VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/02/27

Ako to je s opatrovaním ...

Dobry den, ako je to,prosím Vás s opatrovaním prestárleho rodiča, ktorý nemá zatial priznané žiadne zníženie schopnosti. Jedná sa o mojho 90ročného otca, u ktorého sa už začína prejavovať starecká demencia a robí veci,ktorými ohrozuje seba a svoje okolie. Ako príklad možem uviesť: ide si prihriať polievku, dá hrniec na šporák, pustí plyn a - nezapáli ho...až po čase zacítila moja neter, bývajúca na poschodí, unikajúci plyn, no keby nebola doma, mohlo sa to skončiť tragicky. Moja matka má 84 rokov a je ZŤP a s obidvomi rodičmi chodím cca 5krát do mesiaca po lekároch. Ja som dlhodobo nezamestnaný...ale nemožem sa ani zamestnať, lebo by sa nemal kto o rodičov postarať. Dakujem za odpoved.

2015/02/26

Manzel mozem vykonavat osobnu asistenciu,? za akych podmienok ?

Manzelka je ZTP,  bola jej priznana osobna asistencia, chcem sa opytat ci ja ako manzel mozem vykonavat osobnu asistenciu,? za akych podmienok ?
Som na vysluhovom dochodku rok narodenia 1957

2015/02/24

Syn je narodený v roku 1990 a ochorel pred dovršením 18. rokov

Dobrý deň. Mám syna ktorý je študent VŠ. V sociálnej poisťovni si podal žiadosť o invalidný dôchodok z mladosti. Po odvolaní mu bola priznaná miera funk. poruch 50 %- /diabetes melitus + neuropatia/.Syn je narodený v roku 1990 a ochorel pred dovršením 18. rokov.V rozhodnutí sa píše, že je invalidný od 18. rokov ale spatne mu dôchodok nevyplatili. Ako postupovať dalej.

Je rozdiel v vo výške príspevku na ojazdené a nové vozidlo ?

Dobrý deň, som ZŤP a dal som si žiadosť na peňažný práspevok na kupu os, mot. vozidla s automatickou prevodovkou. Bolo mi oznámené, že výska kompenzácie je 6.600 eur. v zakone sa však píše, že výška príspevku je 8.298,48 eur. Je rozdiel v vo výške príspevku na ojazdené a nové vozidlo ? Ďakujem.

2015/02/19

Chcel by mat moju mamu ale ona uz pobera dochodok mohla by poberat prispevok na asistenciu ?

Dobry den mam na vas taku otazku mam kamarata ktori potrbuje osobneho asistenta a chcel by mat moju mamu ale ona  uz pobera dochodok   mohla by  poberat prispevok na asistenciu ? Dakujem

2015/02/16

Dobry den chcela by som sa informovat ohladom Osobnej asistencie.

Dobry den chcela by som sa informovat ohladom Osobnej asistencie. Momentalne vykonavam opatrovatelstvo v jednej domacnosti kde zije jeden invalidny dochodca a dvaja dochodcovia .Zacala som sa zaujimat o Osobnu asistencou pytala som sa nato u nas na urade No ze nema dotycna osoba ktora invalidny dochodok na to narok.Preto vas prosim o radu  .Co je k tomu potrebne aby som si vedela tuto osobnu asistenciu vybavit?Dakujem

2015/02/04

Za akých podmienok?

Dobrý den, mam ZTP postihnutého syna ktorý je odkazany na asistencnu službu. Mozem ja ako matka tuto sluzbu vykonavat?  a za akých podmienok?

Chcel by som sa spýtat na možnosti získania nalepky -zdravotne postihnutý na auto

Dobrý den, chcel by som sa spýtat na možnosti získania nalepky -zdravotne postihnutý na  auto ktorého som vlastníkom,a postupe pri vybavovaní tohoto označenia. Som invalidný dôchodca a držitel preukazu ŤZP. Dakujem.