VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/02/24

Syn je narodený v roku 1990 a ochorel pred dovršením 18. rokov

Dobrý deň. Mám syna ktorý je študent VŠ. V sociálnej poisťovni si podal žiadosť o invalidný dôchodok z mladosti. Po odvolaní mu bola priznaná miera funk. poruch 50 %- /diabetes melitus + neuropatia/.Syn je narodený v roku 1990 a ochorel pred dovršením 18. rokov.V rozhodnutí sa píše, že je invalidný od 18. rokov ale spatne mu dôchodok nevyplatili. Ako postupovať dalej.

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

K invalidnému dôchodku z mladosti

Za osobitne stanovených podmienok môže vzniknúť nárok na invalidný dôchodok (tzv. invalidný dôchodok z mladosti) aj fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidnou pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom. Nárok na tento dôchodok vznikne najskôr odo dňa dovŕšenia 18 rokov veku.

eporadca povedal(a)...

Myslím si, že Vášmu synovi bol priznaný čiastočný invalidný dôchodok. Vyslovene by ste to mali mať uvedené aj v rozhodnutí Sociálnej poisťovne a fakticky aj vo výške dôchodku, ktorá bola priznaná.

Invalidný dôchodok sa vypláca vopred v pravidelných mesačných lehotách, vždy v pravidelne sa opakujúcich výplatných termínoch.

Soc. poisťovňa informuje občana o spôsobe vyplácania dôchodku a výške dôchodku.

Ak nie ste s rozhodnutím soc. poisťovne spokojný. Proces ako postupoivať nájdete na http://eporadna.blogspot.sk/2013/01/zamietnuta-ziadost-o-invalidny-dochodok.html

alebo

http://eporadna.blogspot.sk/2012/12/odvolanie-voci-rozhodnutiu-socialnej.html