VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/06/30

Tak chcem vedieť či podaní žiadosti sa môžem posudzovať samostatne, aj keď trvale bydlisko nemám zmenené.

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či mám nárok na sociálne štipendium, ak študujem na vysokej škole mám 25 rokov, ale nebývam v spoločnej domácnosti s rodičmi a som zamestnaná na plný úväzok ale som študentka denného štúdia. Všetky náklady na bývanie si hradím sama. Tak chcem vedieť či podaní žiadosti sa môžem posudzovať samostatne, aj keď trvale bydlisko nemám zmenené. Ďakujem

2015/06/09

Dobrý deň,
chcem sa informovať :
V r. 2015 som mala prehodnotený ZŤP preukaz, ktorý bol vydaný na 5 rokov.
P. doktor mi zle napísal lekársky posudok, pretože mi popísal USG nález / chyba lekára/ . Pri mojej diagnoze Carcinoma in situ cervicis uteri /po HY a bilat. adnexktom./, mi popísal aj pravé aj ľavé ovárium. Tento lekársky nález som doložila na úUPSVa R , kde mi uznali MFP 40% a 10% odobrali z 50%, pretože aktuálnym gyn. nálezom nebolo potvrdené. Na základe toho som sa odvalala s novým lekársky posudkom, kde bol aj komentár p. doktora, že došlo k omylu , boli doložené aj prílohy ako lekárske správy, histológia, operačný protokol. Z ústredia z Košíc druhostupňový správny orgán mi prišla zamietavá odpoveď , že podľa kritéria § 12 ods. 3 zákona nespĺňam kritéria o peňažných príspevkoch, pričom z Popradu mi píšu, že MFP o 10% mi nemôžu navýšiť pre aktuálny gynekologický nález .
Mám šancu sa odvolať na súd a kde nájdem prílohu, podľa ktorej mám napísať odvolanie.
1. stupňový orgán mi nenavýšil 10% pre chybu lekára a druhostupňový orgán sa odvoláva , že nespĺňam kritéria podľa § 12 ods. 3. , kto má vlastne pravdu. A ako mám ďalej postupovať. Som ešte lehote 30 dní. Ďakujem za skorú odpovedˇ.

2015/06/08

Dobrý deň, chcem sa spýtať mám priznanú asistenciu a teraz mením asistenta.

Dobrý deň, chcem sa spýtať mám priznanú asistenciu a teraz mením asistenta. Mám asistenciu rozdelenú na dve časti, na kulturu a pomoc pri domácich prácach. Mohol by robiť asistenta zať na kulturnu časť, keď má vodičský preukaz aj auto, ale nebýva so mnou v jednej domácnosti? Teším sa na skorú odpoveď, Dakujem.

2015/06/05

Budú sa jej tieto roky počítať na dôchodok a ak áno či aj na minimálny?

Dobrý deň. Chcel by som takéto informácie.Maja manželka bola v rokoch 1995 až 2010 na čiastočnom invalidnom dôchodku a nepracovala,budú sa jej tieto roky počítať na dôchodok a ak áno či aj na minimálny. Pracujem vo Švajčiarsku.Chcel by som vedieť či musím o dôchodok požiadať našu SP alebo si ho môžem vybaviť aj sám vo Švajčiarsku.    

2015/06/03

"čo všetko si môžem zahrnúť do preukázaných výdavkov súvisiacich s užívaním bytu?

Zdravím, 

Momentálne sa sťahujem za prácou do iného mesta a prenajal som si byt, podľa všetkého by som mal spĺňať všetky podmienky na požiadanie o príspevok na sťahovanie za prácou, chcem oň teda požiadať. 

Zákon však nehovorí úplne jasne hlavne čo sa týka preukázania výdavkov. Takže moja otázka je "čo všetko si môžem zahrnúť do preukázaných výdavkov súvisiacich s užívaním bytu?" Okrem prvého nájomného, energií to môže byť napríklad aj kúpa zariadenia a nábytku, či náklady na vymaľovanie keďže sa sťahujem do holého bytu?

Vopred ďakujem za odpoveď