VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/04/27

V práci mu nechcú uznať tieto dni ako ošetrovné, musí si čerpať dovolenku.

Dobrý deň, prosím Vás o radu: som ZŤP/S, mám osobného asistenta,ktorý je zamestnaný.Vozí ma na pravidelné lekárske prehliadky k odborným lekárom do cca 120 km vzdialeného mesta. V práci mu nechcú uznať tieto dni ako ošetrovné, musí si čerpať dovolenku. Nie sme v žiadnom príbuzenskom vzťahu. Má zamestnávateľ pravdu a podľa akého zákona?
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

Chcel by som informovat ohladom štipendia?

Dobry den,
chcel by som informovat ohladom štipendia. Som študent a začnem poberat socialne štipendium z dôvodu hmotnej nudze mojej rodiny, je možne popri tom vykonavat dohodu o brigadnickej činosti, a ak ano, aku hranicu v eurach nemožno presiahnuť.
Dakujem

Dobry den chcel by som sa spitat ci mam narok na ciastocny invalidny dochodok ked mam diagnozu F 32.1

Dobry den chcel by som sa spitat ci mam narok na ciastocny invalidny dochodok ked mam diagnozu F 32.1 Epizoda sdredne tazkej depresie a F32.1 Akutna polymorfna pschyoticka porucha s priznakmy schizofrenie a raz som bol hospitalizovany na psichiatrii v roku 2000 a od vtedy uzivam pravidelne lieky aj som pracoval od vtedy ale vecsina zamestnany som musel ukoncit z dovodu lebo som to psychicky nezvladal to tempo ktore bolo pre mna visoke. A ci by som mohol popri ciastocnemu invalidnemu dochodku pracovat aspon na aktivacnych pracach v obci.a beriem tieto lieky Rivotril 0.5 _2×Citalopram 20 mg_1× ,Rispridon 2 mg 1× Mirtazapin 30mg 1× mam 41 rokov cize sa liecim uz 15 rokov .za odpoved vopred dakujem.

2015/04/23

Dobrý deň. Napriek tomu, že už 6 rokov nie som schopná chôdze a viac ako 3 roky som vo vozíku nemám nárok na osobného asistenta,

Dobrý deň. Napriek tomu, že už 6 rokov nie som schopná chôdze a viac ako 3 roky som vo vozíku nemám nárok na osobného asistenta, ani na príspevok na hygienu atď. kvôli korupcie. Všetky podmienky spľňam, ako mám postúpiť? Nikoho môj problém nezaujíma a nemám sa na koho už obrátiť.

2015/04/20

Dočítal som sa, že sme vlastne nezaopatrenými deťmi a nie sme spoločne posudzovaní.

Dobrý deň,

som študent 2.stupňa vysokej školy, rovnako ako moja manželka. Obaja 22 roční, bezdetní. Bývame samostatne a nemáme príjem (ani práca, ani brigáda). 

Dočítal som sa, že sme vlastne nezaopatrenými deťmi a nie sme spoločne posudzovaní. 

Otázky:
Je nejaká možnosť ako sa osamostatniť v zmysle, že by sme boli spoločne posudzovaní?
Máme nárok na dávku v hmotnej núdzi, prípadne podobný príspevok?

Za odpoveď/radu Vám veľmi pekne ďakujem.

S pozdravom

2015/04/17

Mam narok na ZTP a invalidny dochodok?

Dobry den. Chcela by som sa informovat ohladom uznania invalidneho dochodku a  preukazu ZTP. Mam 23 rokov, som studentka vysokej skoly a mam zakove postihnutie ( nevidim na jendo oko od narodenia a na druhom som kratkozraka s nystagmom). Moji rodicia su rozvedeni, otec plati vyzivne a mama pobera rodicovsky prispevok. Mam narok na ZTP a invalidny dochodok? Dakujem velmi pekne za odpoved.

Mám nejakú šancu poberať tento príspevok ja keďže babka býva u nás?

Dobrý deň, mám otázku ohľadom opatrovateľského príspevku na babku. Obaja rodičia majú prácu, z ktorej by neradi odchádzali, vzhľadom k ich veku a ja som denný študent vysokej školy. Mám nejakú šancu poberať tento príspevok ja keďže babka býva u nás?

2015/04/02

Príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov Vám prajem e-poradňa. Prežite ich v tej pravej myšlienke aké majú.


Chcel by som vedieť, či mám nárok na elektrický invalidný vozík od Všeobecnej zdravotnej poisťovne a do akej sumy a koľko je moja spoluúčasť?

 Dobrý deň, už ste mi raz poradili, preto sa na Vás opäť obraciam, so žiadosťou o radu. Som po amputácií pravej dolnej končatiny nad kolenom a palca ľavej nohy. Amputaciu vykonali v Anglicku, kde som pracoval. Z uvedeného dôvodu mám z Anglicka invalidný vozík, riadne som tam platil zdravotné poistenie. Chcel by som vedieť, či mám nárok na elektrický invalidný vozík od Všeobecnej zdravotnej poisťovne a do akej sumy a koľko je moja spoluúčasť. Za skorú odpoveď Vám vopred ďakujem.

Prosím o informáciu,aké z toho vyplývajú oznamovacie povinnosti/zdravotná poisťovňa,sociálna poisťovňa,zamestnávateľ/

Dobrý večer,
môj syn mal 15.2.2015 3 roky,od 16.2.2015 som na predĺženej platenej rodičovskej dovolenke z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa,ktorú mám schválenú do 6 rokov veku dieťaťa.Prosím o informáciu,aké z toho vyplývajú oznamovacie povinnosti/zdravotná poisťovňa,sociálna poisťovňa,zamestnávateľ/ a či budem môcť v tomto období nastúpiť do zamestnania a umiestniť dieťa do materskej škôlky na 8 hodín denne. 
Ďakujem.