VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/01/29

Môže poberať tento opatrovateľský príspevok?

Dobrý deň,

chcela by som poradiť ohľadom opatrovateľského príspevku – syn (59 ročný na predčasnom (alebo aj na úplnom) dôchodku)  opatruje matku 78 ročnú, poberá na ňu opatrovateľský príspevok a tiež má peniaze z predčasného (úplného) dôchodku. Môže poberať tento opatrovateľský príspevok?


Ďakujem pekne za radu.
 

Chcem vediet ci mam narok na ID

Dobry den, chcem sa spytat pred troma rokma som utrpel uraz zavineny druhou osobou a to mi spousobilo dozivotne nasledky ze mam jazvu na sietnici jedneho oka tym padom viditelnost toho oka je pod 20%aj to iba periferne.Chcem vediet ci mam narok na ID ked pracujem, ako udržbar (elektrikar). Pracujem teraz skoro 3ti mesiac a uraz sa mi stal este na strednej skole. DAKUJEM

2014/01/27

Treba aj niaky papier o tom ze som nepracovala popri tom?

dobry
den min rok som dostala invalidny polovicny dochodok a nie som zamestnana bola som len na urade práce evidovana, znama mi povedala ze mam manzelovi do práce odniest papier o vyplatenom dochodku a ze mam invalidny a on dostane niaku zlavu na daniach? treba aj niaky papier o tom ze som nepracovala popri tom?ci před tym nakolko invalidny mam od 6/mes.

Mám nárok ?

Dobry den! Syn má 6 rokov,ale je chory 3 roky. Diagn. J30.3 , J45.0 .
Do skolky nechodil,do skoly o rok,teda 7 rocny ide.
Chcela by som vediet,ci mám nárok na penazny prispevok na opatrovanie svojho syna.

2014/01/22

Môžem si dať žiadosť o individuálne štúdium ?

Dobry den,chcela by som sa opytat ohladom individualneho studia na strednej skole.Mozem si dat ziadost o individualne studium,aj ked nemam ydravotne problemy.Je to z inych dovodov,nechcem uviezt.Chcela by som sa opytat,ci by sa to dalo na pol roka.Za odpoved vopred dakujem

2014/01/20

Čo mam vlastne zacat vybavovat ako prve ?

Rada by som ziskala nejake informacie ohladne opatrovania clena  rodiny u nas na Slovensku . Moja situacia je taka , ze som  vnucka co sa chce starat o svoju vlastnu staru mamu . Robim v zahranici . Ak prijdem domov co mam vlastne zacat vybavovat ako prve ? Alebo vlastne ake kroky mam podniknut ? Dakujem .

Na koho by som sa mala obratit

Dobry vecer.Chcela by som sa spytat som na plnom invalidnom dochodku a vlastnim preukaz ZTP a som slabozraka ci mam narok na nenavratny prispevok na kupu bytu od statneho fondu a na koho by som sa mala obratit dakujem vam za vasu odpoved pekny zvysok dna vam prajem

Mám nárok na odstupné po predl.rod.dovolenke?

Dobrý deň.
Dňa 20.1.2014 mi končí po 3 rokoch rodičovská dovolenka. Zamestnávateľ nemá momentálne vhodnú prácu.Chce , aby som zostala na predl. rod. dovolenke /dal by mi neplatené voľno/ a o 1 - 2 mesiace mi chce dať prácu.Len som si nie celkom istá, či to tak bude. Chcem sa spýtať, až by som ukončila predl. rod. dovolenku a zamestnala sa u iného zamestnávateľa, dá mi terajší zamestávateľ odstupné? Mám nárok na odstupné po predl.rod.dovolenke? Prípadne, ak by som išla na úrad práce, mám nárok na podporu ?Ešte by ma zaujímalo, až by som zostala na predl.rod. dovolenke do 6 rokov dieťaťa, je terajší zamestnávateľ povinný ma po jej skončení zamestnať? Ďakujem za odpovedˇ.

Môzem dostavať opatrovateľský príspevok na mamu a zároveň pracovať na polovičný úväzok

Dobrý den, chcela by som sa poradiť či mozem dostavať opatrovateľský príspevok na mamu a zároveň pracovať na polovičný úväzok,kde by som zarobila 150€ mesačne, a aka by bola výška príspevku, ked mama ma dôchodok 262€,k tomu vdovský 101€ a príspevok na hygienu 17€, počíta sa cely jej príjem? Dakujem

2014/01/17

Vzťahuje sa takto na mňa ochranná doba?

Dobrý deň Vám želám,

Prosím o radu: K 13.1. som zrušila PP v skúšobnej lehote. Od 14.1. som PN. Bývalý zamestnávateľ mi dáva za neúčasť v práci za 13.1. absenciu.
Za tento deň si urobím odvody do posť., vzťahuje sa takto na mňa ochranná doba?

Ďakujem za odpoveď

2014/01/15

Postačí prax absolvovaná na strednej škole....

Dobrý deň,

som študentom odboru poštové a bankové služby. Počas celého štúdia (4 roky) som mal prax, ktorá bola realizovaná na reálnych pracoviskách pôšt, kde som robil úplne všetko čo sa na takej pošte robí, a toho nie je málo. V novinách som čítal, že zamestnávatelia stále častejšie požadujú od uchádzačov stredných škôl prax. Chcem sa preto opýtať či mi postačuje prax ktorú som mal v rámci  školy a či môžem od školy požadovať nejaké potvrdenie čo som na praxi vykonával.
Vopred ďakujem za odpoveď.

Pre mňa je to už neúnosné.....

Dobrý deň,

obraciam sa na Vás s prozbou o radu ako ďalej. Možno sa na Vás s takýmto problémom ešte nikto neobratil a bude sa Vám zdať to banálne ale pre mňa je to už neúnosné.   Pátrala som aj po nejakom zákone,ktorý by túto vec riešil,ale zbytočne.Prejdem k danému problému.Mám suseda,ktorý každý deň má dámsku návštevu čo sa návštev týka normálne,ale je to za účelom sexu a tu sme u problému.Správajú sa hlučne,posteľ vrzgá až príliš a dáma má veľmi hlasité prejavy pri sexe,keď sedím na sedačke ako by som bola priamo pri nich a to je každý deň poobede.Prídem z práce a nič iné nepočúvam len túto dvojicu,pravidelne.Dala som im najavo poklepom na stenu,svoj nesúhlas,ale zbytočne. Minule ku mne došla návšteva a viete si predstaviť ten trapas,keď sa za chrbtom návštevy začal odohrávať tento akt,preto si nemôžem nikoho k nám pozvať-je to nepríjemné pre nich a tiež aj mňa.Preto sa Vás pýtam,ako mám postupovať v danej veci. Písala som na viaceré miesta ale odpovede som sa nedočkala,možno ste moja posledná možnosť.

Za pochopenie ďakujem.

S pozdravom     

2014/01/10

Kúpa automobilu

Dobrý deň.
Prosím Vás, mohla by som sa informovať :Som ZTP. Minulý rok som si kúpila malé autíčko
na ktoré mi predajca poskytol zľavu pre ZTP občana. Moja otázka znie : Brat si plánuje tento rok kúpiť auto - u iného predajcu a chcel by ,aby som ho vzala na seba a uplatnila si opäť zľavu ZTP pri kúpe. Prosím Vás, je to možné? Nebudem mať z toho problém?
 
 Dakujem za odpoved, s pozdravom Jana

2014/01/03

Ak kúpim starší dom ...

Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať, že ak kúpim starší dom v cene 3000€ od svojej starej mamy a som poberateľom dávok v hmotnej núdzi, môže to nejako ovplyvniť moje poberanie dávok v hmotnej núdzi?  
Za odpoveď ďakujem.

Ak ano co mam vybavit ako prve az s tym zacnem?

Zdravim,chcela by som sa spytat zacala som chodit s ocinom po lekaroch pretoze uz dva roky na nom badam zmeny a postupne sa to pomaly zhorsuje a najhorsie je ze ho nechcu uz nikam do prace,pretoze to nezvlada a ma 57rokou a urcili mu strednu demenciu ale tym ze vysledky mal dobre tak uviedli ze to ma z toxinou- alkoholu,da sa na taku diagnozu vybavit invalidny dochodok?ak ano co mam vybavit ako prve az s tym zacnem?dakujem za odpoved