VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/05/31

Pokračovanie štúdia dennou formou

Mám 28 rokov, ukončila som bakalárske štúdium v externej forme, počas tohoto štúdia som bola evidovaná na úrade práce. V súčastnosti pracujem na dohodu o vykonaní práce a stále som evidovaná na úrade práce. Chcem pokračovat v inžinierskom štúdiu, ale v externej forme neotvárajú štúdijný odbor, otvárajú iba v dennej forme. Budem tým pádom vyradená z evidencie uchádzačov na úrade prace ? Existuje nejaka možnost aby som nebola vyradená z evidencie uchádzačov na urade prace ?

Vďaka za odpoveď  Michaela.

2013/05/29

Možnosť predlženia absolventskej praxe

Dobrý den,

chcem sa Vás opýtať, prečo mi absolvensku prax schválili len na 3 mesiace? vybavovat som to začala už v decembri a schvalili mi to až v marci a to len na 3 mesiace, aj ked som žiadala na 6 mesiace. Aká je to spravodlivosť, že niekto to ma na 6 mesiace a niekto len na 3, na zaklade čoho? Popripade či si to viem predlžiť ešte o 3 mesiace.

Za skorú odpoved Vám vopred ďakujem.

2013/05/28

Aká je výška príspevku na absolventskú prax?

Dobrý deň,chcem sa opýtať aká je výška príspevku pri 3 mesačnej absolventskej praxi a či je po 2 mesiacoch možné ukončiť absolventskú prax. Ďakujem za odpoveď.

2013/05/27

Platnosť českého ZŤP preukazu na Slovensku.

Dobry den,
casto chodim na Slovensko za rodinou [som tu i teraz} a mam preukaz ZTP vydany v Cesku.
Chcem sa opytat, ci plati tento preukaz i tu na Slovensku.
Dakujem za odpoved

2013/05/24

Ako udržiavať kognitívne schopnosti pacienta s Alzheimerovou chorobou III.

Telesné cvičenia formou prechádzok alebo pomocou programového cvičenia, udržiavajú kognitívne funkcie a fyzickú kondíciu. Každodenná prechádzka na známe miesta navodzuje pocit istoty a príjemné emócie. Pravidelný pohyb vonku okysličuje mozog a zlepšuje odolnosť a imunitu.

Vhodnou formou je kontakt s domácimi zvieratami, ako sú mačky, psy, morské prasiatka alebo malé vodné korytnačky. Významné zvyšujú počet interakcii a uľahčujú vytvorenie domácej atmosféry. Starostlivosť o niekoho podporuje dodržiavanie denného režimu a dáva priestor na vyjadrenie pocitov pacienta.


Používanie pomôcok na zapamätanie

Vhodné sú stolové kalendáre bez obrázkov, do ktorých je možné písať poznámky (napr. návšteva lekára, nákup), diáre, záznamy uložené na viditeľných miestach. Môžeme využiť aj farebné lepiace papieriky na odkazy.

Dohovoríme sa s pacientom je konkrétnych úlohách cez deň a zaznamenávajme ich písomne. Ďalší deň úlohy skontrolujeme. V počiatočnom štádiu ochorenia si môže pacient viesť denník,pomôže mu v časovej orientácii.

 Zdroj: Ako udržiavať kognitívne schopnosti pacienta s Alzheimerovou chorobou, Nadácia Memory, Bratislava
 http://www.prirodnilekarna.cz/clanky-alzheimerova-choroba-nemocneni-ktere-poskozuje-mozek-a-mentalni-funkce..html

2013/05/22

Začiatok opatrovania

Dobrý deň ! Po otcovej smrti opatrujem moju bezvládnu mamu, ktorá je 6. rok po mozgovej porážke  a je odkázaná na 24 hodinovú opateru. Pretože sa budem musieť vzdať zamestnania a nebudem si platiť dôchodkové poistenie, mala by som si vybaviť opaptrovateľský príspevok a prihlásiť sa na soc.poisťovni . Mama má však vyšší dôchodok a finančný nárok mi nevznikne. Zaujíma ma preto ako mám zdokladovať, že mamu opatrujem a na základe čoho sa nahlásim v soc.poisťovni, aby sa mi doba opatrovania započítala do dôchodku. Za odpoveď ďakujem !

Ťažka životná situácia- bezdomovectvo

Dobry den,
Chcela by som vas poprosit o radu.
Moja mama pred nedavnom celkom oslepla a navyse sa stala bezdomovcom.
Niekolko rokov zila v Ceskej republike v \pzni kde je teraz momentalne na psychiatrickej klinike,
a vsak po prepusteni z tejto kliniky uz nema kam ist. Na Slovensku nema vybaveny ziaden dochodok a v zdravotnej poistovni ma dlh.
Som bezradna a neviem ako by som jej  mohla pomoct . zijem v zahranici a to v prenajatej izbe , k sebe si ju vziat nemozem
a peniaze na to aby som jej zaplatila akekolvek ubytovanie a opateru na Slovensku, nemam,Prosim Vas viete mi poradit  na koho sa obratit v tejto stuacii? za Vasu odpoved vopred dakujem

2013/05/21

Zmena z čiastočného invalidného dôchodku /čid/ na celý invalidný dôchodok

Dobrý deň prajem!
Rada by som dostala od vás odpoveď na otázku či je možné požiadať o invalidný dôchodok pre dcéru,ktorej v marci 2013 priznali čiastočný inv. dôchodok. Invalidnou sa stala v období,keď bola ešte nezaopatrená.
Ďakujem pekne za odpoveď

2013/05/20

Opatrovanie príbuzného počas rodičovskej dovolenky

Prajem pekný deň. Potrebujem sa poradiť. Som v takejto situácii. Som na rodinnej dovolenke to znamená že mám malé dieťa a poberám naň rodinný príspevok. No zároveň by som sa chcela starať o mojich starých rodičov. Stará mama potrebuje celo dennú starostlivosť a Starý otec potrebuje len pár hodín denne. Chcem sa spýtať. Ako by to bolo,môžem ich opatrovať aj napriek tomu že poberám rodinný príspevok ? Ako to bude po finančnej stránke ? Budem dostávať aj nejaké peniaze za starostlivosť o nich aj napriek tomu že mám rodičovský príspevok ?

2013/05/15

Mám možnosť pracovať ako osobná asitentka

Dobrý deň
Poprosím o radu, mám ponuku pracovať ako osobná asistentka pre zdravotne postihnuté 18ročné dievča, neviem či si mám urobiť živnostenské oprávnenie na túto činnosť a aké sú povinnosti a zľavy pri odvodoch...
ďakujem za odpoveď

2013/05/14

Ďalší peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla

Dobry den!
Prosim o radu, v r. 2010 sme dostali prispevok na kupu OMV pre ZTP syna, boli sme 4 clenna rodina - kupili sme 5 miestne vozidlo. Avsak toho roku je situacia ina, narodili sa nam este dve deti, cize zo zakona potrebujeme 7 miestne OMV. Chceli by sme poziadat o dalsi prispevok
/s tym, ze vratime pomernu cast, aby bola splnena podmienka 7 rokov/ .
Nevieme, ale ci obstoji pred uradom takato poziadavka, kedze nesuvisi priamo so ZTP synom, resp. aky padny dovod udat , alebo len tak ziadat o nove OMV bez udania dovodu? Zakon hovori o moznosti vratit alikvotnu ciastku a ziadat o novy prispevok, ale aka je prax a v akej vyske sa poskytuje dalsi prispevok?

Ošetrovné -nárok na dobu

Dobrý deň

chcem sa opýtať :

bol som so synom vypísaný 10 dní od 6. - .15. a potom s druhou diagnózou od 16. - do 25. marca Mám nárok na ošetrovné za jeden aj druhý termín ?

ďakujem

2013/05/13

Využitie ZŤP mimo hraníc Slovenskej republiky /Londýn/

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či je možné uplatniť si nejaké výhody slovenského ZŤP preukazu aj v Londýne. 
Ďakujem,

2013/05/10

Nárok na dávku v hmotnej núdzi

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či nám nárok na dávku v núdzi – mám 26 rokov, som nezamestnaný, bývam spoločne s rodičmi v byte, mám syna s priateľkou, s ktorou nebývam v spoločnej domácnosti, na syna platím výživné 40,-eur mesačne. Ďakujem.

Ako udržiavať kognitívne schopnosti pacienta s Alzheimerovou chorobou II.

Vyplňme si spoločné chvíle pohody spoločenskými hrami, ktoré pozná, napr. dámu, šachy, karty, scrabble, pexeso /so zníženým počtom obrázkov/.
Pokúsme sa spoločne lúštiť krížovku, buďme pri tom maximálne trpezliví.

S pacientom môžeme riešiť aj jednoduché matematické úkony, násobilku. Pokiaľ pacient úlohu nezvláda, dávajme jednoduchšie cvičenia, napr. rozložme úlohu na jednoduchšie prvky. Nikdy však nedávajme najavo o aké ľahké úlohy ide alebo, že sú to úlohy pre malé detí a pod.

Udržiavanie zručností v konkrétnych činnostiach ako napr. nákup v obchode je zložitejší. Je menší predpoklad, že človeka s Alzheimerovou chorobou naučíme nakupovať v novom obchode. Doporučujeme myslieť na zachované orientačné schopnosti a "využime" pacienta k nákupu v známych miestach len po dvoch alebo jednej položke. Pred oboznámením pacienta s činnosťou, ktorú bude vykonávať, si najprv premyslíme čo k tomu "potrebuje", aby ju mohol vykonať čo najsamostatnejšie a správne. Majme na pamäti funkčnosť jeho krátkodobej pamäti, schopnosť sústrediť sa alebo vykonať niekoľko úkonov za sebou, čítanie, počítanie a pod.

Pacienta zapájame do takých aktivít, v ktorých sa ešte dokáže zorientovať, ktoré mu nerobia problém vykonávať ich samostatne. Prílišná intervencia zo strany opatrovateľa môže u neho vyvolať pocit neschopnosti a kontroly. Strata dôvery pacienta voči svojmu opatrovateľovi môže byť signálom, že nie je spokojný s prostredím v ktorom žije. Všímajte si jeho reakcie a na základe nich voľte ďalší postup práce.

Zmyslová stimulácia

Stimulácia môže mať rôzne formy. Stimulačné účinky má napr. hudba. Počúvanie rozhlasu, sledovanie hudobných programov v televízii a spievanie sú vhodné spoločné aktivity. Aj hra na klavíri, harmonike alebo na inom nástroji a popri tom spev známych piesní prináša radosť. Kombinácia priaznivých stimulačných účinkov hudby a pohybu vo forme tanca je priateľná pre viacerých ľudí postihnutých Alzheimerovou chorobou. Spievanie a tanec umožňuje stimuláciu vo všetkých štádiách Alzheimerovej choroby a to hlavne vtedy, keď sa ostatné možnosti komunikácie stratili. Spoločné spievanie piesní môže pacientovi pomôcť vyjadrovať svoju náladu /smútok, radosť, strach a pod./

Zdroj: Ako udržiavať kognitívne schopnosti pacienta s Alzheimerovou chorobou, Nadácia Memory, Bratislava
 http://www.prirodnilekarna.cz/clanky-alzheimerova-choroba-nemocneni-ktere-poskozuje-mozek-a-mentalni-funkce..html

2013/05/03

Ukončenie pracovného pomeru, ochranná lehota a PN

Keď skončil pracovný pomer na dobu neurčitú 30. apríla 2013 a od 1. 5. 2013 ten človek ide na PN, kto mu platí prvých 10 dní - zamestnávateľ, alebo sociálna poisťovňa?
ďakujem, Viera