VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/02/27

Ako to je s opatrovaním ...

Dobry den, ako je to,prosím Vás s opatrovaním prestárleho rodiča, ktorý nemá zatial priznané žiadne zníženie schopnosti. Jedná sa o mojho 90ročného otca, u ktorého sa už začína prejavovať starecká demencia a robí veci,ktorými ohrozuje seba a svoje okolie. Ako príklad možem uviesť: ide si prihriať polievku, dá hrniec na šporák, pustí plyn a - nezapáli ho...až po čase zacítila moja neter, bývajúca na poschodí, unikajúci plyn, no keby nebola doma, mohlo sa to skončiť tragicky. Moja matka má 84 rokov a je ZŤP a s obidvomi rodičmi chodím cca 5krát do mesiaca po lekároch. Ja som dlhodobo nezamestnaný...ale nemožem sa ani zamestnať, lebo by sa nemal kto o rodičov postarať. Dakujem za odpoved.

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Žiadosť o priznanie peňažného príspevku sa podáva písomne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny príslušnom podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa. Žiadosť musí obsahovať odôvodnenie.

Odporúčame vám, aby ste sa pred podaním žiadosti informovali na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny o všetkých náležitostiach tejto žiadosti a o ďalších písomnostiach, ktoré je k nej potrebné priložiť.

eporadca povedal(a)...



Konanie o priznanie peňažného príspevku sa začína na základe písomnej žiadosti. Podkladom na rozhodnutie je komplexný posudok.

Ak sa fyzická osoba podľa lekárskeho posudku nepovažuje za osobu s ŤZP, je lekársky posudok podklad na rozhodnutie o peňažnom príspevku na kompenzáciu.

Ak je podkladom na rozhodnutie o peňažnom príspevku na kompenzáciu komplexný posudok, lehota na jeho vypracovanie je 60 dní od začatia konania a lehota na vyhotovenie rozhodnutia je 30 dní od vyhotovenia posudku. Ak nemôže príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vzhľadom na okolnosti prípadu rozhodnúť v lehote, môže Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny predĺžiť lehotu na rozhodnutie najviac o 30 dní.

eporadca povedal(a)...

Aké máte možnosti
1: Spomínaný peňažný príspevok na opatrovanie
2: Opatrovateľskú službu - žiadosť sa dáva na Mestský alebo obecný úrad. Do domácnosti chodí kompetentná osoba, ktorá na základe zmluvy určený počet hodín pri klientovi.
3: Umiestnenie v zariadení pre seniorov v pôsobnosti Obce /mesta. Pri umiestnení je potrebné vybaviť Rozhodnutie o odkázanosti na soc. službu. Viac informácii Vám poskytnú pracovníci v kancelárii prvého kontaktu /mesto alebo starostovia obcí.

Už je len na vašom rozhodnutí, aku formu zvolíte.

eporadca povedal(a)...

Všetko o opatrovateľskom príspevku

http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/tazke-zdravotne-postihnutie/penazne-prispevky/pp-opatrovanie/