VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/01/28

Aké doklady potrebujem pri žiadosti o dávku v hmotnej núdzi ?

Dobrý deň, 12.9.2014 mi skončila pracovnú zmluva, ktorá bola na dobu určitú ( pred týmto zamestnaním som bola evidovaná na UPSVaR jeden rok a poberala som dávku v nezamestnanosti pol roka, potom dávku v hmotnej núdzi, som rozvedená s jedným školopovinným dieťaťom ). Od 4.9. 2014 do 19.1. 2015 som bola PN, od ukončenia PN som zaevidovaná na UPSVaR, tam mi povedali, že nemám nárok na dávku v nezamestnanosti pretože od posledného poberania dávky v nezamest. som odrobila iba jeden rok, tak sa chcem spýtať aké doklady budem musieť predložiť keď pôjdem žiadať o hmotnú núdzu? Viem, že treba vydokladovať aký som mala príjem zo sociálnej poisťovne počas PN. Treba aj kópiu ukončenia PN zo siciálnej poisťovne? Ďakujem

Chcem sa informovat, ze ak by sa pracovny pomer zacal skor, ako mi pride rozhodnutie o naroku na davky v hmotnej nudzi ci budem mat narok na prispevok

Dobrý deň,

chcel by som sa informovat. Na urade prace som evidovany 2 roky a z toho jeden rok som bol poberatel davky v hmotnej nudzi. Poberanie davky sa mi skoncilo 1.9 2014 pretoze som odmietol vykonavanie prac koli zlemu kolektivu. Pred par dnami som opät poziadal o pomoc v hmotnej nudzi a momentalne prebieha skumanie. Zhodou okolnosti sa mi vyskytla moznost pracovneho pomeru a to od februara. Chcem sa informovat, ze ak by sa pracovny pomer zacal skor, ako mi pride rozhodnutie o naroku na davky v hmotnej nudzi ci budem mat narok na prispevok 126,14 eura. Chcel by som vediet Vas osobny nazor. Dakujem.

2015/01/22

ČO ROBIŤ

Dobrý deň! Mám takýto problém.Priateľovi ( 57 rokov, odpracovaných 30 rokov) diagnostikovali chronickú obštrukčnú chorobu pľúc.Diagnózu stanovila p.primárka na imunoalergológii.Zjednodušene povedané,fungujú mu pľúca na 51%,trpí záchvatmi kašľa,dušnosti...Proste je to zlé!Na invalidnom dôchodku už je kvôli operáciám chrbtice 45% a  depresii 10%,takže na 55%.Požiadal o znovuprehodnotenie zdravotného stavu.Po neuspokojivom hodnotení posudkovou lekárkou v Košiciach,sa odvolal a riešil ho krajský posudkový lekár v Košiciach.Ten sa nevedel vyznať v grafoch ohľadne pľúcneho ochorenia,ktoré doložil priateľ od p.primárky a so slovami,že on tomu nerozumie,to ukončil,že nevie.A ,,môžete sa odvolať na súd!Súd - to je jedna fraška!Úplne zbytočný čas,strávený v súdnej sieni!Samozrejme žiadna zmena!PROSÍM!ČO ROBIŤ?Kam sa obrátiť?Ako môže krajský posudkový lekár povedať,že NEVIE???!!!Ako môže posudzovať chorých ľudí?!Veľmi Vás prosím o pomoc,na koho sa obrátiť?   Ďakujem Vám veľmi pekne! 

Na UPSVaRe som si bola pre tlačivo na dávku v hmotnej núdzi, kde mi oznámili, že potrebujem súdom uznanú vyživovaciu povinnosť.

Dobrý deň,  mám 26 rokov a som dennou študentkou v poslednom ročníku. Na UPSVaRe som si bola pre tlačivo na dávku v hmotnej núdzi, kde mi oznámili, že potrebujem súdom uznanú vyživovaciu povinnosť. Nerozumiem, tomu, kedže som 26 ročná mamka (mám už len mamku na dôchodku)  nemá povinnosť vyživovať ma. Nechápem , prečo 26 roční, ktorí nikdy nepracovali a nikde neštudovali majú nárok na dávku aj bez súdu. Rozhodnutie súdu vraj trvá tri mesiace, dovtedy už budem aj končiť školu. Nárok na sociálne štipendium nemám, nakoľko som ako polosirota poberala 125 eur a berie sa to za minulý rok. Momentálne nepoberám nič.


Ďakujem za vysvetlenie

2015/01/21

Je integrovany na beznu zakladnu skolu.

Dobry den prajem, rada by som sa vas opytala, lebo to neviem nikde najst.
Moj syn je na vozicku po onko ochoreni. Je integrovany na beznu zakladnu skolu. Vysli nam v ustrety i ked ma to stalo kopec nervov, vzdy sme sa dohodli.Trieda je cele 4.roky na prizemi, vybudovali wc, rampu. Od 9/2015 budeme na druhom stupni, chcem sa preto opytat, ci musime opat ziadat o integraciu, alebo je to ok a pokracujeme samozrejme dalej bez dalsich papierov. Koniec koncov my sme to riesili iba ked sme isli do 1 triedy a od vtedy sme nic nepodpisovali.
S pozdravom

Ukončenie pracovného pomeru s ŤZP zamestnancom

Dobrý deň, chcela by som sa na Vás obrátiť s radou ohľadom prepustenia zamestnanca, ktorý je zťp. Na základe čoho posudzuje UPSVAR či k prepusteniu zamestnanca zťp súhlas udelí, alebo nie. Aký je postup, ak UPSVAR nesúhlasí s prepustením. A ešte sa chcem informovať, že keď zamestnávateľ prepustí zamestnanca zťp, ktorý je uznaný na 50% či ho môže potom po uplynutí 2 mesiacov na UPSVAR opätovne  zamestnať a či môže dostať dotáciu od štátu na vytvorenie pracovného  miesta pre zťp občana.   

Ďakujem za odpoveď

2015/01/19

Dokladovaní príjmov na UPSVaR

Dobrý deň.
Prosím vás o radu. Opatrujem syna ,ktorý je Zťp a poberá plný invalidný dôchodok.Minulý kalendárny rok mi na úrade práce povedali ,že ak syn poberá invalidný dôchodok nemusím dokladovať manželov príjem ani príjem staršieho syna študenta ktorý cez leto brigádoval. Tento rok mi znovu dala pracovníčka úradu tlačiva o dokladovaní príjmov. Zmenilo sa niečo od minulého roka. Som povinná tieto tlačivá znovu predkladať keď mi povedali že sa to už nemusi ? Prosím poraďte mi čo mám robiť.  

2015/01/12

Preto lebo pracuje v zahranici- rodinné prídavky

Dobry den,mam jednu otazku.boli my pozastavene rodinne pridavky aj nedostavam rodicovsky prispevok,nakolko mi bolo povedane ze prispevok aj pridavky si ma vybavit manzel preto lebo pracuje v zahranici a zmluvu ma v ceskej republlike,,byvame na slovensku a on sa tam zdrziava iba pracovne ,robi na turnusy,,,tak si ma to vybavit on ,,tak nam bolo povedane,,,dakujem za odpoved,,,

Mam zniženu schopnost 51% mam narok na zvyšenie percent?

Dobrý den chcel by som sa oýitat v r. 2009. mi diagnostikovali tumor. ten bol operativne odstraneny, a nasledne chemoterapie. priznali mi plny invalidny dochodok. po 3 rokoch mi ho znižili na čiastočny. stale mam zdravotne problemy konkretne neuropatiu dk. inekcie nezabrali. momentalne mam zniženu schopnost 51% mam narok na zvyšenie percent? Ďakujem