VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/12/20

Prajeme krásne prežitie  sviatkov v tom pravom zmysle aké majú, nech Vás radosť a životný optimizmus neopúšťa a problémy obchádzajú. Všetko dobré v roku 2014 praje E-PORADŇA

2013/12/19

Keď skončila...

Dobrý deň, keď skončila pracovná zmluva uzatvorená podľa §42 a nasl. Zákona č.311/2001 Z.z. na dobu určitú 31.decembra 2013 a od 2.1. 2014 ten človek ide na PN, platí ochranná doba 7 dní? Na nárok na vyplácanie nemocenskej dávky zo sociálnej poisťovne? Ďakujem.

2013/12/17

Som invalidný dôchodca 70%.pracujem na dohodu..

Som invalidní dôchodca 70%.pracujem na dohodu...a chcem sa spýtat...kto ma na sociálnu poistovnu zaslat  potrebné doklady o prac.zmluv. dohodar-inv.dôchodca---ja alebo zamestnávatel ?neviem či chapete moju otázku či som sa dobre vyjadril. zatial dakujem.

Môžete mi nejak pomôcť to urýchliť?


Dobrý deň! Prosím o radu kvôli výmene parkovacieho preukazu ZŤP. Dňa 13.11.2013 som požiadal o výmenu parkovacieho preukazu na úrade. Starý preukaz mi vzali,zdravotný preukaz mi spravili takmer na počkanie,ale parkovací preukaz doteraz nemám a pracovníčka mi na urgenciu povedala,že to išlo na posúdenie inej pracovníčke, čo vraj môže trvať aj mesiac.Matka, ktorá má 88 rokov,je na vozíčku,takže teraz nemám možnosť od 13.11.2013 ,keď s ňou niekde idem, parkovať na vyhradených parkoviskách.Je postup pracovníčky správny? Môžete mi nejak pomôcť to urýchliť,pretože matka zrejme už sama bez vozíčka chodiť nebude.

Mal šofér pravdu?

16.12.2013 som cestovala autobusom  súkromnej firmy Viliam Turan-TURANCAR;( Nitra; 048/414 4216) - spojom č. 606705 (spoj B.Bystrica - Praha) z Novej Bane s odchodom o 14,45 hod. do Nitry. Som držiteľkou preukazu ZŤP. Šofér mi odmietol poskytnúť zľavu na cestovnom z dôvodu, že ONI sú medzinárodná linka a u NICH zľavy pre ZŤP neplatia. Pokiaľ je mi známe z Vášho portálu, že zľavy neplatia pri ceste do zahraničia!!! - nie pri cestovaní po SR!!!
Viete mi poradiť, kde sa mám obrátiť a žiadať o zľavu dodatočne? Mal šofér pravdu?
Kde vlastne - v akom zákone, či predpise - sú korektne popísané úľavy pre držiteľov preukazu ZŤP?
Ďakujem.

2013/12/13

Dohoda alebo výpoveď?

Dobrý deň,
 
obraciam sa na Vás s prosbou o radu.
Po rodičovskej dovolenke mi chce zamestnávateľ dať výpoveď dohodou + odstupné.
Zamestnaná som vo firme  od 1.2.2005. Na dobu neurčitú.
Na MD /materská dovolenka/ som nastúpila 10/2008, druhá  MD 12/2010.
Moje miesto zrušené nebolo. Je obsadené pracovníčkou, ktorá ma PZ /pracovnú zmluvu/na dobu neurčitú.
Čo by som mala urobiť? Podpísať dohodu s odstupným? Alebo trvať na výpovedi z organizačných dôvodov?
Ďakujem za radu a pomoc. Budem čakať na Vašu odpoveď.
Katarína

Chcem vedieť či mám nárok na bývanie čo fond dáva na byty ?

Dobrý deň chcela by som sa spýtať mám ZTP preukaz 50 percent postihu.Chcem vedieť či mám nárok na bývanie čo fond dáva na byty ? a môžem si kupiť aj za tie peniaze dom alebo len byty ? dakujem

2013/12/12

Mohla by som aj tak požiadat o predlzenie materskej dovolenky

Dobry vecer čitala som si vasu stranku na nete chcem sa spytat 20 decembra my konci materska dovolenka a som zamestnana vratit sa spet nemozem lebo mi to vzdialenost nedovoli ked chcem ukoncit pracu mam tam ist osobne a podpisat dohodu o skonceni pracovneho pomeru ale chcela by som aby mi dali aj odstupne aky dovod skoncenia mam napisat aby som mala narok aj na odstupne...U zamesnavatela som zamestnana 6rokov.pisali ste  ze nema sa podpisovat dohoda o skonceni pracovneho pomeru bez udania dôvodu inak by som nedostala odstupne,alebo by bolo dobre chcem si dat predlzit matersku dovolenku zo zdravotnich dovodov dcerky .A teraz ma napadlo že keby som dala v praci vypoved aby som dostala aj odstupne mohla by som aj tak požiadat o predlzenie materskej dovolenky dakujem az odpoved

2013/12/11

Nemá mi vôbec kto pomôcť...

Dobry den od 10 mesiacoch mam epilipsiu .Dna 10.4.2013 ma operovali ale zachvaty mam nadalej.Podala som si ziadost na uznanie invalidneho dochodku ,ktory mi priznali ako polovicny od12.7.2013 .Ale az vtedy ho dostanem ak vyplatim 608 dni dlh socialnej poistovni lebo nemam odrobene 2 roky.Som hlasena na urade prace a nemam z coho to vyplati ak nevyplatim tak nemam narok na dochodok.Nemá mi vôbec kto pomôcť, rodičia sú tak isto nezamesnany.Bola by som rada ak mi nieako poradite co mam robyt alebo na koho sa mam obratit.Dakujem

2013/12/10

Chcem sa spýtať, či existujú zákonné možnosti...

Dobrý deň, manželka je osoba ZŤP, odkázaná na individuálnu dopravu, bol jej priznaný aj kompenzačný príspevok na osobnú asistenciu v oblasti prepravy.
V zákone č. 447/2008 § 22 odst. 5 je uvedený zoznam činností, kedy môže osobnú asistenciu vykonávať rodinný príslušník. Preprava v tomto zozname nie je uvedená.
Ale manželka z osobných dôvodov nechce žiadneho iného asistenta okrem mňa. 
Chcem sa spýtať, či existujú zákonné možnosti, /výnimka, zmiernenie tvrdosti zákona a pod./, aby mi bola osobná asistencia na prepravu ako rodinnému príslušníkovi uznaná. Za odpoveď ďakujem

Beriem príspevok na opatrovanie ..

Dobry den,chcela by som sa spytat,beriem opatrovne na moju matku ktora je ZP a chcela by som ist pracovat na dohodu  na10 hodin tyzdene.ale aj moj muz ja na UP  ,respektivne na socialnom a pobera davky v hmotnej nudzi,plus prispevok na byvanie. chcela by som vediet kedze sme spolu posudzovany,ci by mu zobrali tieto dávky dakujem.

2013/12/09

Chcela by som sa spytat ci ho mozem nechat v skolke na cely den?

Dobrý deñ!
Som na predlzenej matrskej dovolenke a pracu nemam. Syna som zapisala do skolky a chcela by som sa spytat ci ho mozem nechat v skolke na cely den?
Vopred Vam dakujem za radu!

Postup a v akom čase musia vyniesť rozhodnutie

Dobry den! moja maminka ma 56 rokov.25 rokov ma cukrovku.tri krat denne inzulin.k tomu vela sprievodnych chorob co sa na cloveka s jej diagnozov nalepi..k tomu sa pridala tento rok rakovina prsnika.velku cast jej odobrali aj uzliny pod pazuchou.s vysokou cukrovkou sa jej to velmi tazko hoji. samozrejme sme zaziadali o plny invalidny. neochotu a naozaj neprijemny pristup ma donutil sa opytat vas aky je spravny postup a po akom case od podania musia vyniet rozhodnutie.tvrdia mi ze ked mamine skonci pn.ale medzi tym predsa moze na rakovinu umriet.ved diagnoza je urcena.nema pol prsnika tak neviem co musi este clovek stratit?liecba je velmi draha a ako ma taka zena zo 180 euro vyzit?mi pani na socialke povedala ze nech ide robit ze vela invalidou pracuje...tak sa vas pytam o radu.a pani si nabuduce nahram a poslem vam ako sa bavi s ludmi uradnik plateny z nasich dani.dakujek s pozdravom

2013/12/05

Dobry den,chcel by som spytat..

Dobry den,chcel by som spytat, ci moze manzelka poberat dávky v nezamestnanosti a opatrovatelsky príspevok súcasne?Syncek dovrsil 6 rokov-skoncila jej materska a zaroven musela dat vypoved v praci.Prihlasila sa ako nezamestnana a pobera davky v nezamestnanosti vo vyske 213 eur.Podala si ziadost o opatrovatelsky prispevok,ale bojime sa,aby sme nakoniec tie peniaze nemuseli vratit,ked jej priznaju opatrovatelsky.

                          Vopred velmi pekne dakujeme za odpoved,Viktor.