VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/09/29

Benefičný festival KOLIESKO

Milí priatelia,

srdečne Vás týmto pozývame k účasti na kultúrno-spoločenskom podujatí pod názvom „Benefičný festival KOLIESKO“ a súčasne na „XX. Celoslovenský ples mládeže s telesným postihnutím“, ktorý sa bude konať v sobotu 7. novembra 2015 v hoteli Dukla v Prešove so začiatkom o 17:00 hod.

Prihlásiť sa možete prostredníctvom priloženej pozvánky, osobne, telefonicky, alebo emailom. Vstupenka je platná na meno, až po zaplatení vstupného poplatku na účet, alebo adresu ZOM Prešov.

Príďte sa dobre zabaviť. Tešíme sa na Vás.

Boris Klohna
 
ZOM Prešov
Karpatská 18, 080 01 Prešov, SLOVAKIA
tel.fax: ++421 51 770 14 99, ++421 908 487 603
IBAN: SK1809000000000096288378
BIC: GIBASKBX

2015/09/28

Chcela by som sa informovať, o nároku na dávky v hmotnej núdzi v prípade, ak som študent VŠ v ČR

Dobrý deň,
chcela by som sa informovať, o nároku na dávky v hmotnej núdzi v prípade, ak som študent VŠ v ČR v dennej forme štúdia a mám viac ako 25 rokov, pričom som ukončila VŠ vzdelanie na vysokej škole na Slovensku ale začala som študovať denné štúdium v Česku. Bývam s manželom, ktorý pracuje ako profesionálny vojak (čiže je zamestnanec štátu). Ja nepracujem ani nebrigadujem. Môžte mi prosím poradiť?

 ďakujem pekne, s pozdravom

2015/09/22

Vôbec netuším, podľa čoho sa tieto termíny určujú.?

Dobrý deň,

našla som Vás na nete. Chcela by som poprosiť o Vašu radu - názor.
Od roku 1999 som 50% invalid. (Hneď po skončení strednej školy, čiže som pred uznaním ID nepracovala). Mám po onkologickom ochorení, natrvalo poškodenú chrbticu.
Na základe kontrolnej lekárskej prehliadky v októbri 2014 ma poslali - nie na môj podnet - na prerátanie výšky ID, keďže som dlhodobo zamestnaná. Na základe tohto, mi prišiel koncom roka 2015 list zo Soc. poisťovne, že mi dôchodok zvyšujú a spätne doplácajú sumu od 23.1.2014. Peniaze mi prišli na účet skôr, ako toto ich rozhodnutie. Potešili, minula som ich na opravu auta a pod. Tento rok v auguste mi prišiel od nich ďalší doporučený dopis, že sa pomýlili a peniaze chcú vrátiť. Vraj sa nemali vracať od januára 2014, ale až od dňa, kedy som bola osobne na pobočke. To sa mi nezdá. Nepreratúva sa výška nároku na vyplatenie peňazí podľa konkrétnych období (odkedy je človek zamestnaný a podobne)? Prečo sa to ráta od dňa, kedy som sa zúčastnila pohovoru. Nemala som si to podľa čoho skontrolovať ani vtedy ani teraz. Vôbec netuším, podľa čoho sa tieto termíny určujú.

Ďalšia vec je, či som povinná po toľkých mesiacoch tieto peniaze vrátiť? Ak ich nemám, ako sa to rieši? Poslali mi len šek a žiaden termín dokedy to treba vrátiť.
Bola som osobne na pobočke v Trnave, tam mi pani dokázala na moje otázky odpovedať len: "NEVIEM" a dala mi kontakt na ústredňu do BA. Po niekoľkých pokusoch sa tam dovolať ma poprepájalo na dôchodkové a tiež mi pani na moje otázky dokázala povedať len "NEVIEM" a "TO JE DIVNÉ" a odporučila mi odvolať sa...

Už som z toho zúfalá, hlavne z toho, že som to osobne aj chcela riešiť, ale asi tam nie je nikto, kto by sa so mnou o tom vedel baviť.

Ak sa nájde niekto, kto by sa mi k tomuto vedel vyjadriť, príp. ma odkázať na niekoho, kto by mi vedel pomôcť budem veľmi rada.

Ďakujem za Váš čas a príp. pomoc.

S pozdravom

2015/09/08

Som profesionálny vojak a z dôvodu závažného ochorenia budem prepustený zo zamestnania.

Dobrý deň! Som profesionálny vojak a z dôvodu závažného ochorenia budem prepustený zo zamestnania. Momentálne som práceneschopný a PN bude trvať aj po prepustení.Budem mať nárok na nemocenské dávky po ukončení pracovného pomeru, nakoľko vojakom nemocenské dávky nevypláca sociálna poisťovňa?Kto bude za mňa odvádzať poistné do sociálnej a zdravotnej poisťovne, kedže na úrad práce sa môžem zaregistrovať až po skončení práceneschopnosti? Ďakujem za odpoveď.