VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/06/30

Chcela by som radu, či sa dá požiadať o doplatenie dvoch mesiacov..

Dobrý deň.
Chcela by som Vás poprosiť o radu. Syn mal v marci 3 roky. Ukončili sme poberanie rodičovského príspevku, ale doktorka nás poslala na logopediu pretože syn nerozprával. Všetko sme si vybavili a priznali nám predlžený rodičovský príspevok od 06.06.2014. Ale chcela by som radu, či sa dá požiadať o doplatenie tých dvoch mesiacov - čiže apríl, máj cez ktoré sme obiehali doktorov a vybavovali sme si papiere. Ak sa to dá ako to mám spraviť alebo kde mám o to zažiadať, lebo viac mamičiek mi potvrdilo že sa to dá vyžiadať ale najviac pol roka do zadu.
Za vašu pomoc Vám pekne Ďakujem.

Dieťa ako sprievodca ?

Dobry den,som drzitelom preukazu ŤZP-s,pri cestovani sa pocita aj dieta ako sprievodca? Dakujem

Je to skutočne tak?

Dobrý deň!
Chcela by som sa informovať ohľadom príspevku na kúpu a úpravu OMV.
Mám 23 ročnú dcéru, ktorá trpí DMO je na invalidnom vozíku, denné ju vozím OMV do zariadenia. V roku 2005 nám bol poskytnutý príspevok na kúpu OMV/bez úpravy/.. Teraz sme požiadali ÚPSVaR o nový príspevok na kúpu OMV z dôvodu, že si chceme auto aj upraviť/ otočné a výsuvné sedadlo/. V zákone o úprave vozidla sa uvadzalo,že príspevok na úpravu OMV nemožno poskytnúť ak je OMV podľa technického  preukazu staršie ako 5 rokov.naše auto má už 9 rokov. Na komisii nám povedali, že tento zákon už neplatí a otočné a výsuvné sedadlo sa dá namontovať aj do starého auta. Je to skutočne tak?

Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

S pozdravom
 

MARGARÉTAFEST 2014

OZ Barlička organizuje už 5. ročník medzinárodného festivalu zdravotne znevýhodnenej mládeže “MargarétaFest 2014“.  Na festivale sa predstavia talentovaní klienti zariadení z celého Slovenska i zo zahraničia. Prezentovať sa budú v súťažných kategóriach: tanec, spevhovorené slovodivadlo. Novinkou tohto ročníka festivalu je súťažná kategória Kultúra národnostných menšín, kde môžu talentovaní účastníci prezentovať svoje vystúpenia v jazyku národnostných menšín. Túto kategóriu realizujeme vďaka finančnej podpore Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2014.
Podmienkou účasti na festivale je vyplnenie prihlášky a jej zaslanie na kontaktnú adresu do 15. júna 2014Prihlášku na festival nájdete v pravom menu v sekcii Na stiahnutie. Bližšie informácie a podmienky účasti na festivale sa nachádzajú v infoliste.
http://margaretafest2014.barlicka.com/

2014/06/24

Chceli by sme príspevok na MV

Chcela by som sa spýtať. Mám brata, postihnutie je viac ako 90%, ležiaci, uplne nesamostatný a mamu, miera poruchy 65%, obaja na invalidnom dôchodku. Chceli by sme príspevok na MV, (spolu pre oboch) ale nevieme, či máme nárok. Vedeli by ste nám poradiť? Príspevok sme dostali v roku 2002 pre mamu, ale auto už má 12 rokov a chceli by sme nove, toto dosluhuje. Vtedy ešte nebol zákon že musí chodiť do práce. Ako môže človek- uplne odkázaný na niekoho pomoc chodiť do práce? Poradte mi prosím. Ďakujem

2014/06/12

Rada by som sa opýtala, čo je potrebné na vybavenie dávky v hmotnej núdzi?

Dobrý deň ja by som sa Vás chcela spýtať čo je potrebné na vybavenie dávky v hmotnej núdzi. Mám 25 rokov a práve som skončila 2. stupeň vysokoškolského štúdia. Evidovala som sa na urade prace a pracovnička mi povedala, že si môžem vybaviť túto dávku. Aké sú potrebné doklady na vybavenie dávky? Ako dlho sa táto dávka poskytuje a vybavuje? Vedeli by ste mi poradiť, aby som sa vedela ohľadom toho lepšie zorientovať. dakujem

2014/06/11

Pozvánka



Milí priatelia. Organizácia ZOM Prešov si Vás dovoľuje srdečne pozvať na XXXIV. Športové hry mládeže s telesným postihnutím a nadväzujúci rekondičný pobyt, ktoré sa začnú v piatok 25.07.2014 večerou o 18.00 hod. a skončia sa v sobotu 02.08.2014 obedom o 12.00 hod. v Hoteli CHEMES v stredisku Kamenec na Zemplínskej Šírave www.hotelchemes.sk. Súťažiť sa bude v bocci, streľbe zo vzduchovky a šípkach.

Cena za športové hry (25.7.-27.7.2014 - 2 dni) pre jednu osobu (ubytovanie a celodenná strava, športový program + voľný vstup do hotelového bazéna) je 45,- € (dieťa do 12 rokov – cena 30,- €). Cena za rekondičný pobyt (27.7.-2.8.2014 - 6 dní) je 135,- € (dieťa do 12 rokov – cena 90,- €).

Ceny pre obe akcie zahŕňajú ubytovanie a celodennú stravu, športový program + voľný vstup do hotelového bazéna. V prípade záujmu o účasť na oboch akciách, alebo aj jednotlivo, zašlite vyplnenú návratku a úhradu príslušnej ceny prevodom alebo šekom na účet, prípadne na adresu združenia – ZOM Prešov, Karpatská 18, 080 01 Prešov, č. ú. 0096  288 378 / 0900. Prihlásiť sa je potrebné čo najskôr, najneskôr však do 05.07.2014.

Prihláška sa akceptuje až po zaplatení ceny. V prípade veľkého záujmu si organizátor vyhradzuje právo výberu účastníkov. Doprava je individuálna. Informácie na www.zompresov.sk, e-mail: zompresov@zompresov.sk, tel. 051/7701499.

Tešíme sa na Vás!

2014/06/09

Čakáme spolu dieťatko ak....

Som na invalidnom vozíku po úraze. chcel by som sa vás spýtať mam osobnú asistentku ktorá vykonáva 8 denne osobnú asistenciu,čakáme spolu dieťatko ak podpíšem otcovstvo co podpíšem môže naďalej vykonávať  tých 8 hod denne tu asistenciu? nieje moja družka ani sa nechystáme zosobášiť bude môcť naďalej vykonávať tých 8hod alebo ako je to poprosím vás veľmi pekne o radu

2014/06/03

V roku 2006 mi bol priznaný invalidný dôchodok ...

Dobrý deň,
chcela by som Vás požiadať o radu. V roku 2006 mi bol priznaný invalidný dôchodok (45% miera poklesu), ale v tom čase som bola ešte študentka VŠ. V súčasnosti som už 6 rokov zamestnaná, a preto by som rada vedela, či je možné zvýšiť sumu invalidné dôchodku vzhľadom na počet odrobených rokov resp. či sa výška invalidného dôchodku nedá vypočítať z príjmov za 6 rokov môjho zamestnania.
Ďakujem za odpoveď.
S pozdravom

2014/06/02

Poberám peňažné príspevky

Dobrý deň . Poberám peňažné príspevky na  kompenzáciu ŤZP na svokrovcov a chcela by som sa spýtať ako to je ak som minulí rok dostala odmenu za vykonanú prácu v sume 433,05 už po zdanení . Bude mi kompenzácia znížena alebo odobrana ? Ďakujem