VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/10/31

Chcem sa opýtať, aký by mal potom príjem.

Dobrý deň,

moj priateľ býva v spoločnej domácnosti so svojou matkou, ktorá má Alzheimerovú chorobu, stredne ťažkoho stupňa. Z dôvodu, že sa o ňu musí nepretržite starať, nemôže sa zamestnať. Je evidovaný na úrade práce, poberá sociálne dávky a príspevok na bývanie. Nemože sa zúčastnovať ani aktivačných prác, pretože matka nemože zostať bez dohľadu.  Lekárom mu bolo odporučené, aby si podal príspevok na opatrovanie, ktorý mu bude určite priznaný.
Chcem sa opýtať, aký by mal potom príjem.

2014/10/29

Chcela by som sa preto spýtať ako má vyzerať konkrétne tlačivo, ktoré pošleme na ústredie Sociálnej poisťovne v Bratislave

Dobrý deň,

prostredníctvom Vašej stránky eporadna.blogspot.sk som sa dozvedela o možnosti poradiť sa ohľadom záležitostí zdravotne znevýhodnených a preto by som sa chcela spýtať na to, ako postupovať pri odvolaní sa voči výške invalidného dôchodku. 

Mojej matke bol priznaný 50%-tný invalidný dôchodok, no táto výška sa jej zdá nedostatočná, nakoľko skutočne nie je schopná vykonávať takmer žiadnu prácu a táto výška sa zdá nedostatočná aj jej neurologičke, ktorá jej rovnako odporučila, aby sa odvolala. 

Rozhodnutie o výške invalidného dôchodku jej bolo doručené pred siedmimi dňami a na tomto rozhodnutí je uvedené, že sa môžeme odvolať do 30-tich dní.
Chcela by som sa preto spýtať ako má vyzerať konkrétne tlačivo, ktoré pošleme na ústredie Sociálnej poisťovne v Bratislave, či máme uvádzať aj nejaké konkrétne dôvody, prečo sa odvoláva, alebo len napísať, že sa odvoláva.
Rovnako by som sa chcela spýtať, či máme k tomuto odvolaniu aj doložiť nejakú ďalšiu, novú správu od lekára, ktorý sa tiež vyjadrí k tomu, že výška ID je neadekvátna, alebo či sa takáto správa dokladá až po predvolaní na opätovné posúdenie výšky ID.
Toto je vlastne ďalšia otázka, ktorú by som sa Vás ešte chcela spýtať - čo bude vlastne nasledovať po tom, ako sa moja matka odvolá voči výške ID, či bude opätovne predvolaná na posudkovú komisiu, alebo či ústredie Sociálnej poisťovne hneď postúpi jej odvolanie na krajský súd, ktorý je v jej prípade v Trenčíne.

Verím, že si nájdete čas na odpoveď na moju otázku a už teraz by som sa Vám chcela veľmi pekne poďakovať za Váš čas, nemáme s týmto žiadne skúsenosti a preto nám je každá rada vzácna.

Zatiaľ Vám prajem krásny zvyšok dňa.

S pozdravom

2014/10/22

Mám nárok na nejakú dávku (hmotnej núdzi) od štátu?

Dobrý deň

Mám 25 rokov a už nedostávam rodinné prídavky. Som študent denného štúdia v 5 ročníku na vysokej škole (končiaci ročník).   Kedže úž nemám nárok na rodinné prídavky som nezaopatrené dieťa.  Mám nárok na nejakú dávku (hmotnej núdzi) od štátu?

Kedy ma posudzujú už ako samostatnú osobu bez prihliadania na rodičov?

2014/10/20

Ak pracujem a súčasne poberám príspevok na starostlivosť o dieta z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dietata

Dobrý den,
chcela by som sa spýtat, ak pracujem a súčasne poberám príspevok na starostlivosť o dieta z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dietata, či je tento príspevok nejako ovplyvnený výškou zárobku prípadne počtom odpracovaných hodín a pod. Ešte by som sa chcela spýtat či je potrebné oznámit soc. a zdravotnej poistovni že pracujem a súčasne poberám príspevok.
Velmi pekne dakujem za odpoved.
Lenka

Chcela by som vas poprosiť o radu.

Dobrý deň!Chcela by som vás poprosiť o radu.Môže vykonávať osobnú asistenciu môjmu zťp manželovi môj otec,ktorý ie poberateľom starobného dôchodku-teda manželov svokor,prípadne môj brat-poberateľ čiastočného invalidného dôchodku-teda manželov švagor?Ďakujem .

Preto ma zaujíma, či o túto dávku prídem?

Dobrý deň, dostala som možnosť pracovať na dohodu o vykonaní práce v rozsahu max.8 hodín mesačne. Poberám však dávku v hmotnej núdzi vo výške 61,60 Eur, preto ma zaujíma, či o túto dávku prídem, keďže môj mesačný príjem zo spomínanej dohody bude max. 56 Eur. Ďakujem za odpoveď.

2014/10/09

Potrebovala by som pomoc pri hladani skoly

Dobry vecer!
Volam sa Rebeka , mam 13 rokov,som telesne postihnuta,ale rozumovo som v poriadku. Chodím,do normalnej zakladnej skoly,nie som integrovana. Chcela by som sa informovat,ked za dva roky skoncim zakladnu skolu,chcela by som byt zubnou laborantkou,lenze neviem,akou skolou treba zacat. Potrebovala by som pomoc pri hladani skoly,kde by bol aj internat. Mohlo by to byt,nie dalej,ako Bratislava. Napred dakujem za vasu pomoc,a cakam na vasu odpoved. 
S pozdravom

Pri doplatení poistenia na invalidný dôchodok?

Dobrý večer,
viete mi prosím poradiť pri doplatení poistenia na invalidný dôchodok?
Vypočítali synovi ID vo výške 25 eur, a to pracoval tri roky v UK. Keď som si prečítala
rozhodnutie soc. poisťovne, neverila som vlastným očiam, verte či nie, začala som sa smiať.
Poprezerala som si rôzne stránky a dozvedela sa, že si môže dodatočne doplatiť 
dobu štúdia. V článku sme.sk som sa dočítala, že najlepšie je doplatiť maxim VZ
že dôchodok bude tiež maxim. Týka sa rokov 2002,2003,2004 (bol poistený štátom)
o inv. dôchodok sme podali žiadosť ešte v marci 2014, žiaľ potvrdenie z UK prišlo veľmi neskoro,
pracoval tri roky a nechce sa mi veriť, že iba tak málo mu vychádza ID.  Mieru postihnutia  
mu posud. lekár určil 50 %, v tabuľke z.z. je uvedené rozpätie 50-75%, chceme sa odvolať aj
voči výške uznania % miere postihnutia. 
Potrebujem čo najskôr, pretože prišlo rozhodnutie soc.poisťovne dnes, 30 dní utečie veľmi rýchlo. 
Vopred Ďakujem

2014/10/01

Do akej výšky by som mohla zarobiť v práci?

Prajem pekný deň,

prosím Vás ja sa chcem opýtať, ja poberám čiastočný invalidný dôchodok  60 %     +     poberám opatrovateľský príspevok na mamu, zaujímalo by ma, či sa dá ešte aj zamestnať popri týchto 2  dávkach aspoň na pár hodín v mesiaci ak áno do akej výšky by som mohla zarobiť v práci. Ďakujem za informáciu a čakám na odpoveď

Ďakujem    Jana