniorov - 2. časť



Múzeum pre seniorov










Žilinský samosprávny kraj, Liptovské múzeum v Ružomberku 

pripravuje pre seniorov a všetkých záujemcov sériu neformálnych stretnutí pri čaji spojených s voľným rozprávaním, prehliadkou jednotlivých expozícií múzea a zaujímavými tvorivými dielňami 
27.8. 2012 - pätnáste stretnutie, podľa dohody 
- počas celého roka; nepárny pondelok od 9:00 – 11:00 hod. 
- v priestoroch Liptovského múzea na Námestí Š. N. Hýroša 10, Ružomberok Dohoda na objednávku, vstupné 0,50 € 


Pomôcky: drôt, kliešte (nožnice), pančuchy, niť, predmet s kruhovým priemerom (lak na vlasy, pohár,...), drevená špajdla (2-3 ks), tmavozelený krepový papier, lepidlo

Informácie : Liptovské múzeum , Námestie Š.N.Hýroša 10 , 034 50 Ružomberok, tel. c.: 044/4322468, e-mail : liptmuzeum@mail.t-com.sk , www.liptovskemuzeum.sk mobil : 0907 847 232, kultura.lmr@gmail.com
Zdroj:


2012/08/15

Predaj bezbarierového bytu

Dobrý deň prajem,

Máme na predaj bezbariérový byt v Banskej Bystrici, kam by sme sa mohli obrátiť a ponúknuť ho,
nejaké združenie alebo komunitu...

ďakujem

s pozdravom. Erika

2012/08/14

Sponzorstvo

Prajem pekný deň, neviete mi poradiť ako,alebo kde by som našla sponzora? ja som 42 ročná žena na ČID - hrozí mi slepota, manžel po dvoch infarktoch dlhodobo chorý,máme ešte tri školou povinné deti. Bohužiaľ sme naleteli podvodníčke a požičali sme jej peniaze, a teraz máme dlhy 10 000 eur, ktoré nemáme kde zobrať.preto by som vás chcela poprosiť o radu, či by ste nám nevedeli pomôcť nájsť sponzora aspoň na polovicu sumy,ďakujem

Starnúť neznamená prestať žiť



Predstavujeme originálny výtvarný vizuál kampane „Starnúť neznamená prestať žiť“, pozostávajúci z 12 najdôležitejších fáz života človeka – pretavených do rodinného fotoalbumu, ktorý pre charitu vytvoril známy výtvarník Fero Guldan. Kampaň o senioroch a aktívnom starnutí bude oficiálne spustená v polovici júla.


 

Výtvarný vizuál kampane pozostáva z 12 najdôležitejších fáz života človeka  – pretavených do rodinného fotoalbumu – od zrodenia nového ľudského života a šťastnej rodinky s novorodeniatkom pohromade, cez najpamätnejšie situácie v detstve a dospievaní (prvá ateliérová fotografia vo foto-štúdiu, maturitné tablo) aj situácie, typické pre bývalý režim (chodenie chlapcov na vojenčinu, pracovanie v šedivom závode). „Odrazu sa tento mladý človek musí postaviť na vlastné nohy, nebyť vychovávaný, ale sám vychovávať. Žení sa, zakladá si svoju vlastnú rodinu, no stále je v spojení so svojimi blízkymi. Vidíme ďalšie obrázky z rodinného albumu – radostné chvíle – rodinnú oslavu (azda výročie zlatej svadby) a spoločnú fotografiu, kde sú symbolicky zastúpené všelijaké typy ľudí: modrí, zelení, červení aj oranžoví. Keď však človek prežíva ťažšie obdobie – starobu a chorobu – okolo jeho postele sa zoskupujú už len niektorí. Vtedy je čas požiadať o pomoc charitu, aby človek prežíval svoj život dôstojne až do konca,“ opisuje výjavy z jednotlivých obrázkov v rodinnom albume Fera Guldana Ivana Pástorová.


zdroj: http://www.charita.sk/aktuality/starnut-neznamena-prestat-zit

2012/08/13

Prispejte do fotografickej súťaže „Bariéry očami ľudí“


Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR (NROZP v SR) organizuje v poradí už 5. ročník on-line fotografickej súťaže „Bariéry očami ľudí so zdravotným postihnutím 2012“. Súťaž prebieha od 20.júla 2012 do 20. novembra 2012 na www.nrozp-bariery.sk.
Cieľom fotografickej súťaže je zviditeľniť problémy, bariéry, prekážky, s ktorými sa stretávajú ľudia s postihnutím. Prekážky, ktoré títo ľudia v bežnom živote prekonávajú, sú rôzne, v závislosti od druhu zdravotného postihnutia. Súťaž je príležitosťou pre ľudí s telesným, mentálnym, sluchovým, zrakovým, chronickým, duševným alebo iným ochorením poukázať na úskalia, ktoré musia prekonávať v každodennom živote. Často ide o situácie, ktoré ľudia bez postihnutia nevnímajú ako problematické.
Do súťaže sa môžu zapojiť samotní ľudia s postihnutím, ich rodinní príslušníci, priatelia, známi, ale aj široká verejnosť. Súťažiaci môžu zasielať fotografie prostredníctvom on-line formulára zverejneného nawww.nrozp-bariery.sk alebo e-mailom na adresu foto@nrozp-bariery.sk. Súťaží fotografia, nie človek, preto jeden súťažiaci môže zaslať viacero fotografií. O výherných fotografiách rozhodne široká verejnosť svojim hlasovaním priamo na www.nrozp-bariery.sk . Autori fotografií, ktoré získajú najviac hlasov, budú ocenení.

2012/08/09

 LETNÁ BRATISLAVSKÁ UNIVERZITA SENIOROV - II. ROČNÍK




Letná univerzita seniorov







Vážení priaznivci histórie, 
hlavné mesto SR Bratislava a Univerzita Komenského v Bratislave, Centrum ďalšieho vzdelávania si Vás dovoľujú pozvať na II. ročník Letnej Bratislavskej univerzity seniorov.V tomto roku sa letná univerzita uskutoční v dňoch 13. - 22. augusta 2012 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca, vždy v čase od 14:00 do 16:00 hod. Letnú Bratislavskú univerzitu seniorov slávnostne otvoria: I. námestníčka primátora hl. m. SR Bratislavy Ing. V. Kimerlingová a riaditeľka Centra ďalšieho vzdelávania PaedDr. J. Chládecká, PhD. dňa 13. 8. 2012 o 14:00 hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.





2012/08/08

NEBOJTE SA CESTOVAŤ S BARLAMI ALEBO VOZÍKOM

Túžite po dovolenke, ale v ceste vám stojí invalidný vozík, barle alebo palička? Nebojte sa, svetové hotely myslia aj na hendikepovaných turistov. Zabudnite však na last minute!
Pri hľadaní hotela bez bariér sa s presnými požiadavkami obráťte na cestovnú kanceláriu. Urobte tak v dostatočnom predstihu, najmä ak potrebujete aj izbu prispôsobenú špeciálnym  požiadavkám. Máva širšie vstupy a špeciálne upravenú kúpeľňu.
Nečakajte na last minute! Hotely majú k dispozícii väčšinou iba pár upravených izieb, niekedy len dve na celý komplex! V prípade bezbariérových prístupov do reštaurácie a na pláž je to jednoduchšie, tie poskytuje viac hotelov. Pre istotu sa však vždy spýtajte, či vám dá cestovná kancelária bezbariérovú hotelovú izbu alebo len bezbariérový hotel,“ radí Silvia Ladvenicová z cestovnej kancelárie Kartago tours. Hotely pre hendikepovaných bývajú v katalógoch aj špeciálne označené – tak ako hotely stvorené pre rodiny s deťmi, milovníkov luxusu či dobrého jedla.
Až deväťdesiat percent hotelov v ponuke našich cestovných kancelárií má výťah. „Ak sa v hoteli výťah nenachádza, ide väčšinou o zariadenie vilového typu, ktoré v takomto prípade poskytujú ubytovanie na prízemí,“ hovorí Pavol Frankovič z cestovnej kancelárie Ruefa Reisen. Pokiaľ je hotel bezbariérový, má také aj prístupy na pláž. Ak však nestojí priamo na pláži, bezbariérovú cestu na ňu vám nikto nezaručí.
Zdroj:


2012/08/06

Dobrovoľné nemocenské positenie

Dobrý deň,
chcem sa opýtať od februára 2011 si platím DNP pričom k 15.1.2012 som ho zrušila a nanovo založila od 1.2.2012. Celý ten čas platím z maxima, od kedy mám nárok na vyplatenie maximálnej pn-ky, keďže neviem odkedy sa presne počíta splnená podmienka 26 týždňov nepretržitého poistenia, prvú platbu som mala zaplatiť a aj zaplatila do 8.3.2012.Nakoľko som absolvovala umelé oplodnenie a hrozí mi rizikové tehotenstvo, je to premňa dosť dôležité.  Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

2012/08/02

Predlženie materskej dovolenky

Dobry den,
chcela by som sa poradit, ako postupovat pri predlzeni rodicovskej dovolenky pri nepriaznivom zdravotnom stave dietata.
Rodicovska dov. mi konci 21.8.2012 /3 roky/ a zdravotny stav dcerky sa skomplikoval.
Lekarka mi vypisuje ziadost o posudenie zdravotneho stavu pre poberanie soc.davok, ale moj problem je v tom, ze kym to stihnem podat posudkovej komisii na schvalenie nestihnem to do toho 21.8., ked uz budem musiet nastupit do zamestnania.
Neviem, ako mam teda postupovat za ten cas, co budem cakat na posudenie a vyrozumenie od posudkovej komisie.
Rozmyslala som, ze nastupim do zamestnania a vezmem si hned dovolenku, aby som mohla byt doma s dcerou a potom podla rozhodnutia poziadam zamestnavatela o predlzenie rodicovskej dovolenky.Je to takto mozne?
Na urade soc.veci a rodiny mi velmi neporadili.Vraj to oni nevedia.
Dakujem velmi pekne za radu.
Marcela

2012/08/01

Tanečný klub Danube Vám ponúka...


Všeobecnú pohybovú prípravu pre deti od 4 do 6 rokov a pre deti od 6 do 15 rokov 
Spoločenský tanec (od 6 rokov) 
Štandardné tance (Waltz, Valčík, Tango, Foxtrot, Quickstep) 
Latinsko-americké tance (Samba, Cha-Cha, Rumba, Pasodoble, Jive) 
FLAMENCO (od 6 rokov) 
Klasický tanec od 6 rokov 
Vysokoškolská sekcia (spoločenské tance, protokol) 
Hobby senior klub (spoločenské tance od 25 rokov do X rokov) 
Pripravujeme páry na plesy a spoločenské podujatia. 


Ako jediný subjekt v oblasti spoločenského tanca v SR sa zaoberáme výukou tanca detí, mládeže i dospelých s rôznym typom postihu:

telesný (sluchový postih, zrakový postih, vozíčkari) 
mentálny 
viacnásobný (mentálny, telesný, sociálny)

Kontakt, užitočné odkazy a otváracie hodiny
TK DANUBE BRATISLAVA
Janotova 14
84105 Bratislava
Tel: 0903 / 348 500
Domáca stránka: www.tkdanube.sk

ZDROJ: