VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/02/28

Ked budem mat rozsudok ze plati na syna tak dostanem spat NV na dceru?

Dobrý vecer!
Som slobodná mamicka. Z prvého vztahu mám dcéru,na ktorú som poberala náhradné výzivné. V septembri 2013 sa mi narodil syn. S jeho otcom sme "spolu",ale nezijeme spolu. Moze mi UPSVaR zastavit vyplatenie náhr.výz?! Sme spolocne posudzované osoby? Ked budem mat rozsudok ze plati na syna tak dostanem spat NV na dceru? Dakujem!

Nedodržaním tejto podmienky... oznámenia predpokladaného nástupu - môžu so mnou ukončiť pracovný pomer bez odstupného?

Dobrý deň,
chcela by som poradiť. Dňa 19.3.2014 mi končí rodičovská dovolenka. Chcem nastúpiť do zamestnania. Nedodržala som podmienku § 166  odst.3 a neoznámila som mesiac dopredu, že chcem nastúpiť. Urobím tak 3.3.2014 písomne - priamo na firme. Nedodržaním tejto podmienky... oznámenia predpokladaného nástupu - môžu so mnou ukončiť pracovný pomer bez odstupného?

Ďakujem

2014/02/27

Poziadal o invalidny dochodok?

Dobry den. chcel by som sa spytat ze ked mam  preukaz TZP od UPSVaR a mam 70% ochorenia  a diagnozu hypertenzia a DM 2 na PAD s komlikaciami a dostal som 115 bodov  tak  ci by som mohol dostat invalidny dochodok. a este sa chcem spytat musim marodovat aby som  mohol poziadal o invalidny dochodok? a kolko bodou by som v poistovny mohol dostat na tuto diagnozu? dakujem za odpoved.

2014/02/24



MEDIÁLNA SPRÁVA
Šarišská šachová šou pozýva


PREŠOV: Vo štvrtok, 6. marca 2014, sa v Prešove uskutoční v poradí už 5. ročník rekreačného šachového turnaja pod názvom V. Šarišská šachová šou. Akcia sa bude konať v prešovskej bezbariérovej Galérii Abilympiáda. Organizátorom je občianske združenie ZOM Prešov a Šachový klub Ružomberok – telesne postihnutých a vozičkárov.

Podujatie je unikátne hneď z dvoch dôvodov. Každoročne sa tu stretávajú úplní šachoví amatéri s majstrami sveta a organizujú ho ľudia s telesným postihnutím aj pre zdravých hráčov. Organizátori očakávajú približne 20 hráčov z celého Slovenska.

Bude sa hrať súčasne na 10-tich šachovniciach švajčiarskym systémom, 5 kôl, 2x20 minút, pod taktovkou hlavného rozhodcu Emila Konkoľa z ŠK Ružomberok – TPaV. Keďže ide o rekreačný turnaj, ELO body sa prideľovať nebudú. O to viac si fanúšikovia tohto športu môžu vychutnať radosť z hry. Hostitelia sľubujú jedinečný zážitok.  

Galéria Abilympiáda, kde sa turnaj uskutoční, je bezbariérovým multifunkčným strediskom. Konajú sa tu športové turnaje (boccia, šach), kultúrne podujatia (výstavy, autorské čítania literatúry), spoločenské akcie (večierky, slávnosti) a pracovné stretnutia formálnych aj neformálnych skupín. Galéria Abilympiáda sídli v samostatnej budove v Prešove, na Masarykovej ul. 20.

Poslaním občianskeho združenia ZOM Prešov je mnohostranná podpora kvality života ľudí so zdravotným postihnutím, najmä s telesným hendikepom. Okrem Galérie Abilympiáda prevádzkuje bezbariérovú Prepravnú službu, Agentúru osobnej asistencie, agentúru podporovaného zamestnávania a má aj ďalšie aktivity. Viac na webe – www.zompresov.sk.

Môžem požiadať o čiastočný inv.dôchodok?

Dobrý deň.Na PN som od mája minulého roku.Mám problémy z chrbticou: ako mi lekár podľa magnetickej rezonancie vysvetlil - mám zúžený kanálik v bedrovej oblasti a vysychajú mi platničky. Kedže pracujem v zlievarenskom podniku navrhujú mi výpoveď z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu.Posudková ma chce vypísať do práce. Môžem požiadať o čiastočný inv.dôchodok? A ko mám postupovať? Mám 44 rokov a vo firme som pracovala pri lise na výrobu odliatkov aj na OTK, kde som kontrolovala hotové výrobky. Je tam dosť namáhavá práca. Som tam zamestnaná 10 rokov. Môžete mi, prosím, poradiť?

Už dlhšiu dobu mám problémy...........

Dobrý deň.
Mám 38 rokov a v minulom roku mi začali vážnejšie zdravotné problémy kôli ktorým som už od septembra 2013 na PN.Začalo to s bolesťami chrbtice kde mi po hospitalizácii zistili na magnetickej rezonancii deformáciu stavcov a vyskočenú platničku.
Počas PN mi operovali pravé rameno (syndróm manžety rotátorov) to bolo v novembri 2013 no bolesti pretrvávajú.Už dlhšiu dobu mám problémy s tŕpnutím rúk a na vyšetrení EMG mi zistili syndróm karpálnych tunelov obidvoch rúk a taktiež demyenilizačnú polyneuropatiu dolných končatín.Pracujem ako elektrikár v stavebníctve takže dennodenne pracujem so strojmi a ťažkými frézami a zbíjačkami.Lekár a posudková doktorka mi povedali že by som mohol ísť do práce že s mojími diagnózami iný ľudia pracujú no už pri menšej námahe a záťaži mám bolesti chrbtice a problémy s rukami.Veľmi ma trápi môj zdravotný stav, rád by som už pracoval veď počas PN som minul všetky úspory a nabral pôžičky na splácanie úverov.
Poprosil by som Vás o radu ako pokračovať a o čo by som mohol požiadať alebo mať nárok v mojej situácii.Pôžičky som mal poistené v prípade PN no neuznali mi to že majú výluku v prípade ochorenia chrbtice tak som neustále v bludnom kruhu.
Vopred za pomoc ďakujem

2014/02/19

Som matka....

Dobry den,
Som matka dvojiciek ktore budu mat v maji 3 roky.
S dcerkou chodime na rehabilitacie na pohybove ustrojenstvo a chcem sa spytat  ::
Chcem si podat o predlzenu matersku kvoli zdravotnemu stavu dcerky, aky budem dostavat prispevok a kolko ked mame dvojicky ??
Dalej sa chcem spytat ci moze mala chodit do skolky a na kolko ????
Mozem popri tom aj pracovat ????
A na ake davky mam narok ako slobodna matka, ale zijuca v jednej domacnosti s otcom mojich deti ktory je zamestnany ????

dakujem pekne za odpovede

2014/02/18

Môžem požiadať?

Dobry den chcela som sa opytat ak mi od january vysla podpora 220e. Ale manzel nepracuje to bude nas prijem pre 4clenu rodinu mozem poziadat o hmotnu nudzu?Patria mi do zivotneho minimy este neake peniaze?A pracujem na dohodu 28eur.

2014/02/17

Invlaidný dôchodok a práceneschopnosť

Dobrý deň,
chcem sa spýtať či mám nárok na PN keď poberám celý invalidný dôchodok a som zamestnaná na štyri hodiny.
Ďakuje.
S pozdravom

Chceli by sme jej vybaviť opatrovanie...

Dobry den,rada by som sa informovala:
Moja babka ma uz nad 70 rokov a chcely by sme jej vybavit opatrovanie,ja by som ju opatrovala.Nakolko teraz vybavujem hmotny prispevok na byvanie co my ma vyjst na 150eur,mohla by som vybavit vedla toho aj na babku to nemocenske-opatrovanie stareho rodica?lebo nahodou by my nezobraly tak tu vypomoc na byvanie...Dakujem

2014/02/06

Nechcú ma zamestnať ako kemňového zamestnanca

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu:
Som čiastočný invalidný dôchodca s mierou invalidity 45%, poberám dôchodok v sume 110 Eur.
Samozrejme, že z tejto sumy sa vyžiť nedá a preto som si dlho hľadal zamestnanie, ale nikde ma
nechceli prijať, pretože invalidných dôchodcov nepotrebujú. Nakoniec sa mi podarilo zamestnať v
jednej firme, ale cez pracovnú agentúru. Pracujem tam už tretí rok a s mojou prácou je spokojný aj
vedúci a preto mi navrhol, aby som prestúpil priamo pod ich firmu ako kmeňový pracovník, ale presne
na tú istú  pracovnú pozíciu, ktorú vykonávam teraz ako agentúrny zamestnanec. Ja som tú ponuku
prijal (pretože kmeňoví zamestnanci maju oproti agentúrnym veľa výhod), a tak som išiel vypísať potrebné
papiere na personálne oddelenie, a tu nastal problém. Keď pri vypisovaní papierov zistili, že som čiastočný
invalidný dôchodca, povedali mi, že ma nemôžu prijať ako kmeňového pracovníka a neposlali ma ani na lekársku prehliadku k ich firemnej lekárke,pritom by som vykonával tú istú pracovnú pozíciu ako doteraz, ale ako kmeňový zamestnanec.
(Keď som nastupoval do zamestnania, tak pracovná agentúra ma poslala na lekársku prehliadku k môjmu
obvodnému lekárovi a ten mi dal potvrdenie, že môžem vykonávať danú prácu).
Je to v poriadku, nie je to diskriminovanie invalidných dôchodcov?

Ďakujem pekne za odpoveď

Osobná asistencia a dávka v hmotnej núdzi

Dobrý deň,
robím osobného asistenta. Bol som medzi tým zamestnaný, ale teraz som nezamestnaný a chcel by som sa opýtať, či sa ako OA môžem zaradiť do evidencie uchádzača o zamestnanie na UPSVaR a následne na sociálny úrad a požiadať o dávku v hmotnej núdzi a či mám na to nárok. Vopred Vám ďakujem za odpoveď a prajem Vám pekný deň.
 

Plati známka ?

Nalepil som si novu dialnicnu znamku 2014 a ked som si potom poutieral okno liehovým pripravkom na cistenie okna, vratane rohu s nalepkou tak som zistil ze mam na utierke zelenu farbu z nalepky (ynamka je tym padom bez nej taka ...)- je to mozne ????!!!!! a je to v poriadku ?? plati znamka (hologram, EAN sú ok) ???

2014/02/05

Dobrý deň

Dobry den,
prosím Vás, viete mi poradit, či mám nárok na poberanie rodičovského príspevku do 6 rokov veku dieťa, ak dieťatko je držiteľom preukazu ŤZP.
Syn ma 4roky a má diagnostikovanú celiakiu, navštevuje materskú škôlku. Obidvaja rodičia sme zamestnaní.
Vopred Ďakujem.

Zľavy pri cestovaní autobusom do Českej republiky

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu.
Som ZŤP, invalidný dôchodca a chcem sa spýtať či mám nárok na zľavu na cestovnom diaľkovým autobusom do Českej republiky./Plzeň/
Ďakujem za odpoveď.   

Môžem požiadať o vyplatenie invalidného dôchodku z mladosti ?

Dobrý deň.
Poprosil by som poradiť v tejto veci. 
V roku 2013 som si podal žiadosť o invalidný dôchodok. V  januári 2014 ma posudková komisia uznala invalidným na 45%. Mám od narodenia ochrnutú pravú ruku + cukrovka.
Poprosím Vás o radu . Môžem požiadať sociálnu poisťovňu o vyplatenie invalidného dôchodku z
mladosti ? Mám už 46 rokov a odpracovaných cca 25 rokov. Túto možnosť som sa dočítal v dennej tlači. Ak mám nárok ako mám  postupovať?
Za radu vopred ďakujem.