VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/04/30



Boccia prvá liga dorazila do Prešova




PREŠOV: Uplynulú sobotu (26. apríla 2014) sa uskutočnil v Prešove v histórii prvý ligový boccia turnaj na Východnom Slovensku. Zúčastnila sa ho elita hráčov v kategórii BC3 z celého Slovenska. Organizátorom podujatia bol športový klub Boccia ZOM Prešov a Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov.

Boccia je paralympijský šport vymyslený pre ľudí s ťažkým telesným hendikepom. Rýchlo si ho obľúbi každý, zdraví ľudia, deti i dospelí. Pravidlá sú podobné petangu alebo curlingu. Profi kurt má rozmery 6 x 12,5 metra. Hráči majú po 6 lôpt, modré alebo červené. Ich cieľom je dostať čo najviac svojich lôpt bližšie k bielej lopte, tzv. jack, ako je k nemu najbližšia súperova lopta. 

Akcia sa uskutočnila v telocvični Základnej školy v Prešove, na Mukačevskej ul. 1 (Sídlisko III.). Turnaj mal oficiálny názov „3. Ligové kolo v Bocci jednotlivcov kategórie BC3“. Označenie BC3 znamená, že bol určený klasifikovaným hráčom s najťažším stupňom telesného postihnutia, ktorí používajú hraciu rampu a pomoc športového asistenta. Turnaj bol usporiadaný podľa medzinárodných pravidiel BisFed. Oficiálne zápasy prebiehali na 3 kurtoch. Štvrtý kurt bol k dispozícii hráčom na rozohranie a záujemcom na vyskúšanie hry.

Prvé miesto si vybojovali a zlatú medailu získali hráč Boris Klohna so športovým asistentom Michalom Kallom. Obaja sú Prešovčania, členovia klubu Boccia ZOM Prešov. Druhé miesto obsadili tiež východniari, Michal Tižo ml. s asistentom Michalom Tižom st., reprezentujúci klub OMD Farfalletta Žilina. Tretí skončili Adam Burianek s asistentom Carlosom Albertom Morenom z ŠK Altius Bratislava. Všetci získali medaily, diplomy a vecné ceny. Hráči dostali navyše pamätné poháre venované Mestom Prešov a pridelené body do Slovenského rebríčka. Ten určuje celkové poradie hráčov na Slovensku a ich aktuálnu výkonnosť.

Hovorí Boris Klohna, víťaz turnaja: „Máme za sebou prvý ligový turnaj v Bocci na domácej pôde, v Prešove a na východe Slovenska vôbec. Podľa ohlasov zúčastnených bol zorganizovaný dobre a nemáme sa v premiére za čo hanbiť. Smelo hľadíme do budúcnosti, a už teraz sa tešíme na ďalšie turnaje a „boccia akcie“, ktoré usporiadame v regióne. Čo sa týka mojej hry na tomto turnaji, začal som tesným víťazstvom nad čerstvou slovenskou jednotkou Michalom Tižom, pričom som celý čas skóre iba doťahoval a rozhodla posledná smena. Vyhral som 3:2. Druhý zápas s Františkom Fábrym som prehral 2:3, a bolo to úplne rovnaké, ibaže opačne. Do semifinále som postúpil s „odretými ušami“ z druhého miesta, s lepším skóre o jednu loptu. O postup do finále som sa konečne stretol s Adamom Buriankom. Bol to náš vôbec prvý, vzájomný, samostatný zápas, a vyhral som 6:1. Vo finále už na mňa čakal znova Mišo Tižo, určite s veľkou chuťou a odhodlaním vrátiť mi prehru z úvodu turnaja. Ale po mojom finálovom víťazstve 6:1 ostala teda domáca pôda nedobytá a úspešne uhájená.“

Usporiadateľom podujatia bol športový klub Boccia ZOM Prešov, ktorý založilo občianske združenie ZOM Prešov, v spolupráci s košickou partnerskou organizáciou OZ M.A.J.. Klub je prvý a jediný svojho druhu na východe Slovenska. Jeho hráči doteraz už stihli získať 2 zlaté medaily, vrátane Majstrovstiev SR v pároch BC3, a jednu striebornú medailu. Toto sobotňajšie zlato Borisa Klohnu a jeho asistenta je štvrtým významným umiestnením v poradí. Cieľom klubu je popularizovať hru boccia a vychovať pre Slovensko víťaza niektorej z budúcich Paralympiád.

Prípravu a hladký priebeh turnaja zabezpečovalo 12 pracovníkov ZOM Prešov, 9 členov OZ M.A.J. z Košíc a 10 dobrovoľníkov z radov študentov Prešovskej univerzity. Ozvučenie mal pod palcom DJ Jožko Sirotňák a moderovanie usporiadatelia zverili Lenke Mihálikovej, ktorá sa úlohy zhostila bravúrne. Všetkým patrí vďaka za pomoc a podporu.   

Je dôležité spomenúť, že organizáciu takejto náročnej akcie nie je možné zvládnuť bez pomoci zo strany sponzorov. Podujatie sa uskutočnilo vďaka podpore z programu Spoločne pre región Karpatskej nadácie a U. S. Steel Košice, s.r.o.. Podujatie sa tiež uskutočnilo vďaka Programu Občianska voľba Pivovaru Šariš, ktorý realizuje spoločnosť Pivovary Topvar, a.s. za pomoci Komunitnej nadácie Veľký Šariš. Naše poďakovanie patrí aj riaditeľovi ZŠ Mukačevská 1, kde sa turnaj konal, pánovi Mgr. Eduardovi Schwarzbacherovi, za ochotu a ústretovosť pri príprave akcie. Zoznam všetkých podporovateľov uvádzame na konci správy.

Najbližšia akcia v Prešove zameraná na polularizáciu hry boccia bude podujatie s názvom Boccia Duel MAX. Bude to duel medzi dvomi 11-člennými družstvami prešovských občianskych združení ZOM Prešov a OZ Barlička. Obidve organizácie sa venujú podpore ľudí s telesným postihnutím. Podujatie sa uskutoční 22. mája 2014 v Zábavno-obchodnom centre MAX Prešov. Pozývame širokú verejnosť, Prešovčanov aj návštevníkov mesta.

PODPOROVATELIA:

Karpatská nadácia
U.S.Steel Košice
Nadácia pre deti Slovenska
Zdravotná poisťovňa Dôvera
Komunitná nadácia Veľký Šariš
Občianska voľba Pivovaru Šariš
OZ M.A.J.
Organizácia muskulárnych distrofikov v SR
Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov

PKO Prešov
Pictus grafické štúdio Prešov
Ibis Cestovná Kancelária Prešov
COOP Jednota Prešov
Primátor Mesta Prešov – JUDr. Pavel Hagyari
Mestský úrad Prešov – oddelenie kultúry a športu
Milla – dovoz a distribúcia sladkostí a cukroviniek
Bľachotrapez

2014/04/29

Mám ťažkú S-ovitú skoilózu

Dobrý večer chcem sa opýtať či mám nárok na invalidný dôchodok,mám ťažkú S-ovitú skoilózu TH-L 85a 55 st podľa cobbas kosteným gibbom  dynam.deficit L/S ťažkého stupňa mám 20 rokov a som nezamestnaná školu som nemohla dokončiť kvôli chorobe veľa vymeškaných hodín chystám sa ju dokončiť tento rok  ďakujem za odpoveď

Má význam sa odvolať ?

Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu.Pred 8 rokmi som podstúpila nefrektomiu pravej  obličky z dôvodu zhubného nádoru po roku mi dali invalidný dôchodok 50%. Minulý rok som bola na posudkovej komisii a invalidný dôchodok mi zobrali aj napriek tomu že mi ľavá oblička nefunguje na 100% mám diag. zlyhávanie solitárne obličky  CKD llla ,a problémy s chrbticou á kombinovaná spin. stenoza(kanál miera 1,1 x 1,3 cm s útlakom oboch L5 koreňov.Po odvolaní som bola na posudkovej v BA kde po sudková lekárka  po tom ako ma najprv dobre ponížila skonštatovala že nie som invalidná a že sa môžem odvolať na súd čo som aj spravila.Súd prebehol tak, že to bola iba obyčajná fraška preto že môj zdravotný stav posudzovala tá istá posudková lekárka u ktorej som bola v BA.Aj keď mám MR kde je jasne napísané s útlakom koreňov ona ďalej tvrdí že je to bez útlaku na L5 koreňov.Na obličku mi dala 30% a na chrbticu 5%.Prosím Vás poraďte mi má význam sa odvolať na Najvyšší súd SR.          Za odpoveď veľmi pekne ďakujem  Eva.

Ako mame postupovat?

Dobry den
Ja som ztp mam29 rokov neurologicku diagnozu mam problem z rovnovahou/upsvr ma uznal invalidnou na 50% mam aj preukaz ztp aj parkovaci preukaz, poberam aj penazny prispevok na pohonne hmoty,socialna poistovna ma toez uznala invalidnou na 55% poberam invalidne vo vzske 130eur/moze ma mmoj otec/ma 56 rokov a asi ide do invalidu/ opatrovat ak ano podla akeho zakona akolko bz dostal penazi za opatrovanie???????ako mame postupovat?ake doklady budeme potrebovat????
vopred velmi pekne dakujem za odpoved

2014/04/22

Dokedy sa majú vyjadriť.

Dobrý deň

Dňa 24.10.2013 som si podal žiadosť o invalidný dôchodok na pobočke Sociálnej Poisťovne v Piešťanoch doložil som aj všetky potrebné doklady .
Odvtedy čakám a nič sa nedeje tak by som sa chcel spýtať či je nejaká lehota aby ma pozvali na prerokovanie moje žiadosti resp. dokedy sa majú vyjadriť.

Ďakujem a prajem pekný deň

2014/04/17

Prajeme vám príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov. Nech Boží Syn svojím vzkriesením daruje radosť do života nám všetkým.

2014/04/14

Môj syn je autista a poberám naňho opatrovateľský príspevok.

Dobrý deň.
Môj syn je autista a poberám naňho opatrovateľský príspevok.
Chcela som sa spýtať, ako to bude keď syn dospeje a bude mať 18 rokov.
Budem mať stále nárok na opatrovateľský príspevok keď moje dieťa bude
už mať invalidný dôchodok?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Ako to bude s výškou a povinnosťou všetkých odvodov z príjmov z osobnej asistencie? Nemá nejaké úľavy ako dôchodca?

Zdravím do e-poradne,

veľmi pekne vás prosíme o kvalifikovnú radu.

Otec práve dovŕšil dôchodkový vek a stále podniká na živnosť. Popri tom by mi chcel ešte robiť aj osobného asistenta. Príjmy z asistencie teda môže uviesť budúci rok v daňovom priznaní, ktoré aj tak každý rok podáva. Odvody zo živnosti si platí mesačne. Ako to bude s výškou a povinnosťou všetkých odvodov z príjmov z osobnej asistencie? Nemá nejaké úľavy ako dôchodca? Musí ich platiť mesačne a v akej percentuálnej sadzbe?

Ďakujeme veľmi pekne.

2014/04/11

Som študentkou VŠ

Dobrý deň,

Prosím vás o radu. Som študentkou VŠ a privyrábam si popri štúdiu v kníhkupectve. Za minulý rok som nepresiahla stanovený limit, tak som nepodávala daňové priznanie.

Tento rok som začala robiť osobnú asistentku susedke a myslím si, že pri oboch príjmoch už prekročím zárobok 159 Eur mesačne, takže o rok podám daňové priznanie, čo mi nevadí.

Avšak mi nie je jasné ako to bude s ďalšími odvodmi  do sociálnej a zdravotnej poisťovne? Som ako študentka  a osobná asistentka oslobodená, alebo len do určitej sumy?

Ďakujem pekne za radu ako postupovať.

Mozem pracovat a zaroven opatrovat?

Dobry den chcela by som vediet ci mozem pracovat a zaroven opatrovat svojho otca pre jeho rozne choroby.dakujem za odpoved.Viera

Nie som spokojná s posúdením invalidity na 45%.


Dobrý deň.
Nie som spokojná s posúdením invalidity na 45%.
Odvolala som sa, bola som aj na súde,posudkový lekári tvrdia,že je táto miera poklesu  správna.Na súde soc.poisťovne na základe predložených výsledkov
vrátili  všetko na začiatok na nové posúdenie.
No skor,ako som bola znovu posúdená ma poslali na nové posúdenie astmy svojou určenou lekárkou.Na astmu sa liečim 35 rokov stredne ťažká astma,nedostatočne kontrolovateľná,spirometria stredná restrikcie,ťažká restrikce,T lymfocyty znížené-.imunodefic,stav,brala som inekcie imudon.a alergická nádchu.Leičila som sa viac krát v Tatranskej Polianke.Mám pohotovostný balíček,epipen,inhalátory...
Tu u novej určenej  lekárke, ktorá ma videla prvý krát  a na základe jednej spirometrie mi zmenili diagnózui na astmu ľahkú až stredne ťažkú.
Je vobec možné,aby takto spochybnili 35 ročnú liečbu?
Vlastne spochybnili aj diagnózu alergologičky.

Odvolala som sa vlastne  na túto diagnózu kde je miera poklesu 50% a majú to tak aj určené moje spolupracovníčky.
Hlavná diagnóza bola určená na 35% na pohybové problémy,prasknuté platničky v lumbálnej časti,jedna platnička široká ruptúra, jedna sterdná ruptúra a dve málo.Opuch nervu L4-L5.Polytopný vas,skolióza,bolesti kolien ,rúk...absolvovala som dvakrát ozonoterapiu .Dg chronická neznesiteľná bolesť.
Trpím bolesťami vo dne v noci, takže ani s týmto posudkom som nesúhlasila.
Ako sa možem brániť proti takýmto praktikám?

Alebo ak si predlzim rodicovsku dovolenku do veku 6 rokov dietata, budem mat potom narok na nezamestnanecke davky?

Dobry den,

poprosila by som o radu, opisem svoj problem, resp. stav:

Ukoncila som rodickovku dovolenku, teraz cepram od zamestnavatela dovolenku do 25.4. a potom mam vypoved dohodou. 
Problem je, ze zo zdravotnych dovodou mi dieta nechcu vziat do skolky.  teda s nim urcite ostanem doma. Pravdepodobne zdravotny dovod  nie je na posudkoveho lekara, no aj tak to vyskusam.  

Kam sa mam  prihlasit po ukonceni prac pomeru? 

Ak sa prihlasim na urad prace ako nezamestnana, dostam nezamestnanecke davky, mozem po case ak mi skoncia davky  pozaidat o prdlzenie rodicovskej dovolenky?

Alebo ak si predlzim rodicovsku dovolenku do veku 6 rokov dietata, budem mat potom narok na nezamestnanecke davky?

2014/04/09

MA MANZELKA NAROK NA PODPORU V NEZAMESTNANOSTI ???

Pracovala 16 rokov na poste, v aprili nastupila na matersku dovolenku..narodili sa nam dvojicky :-)
Z organizacnych dovodov dostala vypoved po nastupe na matersku dovolenku
Pred dovrsenim 3 roku si poziadala o predlzenie materskej z dovodu zhorseneho zdravotneho stavu dcerky...chodime na rehabilitacie...pohybove ustrojenstvo.
Po skonceni predlzenej materskej ma narok na podporu v nezamestnonosti,, pripadne na nejake socialne davky...a ake ?!

este jedna otazka.... mozu deti pocas predlzenej materskej navstevovat skolku len na par hodim alebo aj na cely den ??????
Dakujeme za odpoved .....

2014/04/07

Ake vyhody mozem mat a ci vobec existuju?

Dobry den,
Mohla by som sa spytat, ake vyhody mozem mat a ci vobec existuju,
ked som poberatelom davky v hmotnej nudzi 62,5eur. Nenachadzam vyse roka pracu napriek vzdelaniu, skusenostiam a schopnostiam. Vraj existuje aj obchod pre poberatelov takejto davky. Je to pravda? Za tipy dakujem

2014/04/03

Mam dve otazky

Dobry den,

  Chcem sa spytat ak som student externej formy. Mam do 25r. Evidovana som dobrovolne (kvoli naroku na absolvesku prax) na urade prace od septembra ako znevyhodneny uchadzac. Poberam davku v hmotnej nudzi kedze nezijem s otcom a aj aktivacny prispevok.

Mam dve otazky:
1. Mam narok aj na prisveok na byvanie aj napriek tomu ze najomna zmluva nieje namna ale na priatela?
2. Mam narok nadalej poberat hmotnu nudzu a aktivacny prisveok aj napriek tomu ze sa planujem dat na dohodu o brigadnickej cinnosti?(nie absolvenska prax). Myslim ze cca 120.- eur mesacne.

Dakujem za odpoved

2014/04/02

Rada by som vedela či mam narok na polovičny dôchodok , alebo kolko % to splna ?

Dobry  den ak  by  sas  dalo rada  by som sa opytalo na  jednu otazku .Bola  som  dvakrat  hospitalizovana   na  psychatrickej klinike z  diagnozoi F41,2 . , ale  stale  mam problemy a  uskostne poruchy .Rada  by  som  vedela  či  mam narok  na polovičny  dôchodok  , alebo  kolko %  to  splna . Za porozumčenie dakujem .

Na aké príspevky od štátu mám nárok, ak....

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, na aké príspevky od štátu mám nárok, ak v septembri nastúpim na vysokú školu, ktorá je od môjho momentálneho trvalého bydliska vzdialená cca 410 km. Poprípade pri prepísaní trvalého bydliska do mesta, kde sa vysoká škola nachádza.

Takisto by ma zaujímalo, či sa to ešte nejak špeciálne posudzuje, ak som držiteľom preukazu ZTP/P.

Za skorú odpoveď ďakujem.