VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2016/11/10

Potrebovala by som poradiť

Dobry deň,
potrebovala by som poradiť. Moja mama bola dlhodobo nezamestnana bola vedena na urade prace a sučasne bola aj poberaťelom ciastocneho invalidneho dôchodku. Po case ju z uradu prace vyradili. Nasla si zamestnanie, ktore jej pred casom skoncilo. Tak by som sa chcela opytať či sa musí opätovne hlasiť na urade prace aj ked je ešte stale poberatelkou toho čiastočneho invalidneho dôchodku.
Dakujem

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Tak by som sa chcela opytať či sa musí opätovne hlasiť na urade prace aj ked je ešte stale poberatelkou toho čiastočného invalidného dôchodku.

Vaša mamka môže ak nedovŕšila dôchodkový vek (myslím, že 62 r) evidovaná na UPSVaRe.

Spoľahlivé informácie Vám má podať pracovník UPSVaRu

Prikladám aj zákonné odôvodnenie evidencie ZŤP


eporadca povedal(a)...

Aj tzp občania môžu byť zaevidovaný na UPSVaRe :
zákona o službách zamestnanosti
Zákon NR SR č. 5/2004 Z.z.

§ 39a
Osobitná evidencia občanov so zdravotným postihnutím
(1) Úrad vedie osobitnú evidenciu uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím a osobitnú evidenciu záujemcov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím, ktorá okrem údajov podľa § 33 ods. 1 a § 37 ods. 1 obsahuje aj údaje o poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ako aj údaje o právnom dôvode, na základe ktorého boli uznaní za občana so zdravotným postihnutím.
(2) Údaje z osobitnej evidencie uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím a údaje z osobitnej evidencie záujemcov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím sú určené výhradne na účely začlenenia a zotrvania týchto občanov na trhu práce a na štatistické účely.
(3) Ak úrad skončí poskytovanie služieb občanovi so zdravotným postihnutím podľa tohto zákona alebo ak uchádzač o zamestnanie, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím alebo záujemca o zamestnanie, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím, prestane byť občanom so zdravotným postihnutím, úrad je povinný údaje týkajúce sa týchto občanov zneprístupniť až do obdobia, kedy nastanú nové dôvody na ich ďalšie používanie a spracovanie.
zdroj:http://www.profesia.sk/cms/zakony/zakon-o-sluzbach-zamestnanosti/40648?link=5%2F2004&mode=detail&para_index=49
15:54

eporadca povedal(a)...

iné odkazy,kde sa môžete dočítať odpovede na Vašu otázku

http://poradna.hnonline.sk/otazka/invalidny-dochodok-a-zaroven-urad-prace