VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/05/29

Prosím, mohli byste mi poskytnout obecné informace o dávkách pro pečující osoby (odkaz na stránky, zákon, příručka apod.)?

Dobrý den,

prosím, mohli byste mi poskytnout obecné informace o dávkách pro pečující osoby (odkaz na stránky, zákon, příručka apod.)?
Řešíme v našem Domově pro seniory případ jedné Slovenky, zda ten, kdo si žádal jako pečující osoba o příspěvek ze SR, tento příspěvek skutečně mohl dostat?

Je nutný pobyt na Vašem území, kdo a kdy má jaký nárok? Prosím, jak se u Vás dávka jmenuje (u nás v ČR je to příspěvek na péči).

Předem děkuji

Brno

2015/05/26

Kde vsade sa musim prihlasit a platim si nejake odvody?

Dobry den poberam opatrovatelsky prispevok ako je to s pracou na dohodu kde vsade sa musim prihlasit a platim si nejake odvody dakujem

Musí si dať žiadosť na vyradenie evidencie?

Dobrý deň,

chcem sa opýtať, moja mama je čiastočný invalidný dôchodca, je evidovaná na úrade práce, ale momentálne chce aby už na upsvr nebola evidovaná, kedže jej žiadnu prácu neponúkajú.
Musí si dať žiadosť na vyradenie evidencie? Kto bude potom za ňu platiť odvody? Musí to niekde nahlásiť?

ďakujem

2015/05/19

Moja otazka teda znie, mozem sa evidovat a ziadat o podporu aj v pripade, ze som prijata na externe studium 1.stupna?

Dobry den,
potrebovala by som poradit ohladom evidencie na UP.
Tohto roku ma prijali na externe studium ale kedze som pred par dnami prisla o pracu, rada by som sa evidovala na Urade prace. Zatial novu pracu nemam ale urcite by som pracovala na dohodu popri evidencii na UP ( az novu pracu najdem). Moja otazka teda znie, mozem sa evidovat a ziadat o podporu aj v pripade, ze som prijata na externe studium 1.stupna?
Dakujem, s pozdravom

2015/05/07

Chcem sa opýtať som zvýhodnená na dialnici? myslím kupu dialnicnej známky.

Dobrý deň.
Som držiteľkou parkovacieho preukazu pre TZP a aj klasického preukazu s doprovodom... a chcem sa opýtať som zvýhodnená na dialnici? myslím kupu dialnicnej známky.
a zároven, mala by som záujem o príspevok na motorové vozidlo, kde by som sa mala isť informovať o výške daného príspevku a čo všetko potrebujem a či mám vlastne nárok... ????

2015/05/05

Rada by som poprosila o informáciu ohľadom výpočtu invalidného dôchodku

Dobrý deň,
rada by som poprosila o informáciu ohľadom výpočtu invalidného dôchodku. Zmenila sa mi percentuálna miera poklesu vykonávať zárobkovú činnosť.  Od roku 2000 som bola s prestávkami zamestnaná na pracovnú zmluvu, v roku 2012 a 2013 som okrem práce na pracovnú zmluvu pracovala aj na dohodu o vykonaní práce z ktorej sa odvádzali odvody do sociálnej poisťovne. Pri výpočte môjho invalidného dôchodku sa budú brať aj príspevky na poistné plynúce z dohody o vykonaní práce?
za odpoveď vopred ďakujem

Dobrý deň chcela by som sa poradiť:

Dobrý deň chcela by som sa poradiť:
Môj syn sa zamestnal 1,2,2015 vo firme ktorá ho vyslala pracovať do zahraničia. Mal skúšobnú dobu 3 mesiace.
Bol doma na veľku noc - mali ,,volno" Po velkej noci im zamestnávateľ opakovane posúval termín nástupu do práce telefonicky, mailom. Nakoniec im poslal všetkým /8/ výpovede k 9.4.2015.
Doma sa mu 7.4. stal úraz - zlomil si priehlavkovú kosť, čo nahlásil zamestnávatelovi, s ktorým sa ešte vtedy dohodol ,že sa má napriek tomu vrátiť - tlmočiť mohol aj so zlomeninou.nedal sa teda vypísať .
9.4.2015 mu zamestnávateľ oznámil telefonicky , že už ho nebude potrebovať a zasiela mu výpoveď.
10.4.2015 sa teda dal vypísať.
Kladenku odoslal zamestnávatelovi, ten ju však poslal späť, že on stým už nemá nič ,lebo mu 9,4.2015 skončila pracovná zmluva.
Má nárok na nemocenské a ak áno kde si ho má žiadať?
Za odpoveď vopred ďakujem