VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/08/31

Chcem sa spytat,ci za mna odvadza stat alebo zamestnavatel (otec) odvody?

Dobry den.vykonavam osobnu asistenciu pre otca s TZP v rozsahu 4 hodiny denne.chcem sa spytat,ci za mna odvadza stat alebo zamestnavatel (otec) odvody?koncom decembra by sa mi malo narodit babatko a potrebujem vediet co najviac informacii.mam sa prihlasit na urad prace?
Za odpoved dakujem.

2015/08/17

Informácia pre rodiny s dieťaťom so zdr. znevýhonením 0-7 rokov

Dávame do pozornosti, že od septembra sa otvára  CENTRUM VČASNEJ INTERVENCIE pre rodiny s dieťaťom s postihnutím. Adresa Matice slovenskej 13, 08001 Prešov, tel. kontakt: 0949 821 391 Ak by ste vedeli o rodinke, ktorá by takúto pomoc potrebovala, prosíme dajte im vedieť. Pre viac info píšte na mail cvi@barlicka.sk

2015/08/14

Viem, že príspevkov o tejto problematike je veľa ( a už som z toho jeleň ), ale aj tak by som potreboval jednoznačné odpovede, informácie :

Dobrý deň !

Viem, že príspevkov o tejto problematike je veľa ( a už som z toho jeleň ), ale aj tak by som potreboval jednoznačné odpovede, informácie : Náš syn bol uznaný na 60% za invalida, 16.4.2015 mal 18 rokov, je študent na špeciálnej škole ( v júni 2016 - končí školu ), v júni 2015 sme boli pri posudkovej lekárke, kde po uznaní tých spomínaných 60%, boli zaslané dokumenty na schválenie ID do Blavy ( zatiaľ rozhodnutie nemáme ) - to sú základné informácie. Moje otázky:
1. Ako sa dá zvýšiť OMB ( dobrovoľné poistenie 1 deň,alebo 1 rok ? samozrejme z maxim. vyrov. základu , prípadne sa to už teraz neoplatí ? )
2. Máme počkať na rozhodnutie o priznaní a výške ID a až potom požiadať ?
3. Požiadať spätne o ID z mladosti, až keď bude mať 21 rokov ?
4. Možno to si to zle vysvetľujem, ale podľa zákona o ID z mladosti sa dá požiadať aj spätne, a poistenec si môže vybrať obdobie a vymeriavací základ na zaplatenie dobrovoľného poistenia, čiže syn mal 16 rokov 16.4.2013, musí zaplatiť celý 1 rok poistenia napr. 16.4.2013 - 16.4.2014, alebo mu stačí 1 - deň napr. 20.4.2013 dobr. poistenia samozrejme z max. vyrovnávajúceho základu, na zvýšenie OMB bodu ?
5. Ako som už spomínal, máme počkať na rozhodnutie alebo ( hoci aj dnes) máme zaplatiť dobrovoľné poistenie ? 

Poprosím poradiť najlepší postup ( nemusí ísť postupne podľa mojich otázok ), pretože chceme ako rodičia postarať sa o syna ( nie je sebestačný, potrebuje celodennú starostlivosť ), v prípade ak by sa nám niečo prihodilo, aby syn neskončil medzi bezdomovcami, pretože nebude mať na ústav, opatrovateľku, a aby sme si nič v budúcnosti nevyčítali, že sme neurobili nič pre jeho ( už aj tak zlú ) budúcnosť.

Za odpoveď veľmi pekne ďakujem !

2015/08/07

Chcem Vás poprosiť o bližšie info.či má moja neter nárok,(čítala som to niekoľko krát,ale neviem sa do toho dostať).Ak by som mohla poprosiť o vysvetlenie v ľudskej reči(po lopate). Dakujem veľmi pekne.

Dobry den.
Chcela by som Vás poprosiť i informaciu ohladom dôchodku z mladosti,a či ma moja neter nárok.
Narodila sa 10.04.1997 a je s diagnozou DMO,kvadropareza a epilepsia(aj ked vina je na strane lekárov,ale to im na papier nedali,snád sa nebudú sami špiniť).Vyžaduje si 24-hod.starostlivosť.
Momentalne poberajú 270€/mes.zatiaľ nemá vymeraný invalidný dôchodok kôli zákonu o pozbavení svojprávnosti,lebo budúci rok sa má ten zákon meniť,tak čakajú.A hlavne čakajú od januára na odpoved z UPSVaR z Bratislavy ohľadom info.dôchodku z mladosti,do dnešného dna nedostali odpoved.
Chcem Vás poprosiť o bližšie info.či má moja neter nárok,(čítala som to niekoľko krát,ale neviem sa do toho dostať).Ak by som mohla poprosiť o vysvetlenie v ľudskej reči(po lopate).
Dakujem veľmi pekne.

Chcem sa informovať či mám nárok na čiastočný invalidný dôchodok a kedy môžem oň požiadať? Momentálne som som PN 9 mesiac.

Dobrý deň.
Chcel by som sa u vás informovať, neviem či píšem na správne miesto, mám 28 rokov a som po mozgovej príhode, ktorá zachytila moju ľavú ruku a reč. Ruka ma od príhody neposlúcha je bolestivá, slabá a mám poškodenú mimiku ruky, keďže som ľavák je to dosť problém. Mám problémy s vysokým tlakom. Príhodu my zapríčinil defekt na srdci spojený s vysokým tlakom. Chcem sa informovať či mám nárok na čiastočný invalidný dôchodok a kedy môžem oň požiadať? Momentálne som som PN 9 mesiac.

za vašu radu vopred Ďakujem
                                           s pozdravom Adrián