VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/04/24

Výhody pre držiteľov preukazov ŤZP a ŤZP-S /MESTO PREŠOV/

Preštudujte si zoznam zliav, ktoré štát i mesto ponúka všetkým držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnutého a ťažko zdravotne postihnutého so sprievodcom.

1. Výhody poskytované pre držiteľov preukazov ŤZP:

  1. DOPRAVNÝ PODNIK – MHD- pre držiteľov preukazu 40%  z ceny cestovného lístka ( držitelia preukazov s trvalým pobytom v Prešove – cestovné za 12 € ročne, ak príjem žiadateľa nepresahuje mesačne 300 €.
  2. SAD - poskytuje držiteľom preukazov ŤZP zľavu na cestovnom 50%
  3. ŽSR – poskytuje držiteľom preukazov ŤZP zľavu na cestovnom 50%
  4. Slovenská pošta: oslobodenie od platenia koncesionárskych poplatkov
Mestský úrad:
  • Zľavy na rôzne kultúrne a športové podujatia
  • Zľava na poplatkoch v kúpeľoch
  • Zľava na zákonnej poistke motorového vozidla
  • Zľava na poplatkoch pri evidovaní motorového vozidla
  • Zľava na poplatkoch pri stavebnom povolení
Upozornenie! Tieto výhody nie sú určené zákonom č. 447/2008 o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia!

2. Výhody poskytované pre držiteľov preukazov ŤZP – S a sprievodcu.

  1. DOPRAVNÝ PODNIK – MHD – pre držiteľov preukazu 40% z ceny cestovného lístka a sprievodca zdarma ( držitelia preukazov s trvalým pobytom v Prešove – cestovné za 12 € ročne )
  2. SAD - poskytuje držiteľom preukazov ŤZP zľavu na cestovnom 50% a sprievodca platí 50% z cestovného
  3. ŽSR -  poskytuje držiteľom preukazov ŤZP zľavu na cestovnom 50% a sprievodca cestuje zdarma
  4. SLOVAK TELECOM: poskytujú zľavu na mesačný paušálny poplatok za pevnú linku
  5. SLOVENSKÁ POŠTA: oslobodenie od platenia koncesionárskych poplatkov
Mestský úrad:
  • Zľavy na rôzne kultúrne a športové podujatia, kúpaliska
  • Zľava na poplatkoch v kúpeľoch
  • Zľava na zákonnej poistke motorového vozidla
  • Zľava na poplatkoch pri evidovaní motorového vozidla
  • Zľava na poplatkoch pri stavebnom povolení
Upozornenie! Tieto výhody nie sú určené zákonom č. 447/2008 o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia!

ZDROJ: http://www.socialnypresov.sk/index.php/zdravotne-postihnuti-obcania/nas-tip/ulavy-na-cestovnom-koncesionarske-poplatky

2013/04/23

Za koho všetkého platí poistné štát?

Dobrý večer
Bol som na úrade prace a bolo mi povedané že keď poberám hmotnú núdzu  tak sa môžem odhlásiť z evidencie a  tie veci co doteraz platil za mňa úrad   bude platiť štát. ak som to dobre pochopil. čo je na tom pravdy.
Ďakujem za odpoveď

Dôležité ! pre osobných asistentov

Dôležité pre osobných asistentov - nezabudnite informovať svoju zdravotnú poisťovňu

Tak ako minulý rok, aj tento rok zdravotná poisťovňa vykoná ročné zúčtovanie poistného za svojich poistencov, t.z. že aj za osobných asistentov. Osobní asistenti sú poistencami štátu, a preto v súvislosti s vykonaním ročného zúčtovania za rok 2012 je potrebné, aby si poistenci priebežne aktualizovali svoje údaje, predovšetkým o trvalom pobyte.

Poistenci, ktorí mali v roku 2012 príjmy z osobnej asistencie, majú do 31.05.2013 povinnosť oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni tieto príjmy. Slúži k tomu tlačivo, ktoré nesie názov „Oznámenie o výške príjmu za rok 2012“ a je k stiahnutiu aj na stránke www.omdvsr.sk v sekcii „Súbory na stiahnutie“.

Po vyplnení osobných údajov a uvedení kódu príslušnej zdravotnej poisťovne, treba vyplniť hlavne kolónku: Rozdiel príjmov a výdavkov z výkonu činnosti osobného asistenta.

Osobní asistenti, ktorí podali daňové priznanie na základe príjmov z výkonu činnosti osobného asistenta v roku 2012, nájdu tento údaj na tlačive „Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby“, typ B daňového priznania na strane 12.

Hlásenie zasielajú poisťovni aj asistenti, ktorým nevznikla povinnosť podať daňové priznanie. V tomto prípade uvádzajú v kolónke „Rozdiel príjmov a výdavkov z výkonu činnosti osobného asistenta“ buď nulovú hodnotu (ak nemali žiadny príjem) alebo skutočnú výšku príjmu z osobnej asistencie za rok 2012.

Považujeme za dôležité pripomenúť, že ohlasovaciu povinnosť voči zdravotnej poisťovni má každý osobný asistent, a to do ôsmych dní od uzavretia zmluvy o výkone osobnej asistencie – doslovne každý, bez rozdielu či osobnú asistenciu vykonáva popri zamestnaní alebo ide o osobu na starobnom dôchodku, SZČO a pod.

2013/04/10

Dohoda a daňové zvýhodnenie

Dobrý deň, mám jeden problém. Moja dcéra študentka vysokej školy má dve brigády na dohodu a v mesiaci február si nevedomky uplatnila daňové zvýhodnenie u oboch zamestnávateľov. U jedného zarobila 20 eur  u druhého 30 eur. Chcem sa spýtať akým spôsobom tento problém vyriešiť ? Ktorého zamestnávateľa mám o tejto skutočnosti informovať, toho u ktorého som uzavrela dohodu neskôr? A aké problémy z toho bude mať zamestnávateľ? Vopred ďakujem za odpoveď.

2013/04/09

Pracujem v ČR

Dobry den chcel by som poradit ,starám sa o syna ktory je postihnuty ma 3stupen 80pokles na praceneschopnost ,Ja mam trvaly pobyt na Slovensku teraz sa zdrzujem v CR pracovne aj s rodinov 8rokov,Syn pobera dochodok zo Slovenska je tam aj poisteny,To bol aj dovod odnatia prispevku na opatrovanie vo vysi 8000kc,Z  UPSVAR Lucenec som dostal odpoved pokial vykonavam optarovanie tu vCR nesplnam podmienky ako mam dalej pokracovat musi byt nejaky sposob aby som mal na to nárok, dakujem

Zaujalo nás- relácia CESTA

Relácia Cesta 05/13 je venovaná informáciám, ktoré sú pre zdravotne postihnutých aktuálne v tomto období. Do konca júna je možné uplatniť si nárok na oslobodenie od poplatkov za služby RTVS, na ktoré majú nárok aj zdravotne postihnutí občania. Do 2. apríla 2013 si  osobní asistenti musia splniť svoju daňovú povinnosť, kedy im vzniká a ako na to povie A.Madunová z OMD v SR. Aktuálnou informáciou je, že preukazy občana s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom vydané  do 31.12.2008 sú platné už len do 31. decembra 2013 a treba si ich dať vymeniť. V relácii sa dozviete ako a kde.

 http://www.stv.sk/online/archiv/cesty-nadeje
 foto:www.csfd.cz/uzivatel/315999-renoarko/

2013/04/03

Novinky v dávkach v hmotnej núdzi

Novinky v dávkach v hmotnej núdzi

=====
*** príjem žiadateľa sa posudzuje inak**, po novom sa doň započítava aj 75 % príjmu z práce na dohodu, nezapočítavajú sa jednorazové príjmy (príspevok na stravu, cestovné a ubytovanie dobrovoľníka pri dobrovoľníckej činnosti, vrátený preplatok dane a preplatok na preddavkoch do 50 eur, vrátený preplatok na poistnom na verejné zdravotné poistenie, doplatok k dôchodku v súvislosti s valorizáciou, náhrada mzdy a odmeny pre člena volebnej komisie a pod.)
*** aj dávka pre školáka** vo výške 17,20 eura, na ktorú má nárok dieťa v hmotnej núdzi, ak si riadne plní povinnú školskú dochádzku, sa započítava do príjmu rodiny pri posudzovaní hmotnej núdze
*** príspevok na bývanie** sa pri nájme bytu či rodinného domu viacerými nájomcami, ktorí spĺňajú zákonné podmienky hmotnej núdze, vyplatí len jednému z nich
* na preukázanie hodnoty auta namiesto riadneho znaleckého posudku po novom postačí odborné stanovisko vyhotovené znalcom alebo faktúra, preukazovanie hodnoty sa nevyžaduje za jedno auto staršie ako 10-ročné, pri vlastníctve viacerých áut starších ako 20 rokov sa na ich cenu vôbec neprihliada
*** ochranný príspevok** občan dostane už len z dôvodu choroby, nestačí takzvaná porucha zdravia, nárok naň je najviac tri po sebe nasledujúce mesiace, iba ak zdravotný stav poberateľa označí za nepriaznivý posudkový lekár, doba sa môže predĺžiť najviac na 12 mesiacov po sebe
*** na aktivačný príspevok** majú nárok len plnoleté osoby, zaopatrené neplnoleté iba v súvislosti so vzdelávacími aktivitami, sprísnia sa podmienky na nárok na príspevok pre tých, ktorí vykonávajú menšie služby pre obec, po novom sa pre nich určí minimálny počet hodín pri vykonávaní týchto služieb (10 týždenne) a maximálny počet hodín (20 týždenne), možnosti výkonu služieb sa však rozširujú aj na rozpočtové či príspevkové organizácie, ktorých zriaďovateľom je obec
* ak je dieťa v striedavej starostlivosti rozvedených rodičov, určí sa, kedy bude patriť do okruhu osôb posudzovaných s matkou a kedy s otcom, v závislosti od času, ktorý s nimi trávi, aby tak v jednom mesiaci nebola pomoc poskytovaná obom
*** okruh osôb v hmotnej núdzi** sa zužuje, za občanov v hmotnej núdzi sa už nepovažujú: osoby vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody, členovia reholí alebo náboženských spoločností ani samostatne zárobkovo činné osoby, ak nemajú prerušený alebo zastavený výkon zárobkovej činnosti


  • Odkedy platia zmeny
    ·   nároku občana, ktorý požiada o dávky v januári, budú úrady rozhodovať už podľa prijatej novely zákona
    o    podmienky poberateľov, ktorí už dávky dostávajú v súčasnosti, prehodnotia úrady práce do konca apríla
    o    od 1. mája tohto roku už teda každý bude poberať dávky podľa nového zákona
    dohody o vykonávaní menších obecných služieb z roku 2012, na ktoré sa viažu aktivačné príspevky, sa považujú za platné do konca januára 2013, neskôr už nárok na príspevok vznikne len občanom s dohodou uzatvorenou podľa novely zákona.


    Dôležité čísla pre rok 2013

    Minimálna mzda podľa Nariadenia vlády č. 326/2012 Z.z. z 10.októbra 2012, ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy pre rok 2013 je od 1.1. 2013 vo výške:
    337,70 € za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou
    1,941 € za každú hodinu odpracovanú zamestnancom pri 40h týždennom pracovnom čase
    Ustanovená minimálna mzda sa vzťahuje na zamestnancov v pracovnoprávnom vzťahu alebo v obdobnom pracovnom vzťahu, t.j., od 1.1. 2013 sa vzťahuje aj na zamestnancov pracujúcich na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.


    Životné minimum podľa Opatrenia MPSVaR SR č. 181/2012 Z. z. o úprave súm životného minima s účinnosťou od 1.7. 2013 predstavuje:
    194,58 € mesačne pre jednu plnoletú fyzickú osobu
    ► 135,74 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu
    88,82 € mesačne, ak ide o nezaopatrené dieťa a o zaopatrené neplnoleté dieťa

    Rodičovský príspevok podľa Opatrenia MPSVaR SR č. 383/2012 Z.z. zo 4.decembra 2012 o úprave sumy rodičovského príspevku je od 1.1 2013 vo výške:
    ► 199,60 € mesačne
    ► ak sa rodič stará o dve a viac súčasne narodené deti, zvyšuje sa rodičovský o 25% na každé ďalšie dieťa, t.j. pri dvojčatách – 249,50 €, pri trojčatách – 299,40 €
    Prídavok na dieťa podľa Opatrenia MPSVaR SR č. 384/2012 Z.z. zo 4.decembra 2012 o úprave súm prídavku na dieťa je od 1.1. 2013 v sume:
    23,10 € mesačne na jedno nezaopatrené dieťa

    Daňový bonus
    Podľa koeficientu úpravy súm životného minima sa mesačná suma daňového bonusu s účinnosťou od 1.júla 2012 zvýšila zo sumy 20,51 € na sumu 21,03 €. Uvedená suma daňového bonusu zostáva v platnosti do ďalšej úpravy sumy životného minima.

    Maximálna výška mzdy, odmeny uchádzača o zamestnanie
    Uchádzač o zamestnanie, ktorý je evidovaný na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny môže počas evidencie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny vykonávať zárobkovú činnosť. Maximálna výška mzdy alebo odmeny môže byť:
    143,40 € (brutto)
    Uchádzač o zamestnanie je povinný vopred oznámiť príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny osobne alebo písomne (faxom, elektronicky, poštou) výkon zárobkovej činnosti a predpokladný príjem z nej a to najneskôr deň pred začiatkom vykonávania zárobkovej činnosti.

    Minimálna suma pre priznanie predčasného starobného dôchodku, ak ide o sporiteľa v 1.dôchodkovom pilieri (priebežnom)
    Nárok na predčasný starobný dôchodok má poistenec, ktorý:
    - získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia
    - chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku
    - suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie je vyššia ako 1,2 - násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu, t.j. od 1.júla 2012 do 30.júna 2013 vo výške 233,50 € mesačne.
    Všetky uvedené podmienky musia byť splnené súčasne!

    Sumy stravného podľa Opatrenia MPSVaR SR č. 248/2012 z 20.augusta 2012 o sumách stravného
    Sumy stravného pre jednotlivé časové pásma sú nasledovné:
    ► 4 € pre časové pásmo 5 – 12 hodín
    ► 6 € pre časové pásmo 12 – 18 hodín
    ► 9,30 € pre časové pásmo nad 18 hodín


    január 2013

    Zdroj: http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/252681-posudzovanie-ludi-v-hmotnej-nudzi-sa-sprisnilo/

    http://www.echoz.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=153:doleite-isla-pre-rok-2013&catid=20:ekonomika&Itemid=20





2013/04/02

Dva pararelné systémy kompenzácie

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat jak to funguje s přidělováním sluchadel na Slovensku. V příloze zákona 447/2008 o příspěvcích na komepenzační pomůcky jsem našla příspěvek na sluchadlo, hledala jsem dále a našla jsem, že sluchadlo je propláceno i zdravotními pojišťovnami. Jak  to tedy přesně funguje? Ptám se z důvodu toho, že píší bakalářskou práci a porovnávám přidělování pomůcek v ČR a SR. Děkuji za odpověď.

S pozdravem.