VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/03/26

Môže požiadať zamestnaná, alebo SZČO osoba zo ZŤP a 70 % zdr. postihnutím o osobnú asistenciu?

Môže požiadať zamestnaná, alebo SZČO osoba zo ZŤP a 70 % zdr. postihnutím o osobnú asistenciu. Prosím o odpoveď.

Poberá príspevok 90,25 eur, môže 4 hodiny denne vykonávať aj osobnú asistenciu inej ZŤP osoby?.


Môj manžel je starobný dôchodca a zároveň sa stará o syna ZŤP- osoby,za ktorý poberá príspevok 90,25 eur, môže 4 hodiny denne vykonávať aj osobnú asistenciu inej ZŤP osoby?.../nákupy,prípadne doprovod na prechádzke/ ?

Tak či by mi to mohlo prejsť dôvod : sťahovanie sa do zahraničia , na schválenie išp.?

Dobrý deň, som študentkou vysokej školy II. ročník.  Od tretieho ročníka si chcem dať žiadosť o individuálny študijný plán, keďže sme sa sťahovali príliš ďaleko aby bolo možné dochádzať. Na súkromnom byte sa často stáva že nájomníčky odchádzajú pred skúškovým domov, a proste nájom sa tak zdvihne na vysokú čiastku , ktorú si nemôžem dovoliť ufinancovať..  Tak či by mi to mohlo prejsť dôvod : sťahovanie sa do zahraničia , na schválenie išp.?
Ďakujem

2014/03/21

ID by musel vratit?

PROSIM PORADIT v tejto situacii:
-dlhodobo nezamestnany-zije sam v 1-izbovom byte
pobera iba davku v hmotnej nudzi 61,50 eura, prispevok na byvanie si nevybavoval lebo dufal ze jeho zdravotny stav sa zlepsi a zamestna sa -nepoberal ani ochranny prispevok nakolko trvalo viac rokov kym mu zistili zriedkave svalove ochorenie
-teraz mu ho diagnostikovali a podala sa ziadost na ciastocny ID
-zaroven sa podala ziadost na UPSVaR na ZTP
Prosim teraz o info-ako poriesit tuto situaciu -vybavovat zaroven aj prispevok na byvanie-podmienky by splnal-alebo po priznani ciast.ID by ho musel vratit?
Musel by po priznani ciast. ID vratit aj prispevok v hmotnej nudzi?
Alebo pockat na vybavenie ciast.ID  a potom ziadat prispevok na byvanie?
Ako by sa riesila tato situaci ak by sa priznal ID cca 120 EUR?
Zmenilo by celu situaciu ak by bolo uznane ZTP a ako?
Ako suvisi ID, prispevok v hmotnej nudzi a prispevok na byvanie so zivotnym minimom?
Prosim o  vyriesenie tejto situacie
Dakujem

Chceme sa informovat, ci ma svokra narok na opatrovatelsky prispevok?

Dobry den,
Rada by som sa u vas informovala ohladom nasledovnej zalezitosti:
Svokra sa stara o svojho choreho manzela na Parkinsonovu chorobu. Priblizne pred 8 rokmi mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Absolvoval odbornu operaciu a rehabilitacne liecenia, ale napriek tomu priblizne posledne 3 roky si vyzaduje uz intenzivnu opateru. Liecenie je pomerne financne nakladne, co svokra pokryva z ich spolocneho dochodkoveho prijmu.
Chceme sa informovat, ci ma svokra narok na opatrovatelsky prispevok, a ci sa da tento prispevok vyplatit aj spatne, odkedy bola svokrovi diagnostikovana choroba?
Dakujem za vasu odpoved
S pozdravom

2014/03/19

Dobrý deň .. má šancu získať?

Dobrý deň,
prosím o radu, či má šancu získať „Dávku - príspevok v hmotnej núdzi“ manžel.  Ak by bola šanca aspoň päťdesiatpercentná tak by sme sa o to pokúsili. Uvádzam opis súčasného stavu. Manžel je evidovaný na úrade práce a za január 2014 mu bola vyplatená posledná podpora v nezamestnanosti. V súčasnosti čaká na otvorenie kurzu pre začínajúcich živnostníkov a z úradu práce nepoberá žiadne finančné prostriedky. Môj čistý mesačný príjem bol cca 520 € za posledný mesiac. Bývame v byte v súkromnom vlastníctve - mesačné náklady na bývanie s inkasom činia cca 240 €. Máme dve deti prihlásené na trvalý pobyt, ale syn býva v podnájme v Bratislave cca 8 rokov a  dcéra má vlastný byt  a prechodný pobyt, takže  sa na poplatkoch za bývanie a na výdavkoch za stravu nikto nepodieľa okrem mňa a manžela.  Všetky poplatky za byt, inkaso, komunálny odpad  ako aj dane máme vyplatené.
Ďakujem za odpoveď

2014/03/18

Má vplyv aj mzda , ktorú dostáva môj manžel ?

Dobrý deň,

6-ročnému synovi práve diagnostikovali autizmus (aspergerov syndróm). Chcela by som požiadať o príspevok na opatrovanie. Ja som nezamestnaná a synček chodí na pol dňa do škôlky. Ak mi z hľadiska lekárskych posudkov bude priznaný príspevok na opetrovanie, tak sa chcem spýtať, či na jeho výšku (alebo vôbec na to, či ho dostanem) má vplyv aj mzda , ktorú dostáva môj manžel ? 

Ďakujem pekne za odpoveď.

Mohli by ste mi prosím poradiť či mám nárok na materskú v akej výške a či by mi nebol opatrovateľský príspevok ukrátený?

Dobrý večer prajem. Môj priateľ poberá opatrovateľský príspevok na starkú a na mamu v sume 262 EUR. Ja poberám op. príspevok na priateľovho strýka v sume 147 EUR.Chceli by sme dieťa. Mohli by ste mi prosím poradiť či mám nárok na materskú v akej výške a či by mi nebol opatrovateľský príspevok ukrátený. Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom

Nikto mi nevie upresniť koľko as.hodín može využiť s otcom ako os.asistentom.

Dobrý deň.Chcem poprosiť o radu ohľadom osobnej asistencie .Náš syn Michal má DMO od nar.,je ZŤPS,študuje str.školu,   OA,má 22 rokov.Priznali mu 1300asist.hodín.Nikto mi nevie upresniť koľko as.hodín može využiť s otcom ako os.asistentom.Na soc.úrade mi podali 3 odlišné informácie,preto vás prosím o skorú odpoveď.
Ďakujem.

Predtým bolo potrebné doložiť prepravu potvrdenkou a teraz ( nakoľko mi to nevedeli povedať na príslušnom úrade ) ?

Chcela by som sa informovať , ako je to s dokladovaním prevozu ZTP TAXI-službou pre úrad soc.veci. Od nového roku je zmena vo vydavani potvrdení za prepravu . Predtým bolo potrebné doložiť prepravu potvrdenkou a teraz ( nakoľko mi to nevedeli povedať na príslušnom úrade ) ?

Ďakujem.

2014/03/17

Ako dlho pred dovrsenim 3rokov mam podat ziadost?

Dobrý den, chcela by som sa informovat, mam dve deticky, dvojicky a v novembri budu mat 3roky..chcela by som poziadat o predlzenie rodicovskej dovolenky z dovodu nepriaznivoeho zdravotneho stavu(predcasne narodeni, opakovane obstrukcne bronchitidy, anginy,zapaly priedusiek, znizena imunita..)ako dlho pred dovrsenim 3rokov mam podat ziadost? a boli sme aj na zapis do skolky..mohli by deti navstevovat aj skolku?teda mozem ich nechat aj zahlasenych v skolke a sucasne aj vybavit predlzenie?dakujem

Môžem iba s týmto preukazom parkovať na miestach označených vozíčkom?

Dobrý deň,
chcela by som sa informovať ohľadom parkovania s preukazom ŤZP/S, ale parkovací preukaz nemám. Môžem iba s týmto preukazom parkovať na miestach označených vozíčkom? Ja sama nie som vodič, ale vozí ma dcéra.
Ďakujem za odpoveď.

Júlia