VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2016/11/07

Dobry den ja som si žiadala a predlženie materskeho prispevku na dceru ktora je alergicka na kravske mlieko.vajcia a ma atopicky ekzem a došlo my že to nemam schvalene a proti tomu by som sa chcela odvolat

Dobry den ja som si žiadala a predlženie materskeho prispevku na dceru
ktora je alergicka na kravske mlieko.vajcia a ma atopicky ekzem a došlo
my že to nemam schvalene a proti tomu by som sa chcela odvolat....tak by
som chcela aby ste my poradili ako sa to piše a čo k tomu mam
zdokladovat....dakujem

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Myslíte predlženie rodičovského príspevku pre nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa .
Postup vybavovania poznáte.

Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa je:

» » choroba a stav uvedené v prílohe č. 2 zákona o sociálnom poistení, ktoré podľa poznatkov lekárskej vedy trvajú viac ako dvanásť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov alebo je predpoklad, že budú trvať viac ako dvanásť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov, a vyžadujú osobitnú starostlivosť podľa tejto prílohy, alebo

» » choroba a stav vyžadujúce osobitnú starostlivosť, ak choroba a stav vylučujú schopnosť sústavne sa pripravovať na povolanie a vykonávať zárobkovú činnosť.

Prehľad chorôb a stavov, ktoré vyžadujú osobitnú starostlivosť, resp. vylučujú schopnosť sústavne sa pripravovať na povolanie a vykonávať zárobkovú činnosť podľa prílohy č. 2 k zákonu o sociálnom poistení nájdete aj v našom článku: Rodičovský príspevok do 6 rokov veku dieťaťa.

eporadca povedal(a)...

Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa posudzuje príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu alebo prechodného pobytu oprávnenej osoby.

Posudok o dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa vydá príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na základe písomnej žiadosti oprávnenej osoby alebo žiadosti podanej elektronickými prostriedkami podpísanej zaručeným elektronickým podpisom oprávnenou osobou. Vzor žiadosti o posúdenie zdravotného stavu na účely štátnych sociálnych dávok si môžete stiahnuť aj na tomto linku.

eporadca povedal(a)...


Odpoveď na Vašu otázku

Pokiaľ rodič podal žiadosť o posúdenie dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa a Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vydal posudok, podľa ktorého dieťa nemá dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, je možné opätovne požiadať o posúdenie dlhodobo nepriaznivého stavu dieťaťa, akonáhle nastane zmena v zdravotnom stave dieťaťa, keď sa jeho zdravotný stav zhorší.

Zákon neobmedzuje rodiča lehotami, odkedy možno znova požiadať o posúdenie dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu: úrad práce, sociálnych vecí a rodiny opätovne posudzuje dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa podľa potreby, individuálne podľa charakteru choroby a stavu.

eporadca povedal(a)...

Veľmi dobre je spracovaný článok

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/zakonnik-prace-tehotna-rodic/predlzena-rodicovska-dovolenka-ako-ju-vybavit/