VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/05/29

Bol mu priznaný peňažný príspevok na osobného asistenta

Mám manžela ŤZP a bol mu priznaný peňažný príspevok na osobného asistenta v rozsahu 1315 hodín na marec až december 2014. Chcela by som sa opýtať, koľko hodín osobnej asistencie môžem vykonávať ja ako manželka? A v prípade, ako mi bolo povedané, že môžem vykonávať osobnú asistenciu denne najviac 4 hodiny, môže zvyšný počet hodín vykonávať osobnú asistenciu ďalší rodinný príslušník? ( syn, svokor na starobnom dôchodku) Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.
S pozdravom Milka.

2014/05/26

Kde presne sú uvedené podmienky a všetko okolo opatrovateliek....?

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, kde presne sú uvedené podmienky a všetko okolo opatrovateliek zamestnaných cez VÚC alebo obec.... vopred ďakujem za akékoľvek usmernenie.

2014/05/23

Odoberu jej prispevok na byvanie?

Dobry den. Chcem sa spytat, ci ma moja matka narok na príspevok na byvanie ak je vlastníckou bytu, dlzoby nema,je na invalidnom dochodku (45%) - co je nejakych 113,-, jej druh je socialnych davkach+ aktivacne.Moja matka by si nevladala odpracovat peniaze od socialky na aktivacnych pracach.Ak odmietne pracovat pre mesto na aktivacnych, odoberu jej prispevok na byvanie?

2014/05/20

Ochrana zamestnancov so zdravotným postihnutím (§ 66 Zákonníka práce )

Zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Tento súhlas sa nevyžaduje, ak ide o výpoveď dávanú zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok, alebo o výpoveď danú zamestnávateľom zamestnancovi, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje alebo premiestňuje alebo ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomné upozornený na možnosť výpovede.

2014/05/09

Mám nárok na príplatok k prídavku na dieťa,ak poberám opatovateľský príspevok na syna

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať,či mám nárok na príplatok k prídavku na dieťa,ak poberám opatovateľský príspevok na syna a nemám žiadny iný príjem,som rozvedená,daňový bonus na dieťa si neuplatňujem,ďakujem za odpoveď.

Som odrobil na tpp cca len 2 roky

Dobry den , chcel by som sa opytat  , mam 32 rokov , mam diagnostikovanu schyzofreniu , ale za posledných 10rokov , som odrobil na tpp  cca len 2 roky , ostatne boli len dohody a brigadky  a na urade prace  , mam narok na invalidny dôchodok , ak nemam 5 rokov dôchodkového poistenia , ak som na urade prace , plati urad zamna dôchodkove poistenie , ako zistim kolko mam rokov dôchodkového poistenia, viem to aj nieako spatne zaplatit a oplati sa to ? Dakujem pekne za odpoved

2014/05/07

Chcem sa opytat ohladne parkovacieho preukazu..

Dobry den prajem, chcem sa opytat ohladne parkovacom preukaze, ci mi ho vydaju ak mam cukrovku typu 1 ? Vopred dakujem

Vykonávam osobnú asistenciu kamarátovi ....

Pekny den, volám sa Monika, chcela by som sa opýtať ohladne OA nad 140 hodín mesačne....
Vykonávam OA kamarátovi, ktorý má nárok od UPSVAR na 2176 hodín mesačne, to jest viac ako 140 h. mesačne.
Chcem sa spýtať na jedno: či sa to ráta 2176:12, to je 181 hodín alebo presne podľa mesiacov...totiž každý mesiac mám iný počet hodín....niekedy 200. 250, 300, alebo potom aj len 100 hodín.-.-alebo sa to ráta počtom hodín na rok 2176: 12
Ďakujem.....

2014/05/06

Mozem ju absolvovat v ramci dovolenky?

Dobry den
Chcem sa opytat: som zamestnana a musim absolvat operaciu.  Mozem ju absolvovat v ramci dovolenky? Teda bez toho, aby som nastupila na PNku
Dakujem

Túto škodu odcinil resp.uhradil opravu.

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aké mam prava v situacii do akej som sa doslala. Prišla som na obhliadku ojazdeného automobilu všetko fungovalo ako malo,dohodli sme sa na cene na prepise a po ceste domov po 120 km odišla prevodovka. Auto sa stalo nepojazdne v deň kúpi. Auto by som si chcela nechať nechcem odstúpiť od zmluvy len ma zaujíma či mam nejaké právo aby predávajúci túto škodu odcinil resp.uhradil opravu. Predávajúci ma o možnom nedostatku (chybe) neinformoval.
Ďakujem za skorú odpoveď