VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2016/01/18

Prosím o radu kde sa mám obrátiť.

Dobrý večer . Chcela by som sa spýať že môj syn má prakticku slepotu a teraz sme mali znovu posúdenie zdravotného stavu a na komisii mi bolo povedané že s praktickou slepotou má nárok na výmenu ZŤP preykazu na ZŤP zo sprievodom a že dostane aj parkovací preukaz a po týždni mi z úradu volali na mobil a povedal mi že to bolo zamietnuté a že dostane iba pomocku zvacsovaciu lupu , nakolko sme žiadali pretože je prváčik a má 7 rokov. Prosím o radu veľmi pekne. Môjmu syn sprievod potrebuje 24 hod. Denne. Pretože pre strach a neustotu potrebuje aj v noci pomoc ked sa budi na wc tak potrebuje pomoc na sprevádzanie na toaletu. Úniu nevidiacich som kontaktovala a aj oni mi povedali že nemali žiadného klienta s praktickou slepotou ktorý by nedostal parkovací preukaz a sprievod. Prosím o radu kde sa mám obrátiť. Ďakujem

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Podmienky získania ZťP preukazu so sprievodom a parkovacieho preukazu sú opísané na stránke http://www.upsvar.sk/obcan-so-zdravotnym-postihnutim-1/kompenzacie-tazkeho-zdravotneho-postihnutia/ako-si-mam-vybavit-preukaz-parkovaci-preukaz/preukaz-fyzickej-osoby-s-tazkym-zdravotnym-postihnutim-so-bez-sprievodcu.html?page_id=270443&urad=240567

http://www.upsvar.sk/obcan-so-zdravotnym-postihnutim-1/kompenzacie-tazkeho-zdravotneho-postihnutia/ako-si-mam-vybavit-preukaz-parkovaci-preukaz.html?page_id=262512&urad=240567

Fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je odkázaná na sprievodcu, ak je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby alebo na pomoc psa so špeciálnym výcvikom pri zabezpečovaní pohybu, orientácie a komunikácie so spoločenským prostredím, a to najskôr od dovŕšenia tretieho roku veku tejto osoby.
Z lekárskeho posudku a podaním žiadosti určujú pracovníci UPSVaRu či konkrétna osoba je odkázaná na sprievodcu,alebo nie. Veľa závisí od posudkového lekára a dôvodov prečo má byť žiadateľovi schválený ZŤP preukaz so sprievodom.
Väčšinou sa dbá o potrebu návštevy školského zariadenia, príp soc. zariadenia.
V rozhodnutí by ste mali mať napísanú aj možnosť odvolania sa do určitého času. Odvolávate sa na ústredie práce soc. veci a rodiny do Bratislavy.

eporadca povedal(a)...

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny

Príspevky na kompenzáciu (napríklad na pomôcky, opatrovanie, osobnú asistenciu a podobne), preukaz ZŤP a parkovací preukaz.

1. Aké potvrdenia musím priložiť k žiadosti

Závisí od druhu žiadosti. Súčasťou býva aj potvrdenie o príjme (pri opatrovaní aj opatrovaného), vyhlásenie o majetku, odôvodnenie žiadosti. Na výzvu ste povinní predložiť iné doklady. Prikladá sa lekársky nález – vypĺňa ho váš lekár. Vhodné je doložiť fotokópie nálezov z odborných vyšetrení.

2. Posudzuje sa:

Lekársky posudok – miera funkčnej poruchy, či je žiadateľ osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, odkázanosť na sprievodcu, na individuálnu prepravu, pomoc druhej osoby, pomôcku a podobne. Sociálny posudok (okrem preukazov) – sociálne dôsledky postihnutia a návrhy riešení vo všetkých oblastiach.

3. Moja prítomnosť pri posudzovaní

Posudkový lekár vás musí predvolať, ak písomne požiadate. Na sociálnom posúdení sa zúčastníte, máte právo vyjadrovať svoje potreby a návrhy. Či vás predvolajú na úrad, alebo prídu domov, je na zvážení sociálneho pracovníka. Spravidla pracovník príde domov, ak ide o úpravu bývania.

Návštevu zamestnanca úradu ste povinní umožniť a poskytnúť mu informácie a vysvetlenie. Sociálny posudok sa môže vykonať aj za prítomnosti ďalšej osoby, ktorú si postihnutý človek určí. Kým úrad vypracuje konečný – komplexný posudok a požiadali ste o to, musí ho s vami prerokovať.

4. Dokedy musia rozhodnúť

Ak je potrebný komplexný posudok, úrad má 60 dní na jeho vypracovanie a 30 dní na rozhodnutie po jeho vypracovaní. Ak stačí len lekársky posudok, lehota na rozhodnutie je 30 dní na posudok a 15 dní od jeho vypracovania na vyhotovenie rozhodnutia.

Pri parkovacom preukaze je lehota pre rozhodnutie 15 dní od komplexného posudku. Predĺženie je možné o 30 dní. O konaní sa môžete priebežne informovať.

5. Čo môžem robiť, ak nesúhlasím

Odvolať sa môžete na úrade práce proti rozhodnutiu do 15 dní od doručenia. Ak sa nič nezmení, váš zdravotný stav posúdi ústredie práce. K odvolaniu možno dodať ďalšie lekárske nálezy. Potom súd.
zdroj:http://ekonomika.sme.sk/c/6503349/posudok-lekara-nemusi-byt-o-vas-bez-vas.html