VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/12/19

Prajeme Vám
Požehnané sviatky plné lásky, viery a nádeje.
Šťastné ukončenie roku 2012 a v Novom roku 2013 kroku správnu nôtu. 
Nech sa Vám darí po  každej stránke života.

S pozdravom E- poradňa

Zmeny v sociálnom poistení od 1. januára 2013

Zmeny v sociálnom poistení od 1. januára 2013

14.12.2012
Nové sumy minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu na platenie sociálneho poistenia SZČO a dobrovoľne poistená osoba má minimálny vymeriavací základ 393 eur. Maximálny vymeriavací základ (už zjednotený pre všetky fondy sociálneho poistenia, s výnimkou úrazového) pre SZČO, dobrovoľne poistenú osobu, zamestnanca a zamestnávateľa je 3 930 eur. Pre SZČO a dobrovoľne poistenú osobu sú nové sumy poistného prvýkrát splatné 8. februára 2013. Upozorňujeme na potrebu zmeniť trvalý príkaz v banke.
Nové sumy minimálneho a maximálneho poistného Pre SZČO minimálne poistné predstavuje sumu 130,27 eur a maximálne poistné 1 302,79 eur. Pre komplexne dobrovoľne poistenú osobu (nemocensky, dôchodkovo, v nezamestnanosti) minimálne poistné predstavuje sumu 138,13 eur a maximálne poistné sumu 1 381,39 eur. U zamestnanca maximálne poistné predstavuje sumu 369,42 eur, pre zamestnávateľa je maximálne poistné 958,91 eur (bez poistného na úrazové poistenie, ktoré nemá maximum).
Nové dobrovoľné sociálne poistenie Pribudne nový „balík“ dobrovoľného sociálneho poistenia, ktorý obsahuje dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné dôchodkové poistenie.
Pracujúci na dohodu platí poistné Od 1. januára 2013 zamestnanci pracujúci na dohodu o vykonaní práce alebo na dohodu o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom (ak nie sú poberateľmi starobného, invalidného dôchodku, invalidného výsluhového dôchodku alebo výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku) sú povinní platiť nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti. Dohodári s nepravidelným príjmom, ďalej dohodári, ktorí sú poberateľmi dôchodkov a majú pravidelný mesačný príjem z dohody a žiaci alebo študenti pracujúci na dohodu o brigádnickej práci študenta, sú povinní platiť dôchodkové poistenie. Poistné za dohodára odvádza zamestnávateľ.
Študenti pracujúci na dohodu bez platenia poistného Pri dohodách o brigádnickej práci študentov má žiak alebo študent možnosť určiť si jednu dohodu na neplatenie poistného na dôchodkové poistenie, ak mesačný/priemerný mesačný príjem z určenej dohody nepresiahne sumu 66 eur – do veku 18 rokov, alebo sumu 155 eur – ak má študent nad 18 rokov. Ak tento príjem presiahne hraničné sumy, vzniká žiakovi alebo študentovi z určenej dohody dôchodkové poistenie. Jeho vymeriavací základ na platenie dôchodkového poistenia sa znižuje o hraničnú sumu 66 eur alebo 155 eur.
Určenie vymeriavacieho základu a splatnosti poistného dohodára s nepravidelným príjmom Jeho vymeriavací základ je priemerný mesačný príjem za obdobie trvania dohody. Poistné z takto určeného vymeriavacieho základu je splatné do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca, ktorý dva mesiace nasleduje po mesiaci, v ktorom právny vzťah dohody zanikol.
Práca na dohodu zastaví predčasný starobný dôchodok Poberatelia predčasných starobných dôchodkov sa musia do 28. februára 2013 rozhodnúť, či chcú naďalej poberať predčasný starobný dôchodok alebo pracovať na dohodu.
Zvyšovanie dôchodkov o pevnú sumu Od 1.1.2013 do konca roka 2017 sa dôchodky zvyšujú nie percentuálne, ale o pevnú sumu určenú osobitne pre jednotlivé druhy dôchodkov. V roku 2013 sa napríklad starobné dôchodky zvýšia o sumu 11,20 eura.
Zmena úpravy priemerného osobného mzdového bodu, z ktorého sa vypočítava dôchodok Zníženie priemerného osobného mzdového bodu v hodnote od 1,25 do 3 a zvýšenie priemerného osobného mzdového bodu, ktorý má nižšiu hodnotu ako 1, bude opäť závisieť od roku priznania dôchodkovej dávky.
Zmena výpočtu vymeriavacích základov poistencov štátu Mení sa spôsob výpočtu vymeriavacích základov poistencov štátu (osobných asistentov a poberateľov peňažného príspevku na opatrovanie) a minimálneho vymeriavacieho základu pre dodatočné zaplatenie poistného na dôchodkové poistenie. Oba vymeriavacie základy sa touto zmenou zvyšujú.
Zmena vo valorizácii úrazových dávok Mení sa mechanizmus zvyšovania úrazových dávok. Ich rast už nebude naviazaný na valorizáciu dôchodkových dávok, ale určí ho Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. V roku 2013 sa úrazové dávky valorizujú o 3,05 %.
Zmeny v platení invalidného poistenia Invalidné poistenie neplatí už ani poistenec (zamestnanec, zamestnanec-dohodár a ani zamestnávateľ za takéhoto zamestnanca, povinne poistená SZČO, dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba), ktorý je dôchodkovo poistený a je poberateľom výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku.
Zmena dávky v nezamestnanosti Zásadnou zmenou je obmedzenie maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti. Maximálna suma dávky v mesiaci, ktorý má 30 dní, je 775,30 eur a v mesiaci, ktorý má 31 dní, je 801,10 eur. Na účely nároku na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie výkonu práce na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom, ktoré nastalo po 1.1.2013.
Zmena pravdepodobného denného vymeriavacieho základu na určenie výšky nemocenských dávok Ak dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky vznikne v období od 1.1.2013 do 31.12.2013, pravdepodobný denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenských dávok bude 13,10 eur.
Zmena výpočtu vymeriavacieho základu SZČO od 1. júla 2013 Vymeriavací základ SZČO sa vypočíta nasledovne: Čiastkový základ dane neznížený o zaplatené poistné na povinné verejné zdravotné poistenie a poistné na sociálne poistenie sa delí koeficientom 1,9 a ďalej sa delí počtom mesiacov podnikania v roku 2012.

zdroj: http://www.socpoist.sk/aktuality-zmeny-v-socialnom-poisteni-od-1-januara-2013/48411s54603c

Odvolanie voči rozhodnutiu Sociálnej poisťovne

Dobrý deň.

Podala som odvolanie voči rozhodnutiu Sociálnej poisťovne o
invalidnom dôchodku. Nebola som spokojná s určenými percentami.
Chcela by som sa opýtať,koľko ma budú stáť poplatky za súdne
trovy v prípade ak neuspejem na krajskom súde?

Ďakujem za odpoveď.



2012/12/17

Predčasný dôchodok

Dobrý deň,

dňa 27.12.2012 dovŕšim vek 60 rokov -  t.z., že v  r.  2012 splním podmienky na požiadanie o  predčasný starobný dôchodok.
No ja chcem o predčasný starobný dôchodok požiadať až od 01.07.2013.

A teraz moja otázka:

Priemerný osobný mzdový bod mi bude vypočítaný za roky 1984 až 2011 alebo za roky 1984 až 2012?

Ďakujem Vám za odpoveď.

2012/12/14

Sociálny Prešov

Dovoľte nám predstaviť web stránku,  s „dúhovým oblúkom“, ktorá vznikla z dobrovoľnej iniciatívy niekoľkých ľudí, občianskeho združenia TOLAMIR a v aktívnej spolupráci s mestom Prešov, hlavne Sekciou služieb občanom.
Symboliku dúhy sme zvolili preto, lebo v nás evokuje niečo,  čo spája niekoho s niekým. Vytvára akýsi pomyselný most medzi ľuďmi  – mladými, starými, chorými, zdravými, s problémami, bez problémov proste VŠETKÝMI.
Tu na tejto stránke SOCIÁLNY PREŠOV,  by sme Vám, ktorí máte záujem, chceli ponúknuť možno práve taký „ dúhový most“, po ktorom by ste s jednoduchosťou a ľahkosťou dokázali prejsť a zorientovať sa v spleti rôznych pravidiel, zákonov, paragrafov, smerníc,  informácií a aktualít o súčasnom dianí v sociálnej politike v meste Prešov.
Nie, nebojte sa,  nechceme Vám dávať akési návody ako kľučkovať medzi paragrafmi, ponúkame len jednoduchý návod, ako vybaviť potrebné dokumenty, na koho a kde sa obrátiť s možnosťou akéhokoľvek poradenstva, prípadne poskytnutia informácií.
Ponúkame prvé informácie, ktoré chceme a budeme priebežne aktualizovať, dopĺňať. Stránka je otvorená k spätnej väzbe medzi Vami, jej návštevníkmi a nami, dobrovoľným tímom.
Stránkou ponúkame otvorený komunikačný, informačný priestor pre všetkých, ktorí chcú dať o sebe vedieť a zároveň sa niečo nové dozvedieť.
Čo dodať na záver? Nech je stránka živá, plná nových zaujímavých informácií, rád, kontaktov, nových partnerstiev, priateľstiev, nápadov, projektov pre NÁS VŠETKÝCH, PRE PREŠOVČANOV.
Za dobrovoľný tím
Matúš, Bea, Veronika, Renátka, Inge



2012/12/13

Invalidný dôchodcovia a odvody z dohôd 2013

Dobrý deň chcela by som sa opýtať som na čiastočnom invalidnom dôchodku a od leta brigádujem na dohodu 10 hodín do týždňa.Budem musieť platiť odvody od nového roka aj keď nie som evidovaná na úrade práce.

2012/12/11

Výpoveď

Som ID a od júna pracujem v chránenom pracovisku na pozícií "Administratívna pracovníčka". Práca mi vcelku vyhovuje, pracovná doba tiež. Ústne sme sa dohodli  so zamestnávateľom na plate vo výške príspevku od štátu na zamestnávanie ŤZP s tým, že po skúšobnej dobe mi plat zvýši. Miesto toho mi po ukončení skúšobnej doby oznámil, že platy zmižuje nakoľko už prečerpal dotáciu od štátu. Zdá sa mi to nekorektné keď takúto skutočnosť oznamuje po zaslaní mzdy na účet. Teraz sa mi naskytla príležitosť zmeniť pracovné miesto. Prosím poraďte aké mám povinnosti  a aké práva voči terajšiemu zamestnávateľovi a za akých podmienok môžem rozviazať pracovný pomer. Musím splniť podmienku 2-mesačnej výpovednej doby ak sa so zamestnávateľom nedohodnem inak? Podotýkam, že na novom pracovnom mieste mi ponúkajú nástup ihneď, najneskôr však do 15.1.2013.
Ďakujem za odpoveď...pekný deň

2012/12/10

Prepustenie kvôli zdravotným dôvodom

Som na invalidnom dôchodku od 3.12.2012, za akých podmienok ma môže prepustiť zamestnávateľ z práce, nemá pre mňa takú prácu ktorú vyžaduje môj zdravotný stav.
Druhá otázka.
Keď mám odrobených 38r. koľko odstupných platov môžem dostať podľa zákonníka práce?
Tretia otázka.
Pri výpovedi zo zdravotných dôvodov dáva zamestnávateľ výpoveď 2 mesiace, alebo dohodou?

2012/12/05

Vyplácanie invalidného dôchodku

Dobry den.   chcel by som sa opytat ako sa vyplaca invalidny dochodok ci mesiac dozadu ci v dany mesiac za dany mesiac. dakujem.                              
                                                                                                             

Žiadosť o kompenzačnú pomôcku - elektrický a mechanický vozík

Chcel by som sa spýtať, kde požiadať o príspevok na elektrický vozík pre držiteľa preukazu ZŤP ( od narodenia obrna).
Držiteľ má 50 rokov, a má ťažkosti a bolesti pri chôdzi. Za odpoveď vopred ďakujem.