VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/08/26

Mám nárok na nejakú pomoc od štátu?

Dobrý deň!
O niekoľko dní ukončím vš štúdium tretieho stupňa, ktoré som mala predĺžené o 1 rok. Od 1.9. 2012 do 31.12. 2012 som učila na VŠ na dohodu s platom 350 eur mesačne, od 1.1. 2013 do 31.8. 2013 ukončujem štúdium.
 2.9. sa pôjdem zaevidovať na ÚP. Zatiaľ žijem v podnájme, no som úplne bez finančných prostriedkov a cca 200 km od trvalého bydliska kvôli tomu, že so svojou špecializáciou nemám šancu zamestnať sa ani v jeho širokom okolí.
Mám nárok na nejakú pomoc od štátu?
Ďakujem za vašu odpoveď!

2013/08/23

Mám nárok na predĺženie materskej, alebo automaticky prejdem na rodičovský príspevok.

Od 17.1.2013 som nastúpila na materskú dovolenku. Ako slobodná matka mám nárok poberať o niečo dlhšie, ale chcem sa opýtať, ak žijem sama so synom u mami, či mám nárok na predĺženie materskej, alebo automaticky prejdem na rodičovský príspevok.
Ak by som mala nárok ako a kde si to môžem podať a kedy.
Ďakujem za skorú odpoveď

Krátenie výšky príspevku na opatrovanie

Dobry den,

   Moja matka ,ktora je na starobnom dúchodku opatruje brata,ktory je podľa posudku z UPSVaR na 90% postihnuty a je odkazany na celodenné opatrovanie.Je nevidomy a ma parezu dolnych koncatin a je obmedzeny na pohybe pri chúdzi. Na zaklade ziadosti jej bol priznany opatrovatelsky prispevok vo vyške cca 76,-Eura mesacne pricom jej mali podla zakona vyplatit sumu min. cca 81.8 ,-Eura . Odúvodnili to tym, že mu stiahli sumu ktoru mu vyplacaju za bezvladnost co je cca suma 16,-Eura?!!
    Chcel by som vediet, ci UPSVaR postupovalo v zmysle zakona, pretože nikde som sa o uvedenej zrazke nedocital v ziadnom zakone?!
 

2013/08/22

Aké sú potom naše možnosti čo sa týka príspevku za opatrovanie a dôchodkové poistenia?

Dobrý deň.
Chcela by som Vás poprosiť o radu. Syn bude mať čoskoro 18 rokov, má detskú mozgovú obrnu a vysokofunkčný autizmus, pohybuje sa na invalidnom vozíku, v komplexnom posudku z UPSVaR má   mieru funkčnej poruchy 70%. Skončil základnú školu a v súčasnosti bude žiakom 2. ročníka strednej školy, kde má individuálne štúdium.  Ja som s ním od narodenia doma, od jeho 6. roku poberám príspevok za opatrovanie. Syn nie je schopný samostatnosti. Potrebovala by som poradiť ohľadne 2 vecí:
1.       1. Je treba po 18.roku veku syna požiadať o invalidný dôchodok z mladosti?
2.       2. Dôchodkové poistenie platí za mňa štát, ale podľa zákona najviac  do 18. roku veku dieťaťa.  Aké sú potom naše možnosti čo sa týka príspevku za opatrovanie a dôchodkového poistenia?
Vopred ďakujem za odpoveď.

2013/08/21

The Tap Tap

"The Tap Tap je kapela tělesně postižených studentů a absolventů škol pražského Jedličkova ústavu.
Kapelu v roce 1998 založil a dodnes vede Šimon Ornest. The Tap Tap pravidelně vystupuje na velkých i menších českých festivalech (Rock for people, Mezi ploty) v zahraničí (Madrid, Varšava, Brusel, Lucembursko), ale například i na firemních večírcích (Unicredit bank, Bison & Rose, Sanofi Aventis ad.).
Mezi poslední velké úspěchy patří například nové CD „Párty Na Kolečkách“, na kterém s The Tap Tap spolupracovali David Koller, Matěj Ruppert, Ewa Farna, Kamil Střihavka, Ondřej Hejma, Dan Bárta, Zdeněk Svěrák, Tomáš Hanák a Jaroslav Svoboda, nebo již podruhé vyprodaný mikulášský koncert ve Státní opeře vysílaný v přímém přenosu na Čt1.
Osvětový klip „Řiditel autobusu“ získal 1. cenu poroty i diváků v soutěži Zlatá pecka.
V současné době se The Tap Tap připravuje na vystoupení v rámci doprovodného programu letních olympijských her v Londýně a na celostátní benefiční akci a happening s názvem „Koncert proti konci světa“."

Zdroj a tvorba:  http://www.thetaptap.cz/

2013/08/15

Má zmysel podávať žiadosť?

Dobry den,
vedel by mi niekto poradit ohladne invalidneho dochodku?mam 30 rokov takze by som mala mat 5 rokov dochodkoveho poistenia.kedze som bola na materskej a nasledne rodicovskej dovolenke s dvomi detmi mam odrobeny len cca rok.Vraj by sa malo pocitat aj obdobie pocas materskej,len neviem z akej sumy by mi to potom ratali.ci ma vobec zmysel podavat si ziadost.dakujem

2013/08/14

Vysokohorská turistika na vozíku?

Viem, že vysokohorská turistika akosi automaticky predpokladá, že ste mladí, bohatí a zdraví. Žiaľ, nie každý človek môže byť turistom. Je medzi nami veľa vozičkárov. Nie, nevidno ich. Často sú skrytí, pretože je málo bezbariérových oblastí. Skúste s vozíčkom niekam ísť, niečo vybaviť. Aj keď sa to technicky a oficiálne dá, je to vždy komplikované. Aj preto ma občas pri výletoch po Vysokých Tatrách (nielen tam) napadne… Koľko ľudí nikdy neuvidí tieto pohľady, pretože nevidia. Koľkí sa nedostanú na krásne miesta, pretože nemajú nohy. Žijeme v rýchlej dobe a máme pocit, že sme frustrovaní. Trápia nás problémy ako slabá výdrž batérie, alebo rada na pošte? Je to vlastne signál vcelku dobrého zdravia a pohody....... 

Viac sa dočítate na  http://mix.sk/vysoke-tatry/vysoke-tatry-na-invalidnom-voziku/


2013/08/13

Mám nárok na nemocenské dávky, ak poberám starobný dôchodok.

Dobrý deň,
som pracujúca dôchodkyňa. Zamestnávateľ mi navrhol ukončenie pracovného pomeru dohodou k 1.9.2013. Keďže mám vážne zdravotné problémy, zaujíma ma, či v prípade práceneschopnosti po ukončení PP  aj pre mňa platí ochranná lehota 7 dní a či mám nárok na nemocenské dávky, keďže poberám starobný dôchodok.  
Ďakujem za odpoveď.

2013/08/05

Kompenzácia

dobry den hcela by som sa informovat ohladom manzela je po transplantacii oblicky ma ZTP ma nárok na zlavu pri kupe auta?? Kedze ma znizenu imunitu nehcem abz moc chodil mhd .... soferovala by som ja manzelka kedze  berie dost liekov. Tiez ma zaujima ci ma narok pri aute narok na zlavu pri poisteni. Ak ma narok na nieco prosim o radu ako postupovat .... Dakujem

Čo po rodičovskej dovolenke?

Krastny vecer...
ja by som potrebovala poradit. vela hladam ale nic nenajdem na nete! 
v decembri maly tomasko dovrsi 3roky a do skolky ho nezobrali lebo je vela deti a lebo nema v septembri 3 roky... je mozne-mam narok si predlzit matersku dovolenku? budem dostavat matersku a rodicovsky prispevok? alebo nebudem dostavat vobec nic??
za skoru odpoved DAKUJEM!!!!!!!