VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/02/28

Hmotná núdza

Mám 27.rokov. Spĺňam  podmienku na dávku v hmotnej núdzi. Mám nárok aj na príspevok na bývanie, ak nevlastním
nehnuteľnosť? Každý mesiac platím nájomné osobe, u ktorej bývam. Ďakujem

Čo so starým autom ?

Dobry den,
som v hmotnej nudzi, a som majitelkou stareho auta, ktore by som chcela darovat, nakolko jeho technicky stav si vyzaduje opravu, a je mi ho luto dat zosrotovat. Bola som sa informovat na Urade prace v mieste svojho bydliska o tom ci sa da auto darovat alebo predat za symbolicku cenu. Bolo mi povedane , ze auto mozem dat zosrotovat a priniest o tom doklad, aj o vyradeni z evidencie.Chcela by som vediet, ci sa da take stare auto predat, alebo darovat tak aby ma na 6mes. nevyradili z evidencie a vlastne by som zostala bez prijmu, alebo existuje len jedna moznost dat auto do srotu. Pracu sa mi zatial nedari najst, nakolko mam 3deti, a nevyhovuje mi praca na smeny. A mat auto to su vlastne naklady- len rocna poistka je dost.
Dakujem za vybavenie.
 
 S pozdravom      

2013/02/25

Diagnóza Polyneuropatia- invalidný dôchodok

Dobrý deň,
veľmi pekne Vás prosím o radu. Máme v rodine taký problém, že moja teta 48- ročná zostala imobilná, diagnostikovanú má polyneuropatiu  a iné pridružené ochorenia, nemôže vôbec chodiť. Je u syna, ktorý pracuje, stará sa o ňu bývalý manžel. Pracovala vyše 20 rokov  v nemocnici ako zdravotná sestra a potom istú dobu žila nevhodným spôsobom života, zostala závislá na alkohole, istú dobu aj pracovala ako sanitárka, no bolo aj obdobie, kedy nebola prihlásená nikde a neplatila si ani poplatky do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Od novembra 2012 bola hospitalizovaná so značnými problémami s pečeňou a od tejto doby zostala pripútaná na lôžko. Prosím o radu, či má nárok aspoň na najnižší na invalidný dôchodok, alebo do akej kategórie spadá, keďže dlhé obdobie nepoberá žiadnu podporu, syn jej zabezpečuje lieky, stravu, všetko potrebné. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. 
S pozdravom

2013/02/21

Preukaz ZŤP a cukrovka

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: manžel má cukrovku. Môže si vybaviť preukaz ZTP? Ak áno kde a ako sa vybavuje?

2013/02/19

Ukončenie pracovného pomeru po rodičovskej dovolenke

Pekny den,
prosim o radu, momentalne sa nachadzam na rodicovskej dovolenke(maly sa narodil 24.12.2011)
od ekonomky mojho zamestnavatela som dostala info, Zamestnavatel ide zrušiť podnikanie na fyzickú osobu . A ako zamestnanec som tam vraj ostala iba ja. Odhlášku zamestnávateľa na sociálnej poisťovni jej teda neurobia, lebo ja sama som u neho v stave.Poprosila ma ,aby som podpísala dohodu o ukončení pracovného pomeru, tak by ma odhlásila zo sociálnej poisťovne a taktiež by odhlásila aj zamestnavatela ako zamestnávateľa.

Chcela by som sa teda opytat,ako by som mala dalej postupovat,so zamestnavatelom pred nastupom na matersku som sa nerozisla v dobrom a urcite do prace po rodicovskej nenastupim.
Ak podpisem vypoved,ake mam dalsie povinosti?......
Ak by som v tom case otehotnela?prisla by som o nejake davky?

Dakujem za skoru odpoved

2013/02/18

Pozvánka na výstavu Mgr.art. Rolanda Neupauera

Bezbariérová prešovská Galéria Abilympiáda pripravila pre milovníkov umenia vernisáž výtvarného umelca Mgr. art. Rolanda Neupauera. Jej názov „krajiny“ vystihuje hlavný motív abstraktných diel. Uskutoční sa v termíne 7. február 2013, štvrtok, o 15:00 hod.
Autor, Mgr. art. Roland Neupauer, sa narodil v Rožňave. Študoval na ŠÚV Škola úžitkového  výtvarníctva odbor Propagačná grafika. Neskôr na VŠVU Vysoká škola výtvarných umení Bratislava odbor: maľba, absolvent: Slobodných umení. V rámci štúdia pôsobil v ateliéroch u Prof. Rudolfa  Sikoru, potom u Prof.  Jána  Bergera. Roku 2003 absolvoval študijný pobyt na škole  Sztuk Pienknych v Polskej Poznani. Autor má za sebou množstvo výstav a sympózií.  V súčasnosti je na voľnej nohe usilujúc sa plne venovať maľbe a snáď aj umeniu grafiky aj tej propagačnej. Sám má zdravotné postihnutie, ktoré preňho nie je výhovorkou, ale výzvou k tvorivosti. Výsledok je ohromujúci.












Galéria Abilympiáda sídli v Prešove, na Masarykovej ul. 20. Predajnú výstavu diel Mgr. art. Rolanda Neupauera pod názvom KRAJINY odštartuje vernisáž 7. februára 2013, štvrtok, o 15:00 hod. a potrvá najmenej do 30. marca 2013. Zriaďovateľom a prevádzkovateľom galérie je občianske združenie ZOM Prešov. Viac informácií o aktivitách združenia a galérie nájdete na webe: www.zompresov.sk.

Postup pri vybavovaní invalidného dôchodku

 Dobrý deň

Chcela by som sa informovať ohľadom získania invalidného dôchodku pre matku. Má 56 rokov, nepoberá žiadny príspevok a je nezamestnaná kvôli zdravotnému stavu nie je schopná si nájsť zamestnanie. Lieči sa na Diabetes, vysoký krvný tlak, posunuté platničky, ktoré jej spôsobojú velké bolesti a problémy s kĺbami. zaujímalo by ma či vôbec s týmito diagnózami má vôbec šancu získať invalidný dôchodok. Ďakujem za odpoveď.

S pozdravom

Dokladovanie pre účely mesačného príspevku na bývanie

Prajem príjemný deň, chcela by som sa spýtať niečo ohľadom príspevku na bývanie. Partner poberá príspevok na bývanie, tentokrát však UP v Trebišove od neho požaduje nielen potvrdenie z
Bytového podniku o uhradení nájmu, ale aj potvrdenie o za- platení komunálneho odpadu za posledných 6 mesiacov. To predtým nikdy nebolo. Je to nariadenie vlády, lebo nikde som sa o niečom takom nedočítala, alebo len nápad trebišovských úradníkov. Majú nato právo? Dakujem.

Sociálna dávka alebo peňažný príspevok?

Prosím Vás, chcem sa informovať či príspevok za opatrovanie postihnutej dcéry - keď nie som zamestnaná , sa berie ako peňažný zárobok,alebo sociálna dávka.
Môže si manžel uplatniť pri daňovom zučtovaní môj ročný príjem za opatrovanie.
Ďakujem
S pozdravom

2013/02/15

Musí podať daňové priznanie?

Dobrý deň, brat je invalidný dôchodca a v r.2012 sa zamestnal... v práci mu vystavili potvrdenie o príjme... musí podať daň.priznanie?  ak áno, treba do príjmu zarátaťaj invalidný dôchodok? vopred ďakujem za odpoveď

2013/02/08

Zmena z čiastočného invalidného dôchodku na plný invalidný dôchdok

Dobrý deň,
Chcel by som sa informovať ohľadom invalidného dôchodku.V súčasnosti som uznaný na 50% invalidného.ČID poberám už niekoľko rokov.
Zaujímalo by ma,či mám nárok požiadať o posúdenie zvýšenia stupňa miery poklesu vykonávať zárobkovú činnosť,nakoľko prakticky musím chodiť do zamestnania ako bežný zdravý občan, robím na smeny,avšak moje zdravotné ťažkosti ma čím viac dosť zaťažujú,som veľmi často PN. Je možné dosiahnuť plnú invaliditu? Na koho sa obrátiť. Ďakujem. Juraj. Bratislava

2013/02/07

Predlženie rodičovskej dovolenky a avízo zamestnávateľovi

Dobrý deň, som na rodičovskej dovolenke do polovice apríla tohto roku. Keďže mám doma 2 deti, ktoré neviem do dátumu ukončenia rod. dovolenky umiestniť do škôlky, rozhodla som sa požiadať o predĺženie materskej dovolenky min. do septembra tohto roku. Je mi jasné, že treba osloviť zdrav. poisťovňu a soc. poisťovňu, kde vyplním prehlásenie o celodennej starostlivosti o dieťa. Čo však zamestnávateľ ? Môže mi dať výpoveď ? Ako ho mám informovať o predĺžení rod. dovolenky ?

2013/02/04

Opatrovanie príbuzného

Vážená poradňa, chcela by som sa opýtať či môže moju matku, ktorej diagnostikovali Alzheimerovu chorobu opatrovať moje dcéra, ktorá je na materskej dovolenke. Dcéra má trvalý pobyt v meste bydliska matky a zdá sa mi lepšie aby o ňu dozerala osoba na ktorú je zvyknutá. Nemá opatrovateľský kurz ale je zdravotná sestra.
Aké podmienky musí dcéra splniť a či má poberanie opatrovateľského príspevku vplyv na jej materský a rodičovský príspevok? Musí mať trvalý pobyt u mamy?  Na vybavenie tohto príspevku potrebujem pre UPSVaR  správu od maminho odborného lekára?
Ďakujem veľmi pekne za radu
Dana