VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/11/29

Ako sa starať o pacienta s Alzheimerovou chorobou na ďiaľku?

Starať sa o pacienta postihnutého Alzheimerovou chorobou je náročné, zvlášť keď nebývame v jeho blízkosti a sme od neho vzdialení kilometre. Avšak takáto starostlivosť môže úspešne fungovať aj na diaľku.

Zistíme, čo chorý potrebuje
- Má dostatočnú a správnu výživu?
- Má pravidelnú stravu?
- Ako vyzerá prostredie, v ktorom žije?
- Zmenila sa domácnosť, v ktorej žije?
- Sú zaplatené všetky jeho účty?
- Navštevujú ho priatelia a rodina pravidelne?
- Je schopný sa sám o seba postarať /umyť sa, upratať/?
- Ak nemôžeme zistiť tieto informácie, spýtajme sa niekoho z rodiny, susedov,, obvodného lekára.

Čo všetko môžeme pri jednej návšteve urobiť

Spýtajme sa susedov, priateľov na fyzický a psychický stav chorého, na jeho zdravotné ťažkosti alebo čokoľvek, čo by ohrozovalo jeho bezpečnosť.
Zabezpečme si telefónne čísla susedov a priateľov chorého, aby sme sa mohli v prípade potreby na nich obrátiť a poskytnime im telefonický kontakt na nás.
Stretnime sa s obvodným lekárom a preberme s ním každú novú situáciu.
Urobme si na príbuzného dosť času, choďme s ním na prechádzku, počúvajme s ním hudbu, porozprávajme sa, robme čokoľvek, čo nás oboch bude baviť a budeme mať z toho radosť. Počas takejto príjemnej chvíľky najlepšie zistíme ako sa cíti, čo potrebuje, ako vníma skutočnosť.
Je dôležité, aby sme ho navštevovali pravidelne.

zdroj: Ako sa starať o pacienta s Alzheimerovou chorobou na diaľku?,Slovenská Alzheimerová spoločnost a Centrum Memory n.o

2012/11/28

Dávame do pozornosti Časopis Vozičkár


Časopis Vozičkár je klasickým lifestylovým magazínem pro lidi se zdravotním hendikepem, umožnili odebírat i čtenářům na Slovenku.Časopis prošel změnou, nejsou v něm už jen příspěvky vázané na český časoprostor, ale témata z oblasti psychologie, kompenzačních pomůcek, příběhy, inspirace, tipy nebo další rubriky by mohli určitě zajímat i čtenáře za hranicemi  ČR.
Navíc jsme už do pátého čísla časopisu zařadili rubriku Slovenský periskop, který se věnuje aktuálním problémům na Slovensku. 

2012/11/27

Podmienky vzniku materskej dovolenky

Dobrý deň, mala by som na Vás jednu otázku. Som tehotná a od 24.októbra 2012 som na PN-ke z dôvodu rizikového tehotenstva. Nástup na materskú dovolenku je 17.3.2013. Materská dovolenka sa mi bude rátať z vymeriavaceho základu za rok 2012 a bude sa tam brať aj obdobie,keď som na PN-ke ( práceneschopná) alebo to obdobie sa mi tam nebude zarátavať?
A ešte jedna otázka ako je to s tými dňami,ktoré musím mať odrobené,aby mi vznikol nárok na materskú? To musí byť odrobené vkuse u jedného zamestnávateľa?

2012/11/26

Som držiteľkou preukaz ZŤP-S

Som držiteľkou preukazu ZŤP so sprievodcom. Mám právo na prednostné vyšetrenie-ošetrenie u lekárov, prípadne prednostné vybavenie na úradoch?
   Ďakujem za Vašu odpoveď.


         S pozdravom


                       Iveta

2012/11/21

Odvolacie konanie voči rozhodnutiu Soc. poisťovne

Dobrý deň. Mám otázku či môže sociálna poisťovna znížiť dôchodok už aj vtedy, keď rozhodnutie o znížení ID neni právoplatné.
Môj problém :doteraz som mala plný ID, na ročnej kontrole kvôli zaujatosti posudkového lekára to znížili na polovičný, rozhodnutie došlo koncom októbra, odvolala som sa, tým to ešte neni právoplatné, ale už mi prišla znížená (polovičná) suma. Je to v poriadku?
Ináč som vo vozíku, progresia stavu, chôdza nemožná už 4 roky. Ďakujem pekne.




2012/11/20

Materský príspevok

Dobrý deň,

mám pár nezrovnalostí a otázok ohľadom príspevkov počas tehotenstva a
po narodení dieťaťa a preto potrebujem Vašu pomoc.
Bola som zamestnaná 3 roky nepretržite, takže som si platila všetky
potrebné odovdy, ale v septembri tohto roku (2012) som otehotnela
(termín pôrodu je 26.6.2013) a
keďže mi zamestnávateľ upravil podmienky tak, že mi vôbec nevyhovovali
rozhodla som sa po zohľadnení všetkých možností, že ukončím pracovný
pomer na dohodu. Takže od 1.12.2012 budem nezamestnaná na úrade práce
a poberať podporu v nezamestnanosti. Chcem sa teda spýtať, čo sa pre
mna mení v tejto situácii? Budem mať nárok na materské a bude mi ho
sociálna poisťovňa rátať z odrobeného roku 2011?? Alebo tým, že som
ukončila pracovný pomer strácam právo na materský príspevok po dobu
34mesiacov alebo sa musím na sociálnej poisťovni zahlásiť a platiť si
pripoistenie? A aká by mohla byť výška materského keď priemerný plat v
roku 2011 som mala 1.100 EURO (brutto)? Budem k vybavovaniu potrebovať
nejaké doklady? (Aké?)

Využitie ZŤP mimo hraníc Slovenskej republiky

Dobrý deň, Som onkologickým pacientom, držiteľom ZŤP preukazu,poberám kompenzácie. Neviete mi prosím poradiť, či sú nejaké zľavy na dialnice v zahraničí? Myslím konkrétne Českú republiku a Poľskú republiku. Ďakujem! 

2012/11/15

Rozhodnutie o odkázanosti na soc. službu

Dobrý deň.
Môj otec získal „Rozhodnutie o odkázaní na sociálnu službu“ pre 1. Zariadenie pre seniorov, 2.opatrovateľskú službu, 3.zariadenie opatrovateľskej služby, z Mestskej časti BA – Ružinov.
Aký je prosím rozdiel, v týchto rozhodnutiach a rozhodnutiach Bratislavského samosprávneho kraja, v prípade, že by sme ho chceli umiestniť do niektorej DSS mimo Bratislavy ?

Za odpoveď vopred ďakujem.

S Pozdravom

Invalidný dôchodok a práca

prajem dobry den, chcel by som sa vas opytat ci sa mozem zamestnat a teda aj pracovat ked som na plnom invalidnom dochodku, ake by som mal mat odvody a poistne cca z hrubej mzdy, a ci je obmedzeny pocet odpracovanych hodin, a ci to bude mat aj vpliv na moj chudobny dochodok :D , za odpoved dakujem

2012/11/12

Ako lepšie rozumieť človeku s demenciou a rešpektovať ho III.

Pacient je dospelý človek

S pacientom je dôležité komunikovať vždy ako s dospelým človekom, zdvorilo, zohľadňujúc stupeň demencie. Buďme milí, povzbudzujme ho bez toho, aby sme ho kritizovali a karhali, ako malé dieťa. Nikdy nehovorme "ponad hlavu" pacienta, akoby tam nebol. Nehovorme o pacientovi pre ním, ak ho zapojíme do rozhovoru. Nehádajme sa s ním a nekritizujme ho, pretože ho to  môže ponižovať. Hľadajme význam toho, čo chce povedať, aj keď sa nám na prvý pohľad zdá, že slová nedávajú zmysel.

Zamerajme sa na schopnosti

Pomôžme pacientovi vyhnúť sa situáciám, v ktorých musí nutne zlyhať. Môže ho to ponižovať. Hľadajme preňho úlohy a činnosti, ktoré zvláda a má z nich radosť.
Chváľme a povzbudzujme pacienta. Dovoľme mu robiť veci jeho vlastným tempom. Robme veci spolu s ním a nie za neho, aby si mohol uchovať istý stupeň nezávislosti. Rozložme úlohy na kroky. Pacient bude mať pocit, že splnil úlohu, aj keď vykonal iba časť.
Veľa z nášho rešpektu k sebe samým často závisi od spôsobu náhľadu. Povzbuďme pacienta, aby bol hrdý na to, že dobre vyzerá a často ho pochváľme.

Rešpektujme súkromie

Zabezpečme, aby sa rešpektovalo súkromie pacienta. Môžeme napríklad navrhnúť, aby ľudia pre vstupom do izby zaklopali na dvere. Ak pacient potrebuje pomoc pri intímnych aktivitách, ako je napr. umývanie a použitie toalety, robme to citlivo. Presvedčíme sa, že toalety sú zatvorené, ak sú nablízku iné osoby.


Ponúknime voľbu

Oboznámime pacienta vždy, ak je to možné, so záležitosťami, ktoré sa ho týkajú. Hoci si nie sme istí koľko toho pacient pochopí, vždy mu vysvetlíme čo robíme a prečo. Mal by mať vždy príležitosť primeranej voľby. Priveľa možností ho však môže zmiasť, preto je vhodnejšie sformulovať jednoduchú otázku, ktorá vyžaduje odpoveď len "áno" alebo "nie", napr. "Chcete si dnes obliecť váš modrý pulóver?"

Vyjadrenie citov 

Ľudia s demenciou sú často smutní alebo rozrušení. Majú však právo očakávať od opatrovateľov snahu porozumieť im a nájsť si pre nich čas. Mali by sme im poskytnúť podporu a nie ich ignorovať alebo s nimi len žartovať.
Veľmi pomáha, ak sú opatrovatelia pružní a tolerantní, nájdu si čas počúvať pacientov, porozprávajú sa s nimi a prejavia im primeranú spoluúčasť a radosť z ich prítomnosti.

Zdroj:
Ako lepšie rozumieť človeku s demenciou a rešpekt, Nadácia Memory, Bratislava

2012/11/08

Preukaz ZŤP- ZŤP-S

Dobry den, neviem ci sa informujem na spravnom mieste,ale na internete som nevypatrala ziadnu mailovu adresu,kde by som sa mohla s touto otazkou obratit. Som drzitel preukazu ZTP. Mam ho uznany na 80%. S tou istou diagnozou, ale so 75% je drzitelom aj pani, s ktorou som lezala v nemocnici. Chcem sa spytat, ako je to mozne, ze ona ma ZTP so sprievodom,ale mne sprievod zamietli. Jedna sa o zhubny nador stitnej zlazy. Kde,alebo na koho sa mam obratit?
Velmi pekne Vam dakujem za skoru odpoved.




2012/11/06

Oznamovacia povinnosť zamestnanca

  Prajem pekný deň.


      Má zamestnanec, ktorý sa stal invalidným dôchodcom (  invalidita viac ako 70%) povinnosť oznámiť túto skutočnosť svojmu zamestnávateľovi písomne( správou od posudkového lekára) alebo stačí iba oznámenie o výške poberaného invalidného dôchodku od Sociálnej poisťovne na oddelenie PAM u zamestnavateľa?

 Ďakujem Vám za odpoveď.  

Podmienky nároku na invalidný dôchodok

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, aké sú osobitne stanovené podmienky, kedy  môže vzniknúť nárok na invalidný dôchodok (tzv. invalidný dôchodok z mladosti) aj fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidnou pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom.Či sú tam ešte nejaké upresnenia. Syn sa stal invalidným  v 22. veku života v dosledku diabetes mellitus, stále je nezaopatreným dieťaťom, pretože denne študuje na vysokej škole. Nemusí podľa týchto osobitných podmienok spĺňať podmienku jedného roku dôchodkového poistenia? ďakujem vopred za odpoveď,s pozdravom

2012/11/05

Podmienky pre opatrovanie

Dobry den,prajem....

chcem Vas poprosit o radu,som na MD syncek ma 15mesiacov,staram sa o 73rocneho otca uz dlhsiu dobu,chcela by som si vybavit prispevok na opatrovanie,nebyvame spolu v 1domacnosti s otcom,on byva v susednej dedine s mamou 10km odomna.nie je leziaci.musim si nahlasit u neho prechodny pobyt?dakujem pekne za radu.