VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/03/27

Kompenzačné pomôcky pre nepočujúcich

Dobrý deň,
chcem sa opýtať, má dieťa s DMO a sluch. postihnutím nárok na ARIS stoličku, matrac na cvičenie Vojtovej metódy? Ako často má nárok na nový načúvací prístroj? Na aké komenzačné pomôcky má prípadne nárok? Ďakujem za odpoveď.

2013/03/22

Živnosť v rámci invalidného dôchodku

Dobrý deň,
Chcem sa opýtať, či si môže manžel otvoriť živnosť, keď je invalidný dôchodca, nakoľko naše deti chcú v lete brigádovať v jednej spoločnosti lesomajiteľov, ale oni nezamestnávajú na zmluvy, iba na živnosť a potom im musí faktúrovať za prácu. Preto prosím o informáciu, či nebude mať s tým problém v sociálnej poisťovni, či nepríde o dôchodok a pod.
Za informáciu ďakujem.

S pozdravom

2013/03/21

Ako udržiavať kognitívne schopnosti pacienta s Alzheimerovou chorobou

Kognitívne funkcie sú myšlienkové procesy, ktoré nám umožňujú spoznávať, pamätať si, učiť sa, prispôsobovať meniacim sa podmienkam prostredia. Sú to vnímanie, pamäť, koncentrácia, rýchlosť myslenia, porozumenie informáciám ale aj schopnosť riešiť problémy, plánovanie a úsudok. Pri Alzheimerovej chorobe sú postupne postihnuté všetky tieto schopnosti. Predpokladáme, že ich cielená stimulácia a aktivizácia spomaľuje prechod do vyšších štádií. Aktivizačné a stimulačné aktivity by mali zohľadňovať aktuálne schopnosti ale aj predchádzajúce zručnosti a záujmy pacienta.

Aktivizačný program

Predstavuje zvyčajne drobné úlohy, ktoré pacienta prirodzeným spôsobom nútia vyvíjať činnosť a tým aj udržiavať vlastné schopnosti.

Aktivizácia počas dňa

Pre človeka s Alzeimerovou chorobou je dôležite, aby režim dňa bol stály. Často zmeny počas dňa môžu viesť k stavom dezorientácie. Stereotyp prináša pacientovi pocit istoty, že vie čo bude nasledovať. 

Večer sa pokúsime s pacientom zhrnúť, čo celý deň robil, napríklad.

Večer sa pokúsime s pacientom zhrnúť, čo celý deň robil, napríklad:
Čo dnes jedol na raňajky, na obed, na večeru.
Čo príjemné cez deň zažil, čo ho najviac zaujalo.
Či stretol nejakých známych /zaujímavých/ príjemných ľudí?
Čo by chcel robiť nasledujúci deň.
Ak rozhovor chceme viesť vo forme otázok položme ich tak , aby pacient dokázal na ne odpovedať. Dôležitý je náš prejav záujmu o odpoveď. Nemal by cítiť, že ho "skúšame".

Prečítajme si spolu jednoduchú správu z novín na zaujímavú tému a porozprávajme sa o nej. Vyberajme správy, o ktorých predpokladáme, že im bude rozumieť a budú ho zaujímať. Venujme pozornosť téme článku a nie faktom t.j menám osôb, názvu článku, dátumom a číslam a pod. Práve s konkrétnymi informáciami môže mať pacient z dôvodu poruchy krátkodobej pamäti problém. Rozhovor zamerajme viac na názor a skúsenosti pacienta z pohľadu danej témy. 

Začínajme rozhovor napríklad podobnými vetami:
Je dôležité, aby sa písalo o .... /téma, ktorej sa venuje článok/?
Ako by bolo dobré riešiť situáciu .....
Čo to pre nás znamená......

Pokračovanie.....

 Zdroj: Ako udržiavať kognitívne schopnosti pacienta s Alzheimerovou chorobou, Nadácia Memory, Bratislava

2013/03/18

Opatrovsteľský príspevok - zrušenie

dobry den chcem sa opytat poberam opatrovatelsky prispevok na mamku 4 roky ako to je, keď by som to chcel zrusit, zamestnat sa zarobit nejake peniaze.a opätovne ho po nejakom case obnovit ?da sa to vobec ziskat opatrovatelsky prispevok naspät dakujem.

2013/03/15

Spätné vyplatenie starobného dôchodku

V marci roku 2007 mi vznikol nárok na starobný dôchodok, pracoval som ďalej do konca septembra 2007 a od tej doby som nezamestnaný. Rozhodol som sa v súčasnosti podať žiadosť o priznanie starobného dôchodku so spätnou platnosťou.
Poradte mi, čo je pre mňa výhodnejšie, žiadať priznanie starobného dôchodku od 1.10.2007, alebo len od roku 2009, pretože žiadať spätné vyplatenie dôchodku je možné len tri roky dozadu. Zaroveň ak viete uvedte aj možný rozdiel vo výške jednotlivých priznaných dôchodkov.
Ďakujem za odpoveď

2013/03/13

Zverejňovanie zmlúv

Dobrý deň,chcela by som sa spýtať či môže obec zverejniť na webovej stránke dohody o vykonaní práce a iné pracovné zmluvy. Ak nie, ktorý zákon jej to zakazuje?

Informácia - koncesionárske poplatky

Platiteľ, ktorý si uplatnil oslobodenie od povinnosti platiť úhradu, polovičnú sadzbu úhrady alebo neplatenie úhrady z dôvodu viacnásobného odberu a túto skutočnosť do 31.12.2012 nepreukázal vyberateľovi úhrady predložením dokladov, je povinný do 31.3.2013 vyberateľovi doložiť doklady preukazujúce nárok na oslobodenie, zníženie sadzby, alebo neplatenie úhrady z dôvodu viacnásobného odberu.
V prípade nepredloženia dokladov preukazujúcich nárok na oslobodenie, zníženie sadzby alebo neplatenie úhrady do uvedeného termínu, budú v zmysle zákona 340/2012 Z.z. po termíne 31.3.2013 obnovené predpisy úhrady platiteľovi so spätnou platnosťou od 1.1.2013 v plnej výške.

Platiteľ, ktorý si bude uplatňovaťoslobodenie od povinnosti platiť úhradu, polovičnú sadzbu úhrady alebo neplatenie úhrady z dôvodu viacnásobného odberu, je povinný vyberateľovi doložiť doklady preukazujúce nárok na oslobodenie, zníženie sadzby, alebo neplatenie úhrady z dôvodu viacnásobného odberu.
1.   Od povinnosti platiť úhradu je oslobodený platiteľ, ak žije v domácnosti s fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má na adrese odberného miesta platiteľa trvalý pobyt, alebo sám je fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím a vznik tejto skutočnosti oznámi a zároveň preukáže vyberateľovi úhrady.
Nárok na oslobodenie preukážte kópiou rozhodnutia o uznaní za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím vystavené ÚPSVaR alebo kópiou preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.
2.   Platiteľ, ktorý je evidovaný dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti vo viacerých odberných miestach, platí úhradu len za jedno odberné miesto, ak vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady. Nárok na neplatenie úhrady za ďalšie odberné miesta elektriny preukážte dokladmi od dodávateľa elektriny za všetky odberné miesta, v ktorých ste odberateľom elektriny, s uvedením odberateľa elektriny a adresy odberného miesta.
3.   Pri ukončení odberu elektriny platiteľ odhlásenie z evidencie platiteľov úhrady preukáže dokladom od dodávateľa elektriny o ukončení odberu elektriny, ktorý obsahuje meno odberateľa elektriny a adresu odberného miesta.
4.   Sadzba úhrady sa znižuje na polovicu platiteľovi, ktorý je:
a.   poberateľom dôchodkových dávok podľa osobitného predpisu alebo poberateľom rovnocenných dôchodkových dávok vyplácaných zo zahraničia, nemá príjem zo zárobkovej činnosti, nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti a vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady.
Zníženie sadzby preukážte kópiou rozhodnutia o priznaní dôchodku a čestným vyhlásením, že platiteľ, teda odberateľ elektriny, nemá pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti a nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti.
b.   poberateľom dávky v hmotnej núdzi alebo osobou spoločne posudzovanou s poberateľom dávky v hmotnej núdzi a vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady.
Zníženie sadzby preukážte potvrdením ÚPSVaR, ktoré bude obsahovať, odkedy poberáte dávku v hmotnej núdzi a že poberanie dávky naďalej trvá.

Doklady preukazujúce nárok na zmenu sadzby, resp. odhlásenie zasielajte na adresu:
RTVS, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava s uvedením variabilného symbolu, alebo evidenčného čísla SIPO.

zdroj: http://www.rtvs.sk/sk/info/uhrada_za_sluzby_rozhlasoveho_a_televizneho_vysielania

ŤZP a koncesionárske poplatky

Dobrý deň.
Potrebujem poradiť,zachytila som informáciu o koncesionárskych poplatkoch.Mám manžela ŤZP,platí aj naďalej oslobodenie od platenia týchto poplatkov a čo je treba urobiť?
Už sme raz žiadali aj posielali kópiu preukázu ŤZP, je to treba urobiť znova? (ak áno dokedy)
Ďakujem za odpoveď. 

S pozdravom

2013/03/12

Individuálny študijný plán

Dobrý deň,
 
som študentka 1. ročníka Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, odbor špeciálna pedagogika sluchovo postihnutých. Mám preukaz ZTP-S a tazku stratu sluchu, diagnoza prakticka hluchota.Na UK je centrum podpory pre studentov so zdravotnym postihnutim, ktore mi poskytuje tlmocnikov.Kedze neviem posunkovy jazyk, tlmocia mi artikulacne, co mi pomaha, ale nie je to riesenie.
Na nasej fakulte je bezne mat velmi vela predmetov, minuly semester som mala 13 teraz mam 17. Problem je v tom, ze artikulacne tlmocenie je velmi narocne na sustredenie, velmi unavujuce, a ja mam vela prednasok, niekedy tesne za sebou v trvani 2 az 3 hodiny. Okrem toho, nie je mozne zachytit 100% tlmoceneho, aspon ja to nedokazem, a uz vobec nie 3 prednasky za sebou. Cize v praxi na prednaskach unavena presedim cely cas, zachytim len utrzky, a z prednasky nemam nic.
Rada by som ten cas vyuzila efektivnejsie a to vdaka individualnemu studijnemu planu.Chcela by som sa spytat, ci mam nan narok?Schvalia mi ho?
Individualny plan sa udajne schvaluje len na jeden semester, da sa spravit, aby som ho mala dlhsie?
Kde si to mam vybavit?
 
Dakujem velmi pekne za odpoved,

2013/03/11

Opatrovateľský príspevok a zamestnanie

Dobrý deň, som matka 6-ročného dieťaťa. Som na predĺženom rodičovskom príspevku. Chcela by som sa spýtať, či je možné poberať opatrovateľský príspevok na dieťa a zároveň pracovať na polovičný úväzok. Dieťa má vrodený detský 3-komorový hydrocefalus a navštevuje materskú školu na 4 hodiny denne. Dieťa má zatiaľ ročný odklad na nástup povinnej školskej dochádzky.
Za radu vopred ďakujem. Monika

2013/03/07

Trvanie absolventskej praxe

Prosím Vás o informáciu. Ako dlho trvá v súčastnosti absolvenská prax? 3 alebo 6 mesiacov a aká je výška peňažnej dávky?
Ďakujem.

Povinnosti FO, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie

Dobry den mal by som na Vas otazku poberam opatrovatelsky prispevok na mamku 4 roky. Pred tyzdnom mala cievnu mozgovu prihodu a bola paru dni v nemocnici.Treba to zdokladovat na prislusnom urade prace myslim ten pobyt v nemocnici?za skru odpoved dakujem

2013/03/06

Peňažný príspevok na úpravu bytu,rodinného domu alebo garáže

Dobrý deň prajem. Poprosím Vás o pomoc, som ZŤP mám tretíkrát transplantovanú obličku od mŕtveho darcu, potrebujeme vymeniť okná a zatepliť dom. Je možnosť požiadať o nenávratný príspevok, alebo hocijakú inú formu pomoci, a kde prosím ?
Ďakujem.

Vybavenie žiadosti o priznanie invalidného dôchodku- trvanie

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať podala som si žiadosť o inva.dôchodok ešte vlani v septembry no dodnes mi neprišlo žiadne predvolanie ,môže to trvať tak dlho?Je na to stanovená nejaká lehota?Ďakujem

Ťažko zdravotne postihnutí budú naďalej v MHD cestovať bezplatne

Dobrý deň .
  Chcel by som sa opýtať či pre majitelov  ZŤP a ZŤP-S preukazov platí naďalej v MHD Bratislava cestovanie zadarmo.
  Ďakujem

2013/03/04

Osobná asistencia a rodičovský príspevok

Dobrý deň,chcela by som sa spýtať či môžem vykonávať osobnú asistenciu ak poberám rodičovský príspevok na štvormesačné dieťa.Nezanikne mi tým nárok na rodičovský príspevok?Ďakujem... 

Slobodná mamička a rodičovská dovolenka

Dobrý deň,potrebujem radu.
Som slobodná mamička,mám 22rokov,mala som prerusene studium a teraz ma cakaju  este
dva roky studia na strednej škole ale coskoro mi konci rodicovska dovolenka.Mozem poziadat o predlzenie poberania prispevku aj napriek tomu ze mala je absolutne zdrava?Som v zlych socialnych podmienkach matka mi nedavno zomrela,nechala mi tu dlhy ktore splacam, snubenec a otec malej sa obesil este pred narodenim malej,moj otec je neznamy a bohužaľ,sa už ani nedozviem kto to bol keďže matka bola natoľko ,,ohľaduplná" a vzala si toto tajomstvo do hrobu ...Alebo mám nárok na
nejaký iný príspevok?Domacnost,stravu a vsetko okolo toho taham sama s rodicovskeho a zo sirotskeho co dostavam na malu ak mi to zoberu mozem sa ist rovno past... Vopred ďakujem za radu.Pekný deň