VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/12/19

Odvolanie voči rozhodnutiu Sociálnej poisťovne

Dobrý deň.

Podala som odvolanie voči rozhodnutiu Sociálnej poisťovne o
invalidnom dôchodku. Nebola som spokojná s určenými percentami.
Chcela by som sa opýtať,koľko ma budú stáť poplatky za súdne
trovy v prípade ak neuspejem na krajskom súde?

Ďakujem za odpoveď.



8 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Všeobecné informácie ak niekto nesúhlasí s rozhodnutím Soc. poisťovne- odvolanie do 30 dní.
"Voči každému rozhodnutiu Sociálnej poisťovne sa môžete odvolať. Túto možnosť musíte mať výslovne uvedenú aj na samotnom rozhodnutí, ktoré vám poisťovňa musí vyhotoviť a doručiť v písomnej forme. Ak ste dostali takéto rozhodnutie od príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne a vy s ním nesúhlasíte, nevešajte hlavu, nie je všetko stratené. Odvolať sa môžete do 30 dní odkedy vám bolo rozhodnutie riadne doručené, lenže odvolanie treba poslať nie na pobočku, ale na ústredie Sociálnej poisťovne, ktoré sídli v Bratislave na ... Odvolanie musí byť tiež písomné, uveďte v ňom aj vaše dôvody, pre ktoré s rozhodnutím nesúhlasíte, resp. o aké rozhodnutie žiadate."
zdroj:http://www.branoondrus.sk/clanky/zobraz/pridelenie-invalidneho-dochodku

eporadca povedal(a)...

Súdne poplatky

Súdne poplatky

Upravená citácia zo zákona č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov: „Súdne poplatky sa vyberajú za jednotlivé úkony alebo konanie súdov, ak sa vykonávajú na návrh a za úkony orgánov štátnej správy súdov a prokuratúry uvedené v sadzobníku súdnych poplatkov a poplatku za výpis z registra trestov, ktorý tvorí prílohu tohto zákona.“
V praxi to znamená, že ak požiadate súd o nejaký úkon, napríklad rozvod, zmenu výšky povinného výživného na deti, určenie opatrovníka a podobne, poplatkom, aby sa vašou žiadosťou súd zaoberal, sa určite nevyhnete. Od súdnych poplatkov sú však oslobodené určité skupiny ľudí ako napríklad slobodná matka prípadne vojaci. Od poplatkov je samozrejme oslobodená aj Slovenská republika, obce a mestá, prokuratúra a ďalšie štátne orgány.
Neviete zistiť výšku poplatku?

V prípade, že neviete výšku súdneho poplatku môže sa podať návrh žaloby aj bez zaplatenia súdneho poplatku v zmysle zákona a súd Vás vyzve na zaplatenie už presnej výšky aj so stanovenou lehotou do kedy musíte zaplatiť.

§ 10 Následky nezaplatenia poplatku
(1) Ak nebol zaplatený poplatok splatný podaním návrhu na začatie konania, odvolania alebo dovolania, súd vyzve poplatníka, aby poplatok zaplatil v lehote desiatich dní od doručenia výzvy; ak aj napriek výzve poplatok nebol zaplatený v lehote, súd konanie zastaví. O následkoch nezaplatenia poplatku musí byť poplatník vo výzve poučený.
http://poplatky.emka.sk/sudy.html

eporadca povedal(a)...

Poplatky na súde
Správne poplatky zakladné Návrh na začatie konania, najmenej 16,50 €
Návrh na obnovu konania 99,50 €
Vznesenie námietky zaujatosti účastníkom konania 66,00 €
Konanie o opravnom prostriedku proti rozhodnutiu správneho orgánu 33,00 €
Návrh na nariadenie alebo zrušenie predbežného opatrenia 66,00 €
Aj rozvod niečo stojí
Správne poplatky - rozvod Konanie o rozvode manželstva 66,00 €
Návrh na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov 155,00 €
Návrh na vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov 66,00 €
Konanie na určenie rodičovstva a zapretie rodičovstva 66,00 €
Dedičstvo
Za konanie o dedičstve do 3 319 eur čistej hodnoty dedičstva 6,50 €
do 9 958 eur čistej hodnoty dedičstva 16,50 €
nad 9 958 eur z čistej hodnoty dedičstva 0, 2 %, najviac 165, 50 eura
Za podanie návrhu na prejednanie dedičstva k novoobjavenému majetku súdom 1 % z čistej hodnoty dedičstva, ktoré sa má prejednať, najmenej 6, 50 eura, najviac 165, 50 eura
Za podanie odvolania, ktoré smeruje proti rozhodnutiu súdu vo veci samej 16,50 €
http://poplatky.emka.sk/sudy.html

eporadca povedal(a)...


Existujú 3 druhy oslobodenia od súdnych poplatkov:
1. vecné
2. osobné
3. z osobitných dôvodov na žiadosť.

1. Vecné oslobodenie znamená, že určité druhy konania sú oslobodené od poplatkov vzhľadom na predmet konania. Ide o konania vo veciach:
a) opatrovníckych, starostlivosti o maloleté deti, osvojenia a povolenia uzavrieť manželstvo,
b) spôsobilosti na právne úkony,
c) zdravotného poistenia, sociálneho zabezpečenia vrátane nemocenského poistenia, dôchodkového zabezpečenia, štátnych sociálnych dávok, sociálnej pomoci a poistenia v nezamestnanosti, aktívnej politiky trhu práce a garančného fondu a poskytovania zdravotnej starostlivosti,
d) výkonu rozhodnutí a exekúcie na vymáhanie pohľadávok zo súdnych a notárskych poplatkov, z peňažných trestov, pokút a trov konania vymáhaných štátom,
e) plnenia záväzkov z kolektívnych zmlúv,
f) opravy chýb a odstránenia nedostatkov v zoznamoch voličov,
g) vzájomnej vyživovacej povinnosti rodičov a detí,
h) vyslovenia prípustnosti prevzatia alebo držania v ústave zdravotníckej starostlivosti,
i) nečinnosti orgánu verejnej správy,
j) ochrany pred nezákonným zásahom orgánu verejnej správy
k) náhrady škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím orgánu verejnej moci alebo jeho nesprávnym úradným postupom.

eporadca povedal(a)...

2. Osobné oslobodenie znamená, že od poplatku sú oslobodené určité subjekty, a teda nie sú povinné poplatok zaplatiť. Takto sú od poplatku oslobodení napr.:
a) Slovenská republika, štátne rozpočtové organizácie, štátne účelové fondy, Slovenský pozemkový fond pri úkonoch a konaniach, ktoré vykonáva v mene Slovenskej republiky, Národný úrad práce a Sociálna poisťovňa.
b) obce a vyššie územné celky v konaní verejného a spoločensky prospešného záujmu,
c) nadácie a charitatívne, humanitárne, ekologické organizácie a združenia pôsobiace na ochranu spotrebiteľov,
d) navrhovateľ v konaní o náhradu škody z pracovného úrazu a choroby z povolania, v konaní o určenie neplatnosti rozviazania pracovného pomeru a pri uplatnení nárokov z neplatného rozviazania pracovného pomeru,
e) navrhovateľ v konaní o určení výživného, ako aj v konaní o jeho zvýšení
f) nevydatá matka v konaní o príspevku na výživu a úhradu niektorých nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom,
h) maloleté dieťa v konaní o určenie alebo zapretie rodičovstva a v konaní o prípustnosti zapretia otcovstva,
ch) navrhovateľ v konaní o náhrade škody vrátane škody na veciach, ktorá vznikla v súvislosti s ublížením na zdraví,
i) navrhovateľ v konaní o náhradu škody alebo nemajetkovej ujmy, ktoré mu boli spôsobené trestným činom,
v) cudzinec v konaní o priznanie postavenia utečenca.

Od poplatku je oslobodený aj účastník, ktorému bol priznaný nárok na poskytnutie právnej pomoci podľa zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi.

Oslobodenie pre tieto osoby sa vzťahuje aj na konanie o odvolaní, dovolaní, obnove konania a výkone rozhodnutia alebo exekúcii.

eporadca povedal(a)...

3. Oslobodenie z osobitných dôvodov na žiadosť môže súd priznať účastníkovi. Zákon takto chráni účastníkov, ktorí by nemohli v súdnom konaní uplatniť alebo brániť svoje právo len preto, že nemajú dosť finančných prostriedkov. Súd môže priznať účastníkovi celkom alebo sčasti oslobodenie od súdnych poplatkov, ak to pomery účastníka odôvodňujú a ak
nejde o svojvoľné alebo zrejme bezúspešné uplatňovanie alebo bránenie práva. Oslobodenie sa vzťahuje aj na preddavky príp. na ďalšie trovy konania, nikdy však neznamená oslobodenie od povinnosti hradiť trovy konania. Podmienky na priznanie oslobodenia možno preukázať akýmkoľvek spôsobom napr. potvrdením orgánov štátnej správy o majetkových, zárobkových a osobných pomeroch (potvrdenie o výške dôchodku, majetkové priznanie), potvrdením o príjme od zamestnávateľa, potvrdením o zdravotnom stave od lekára.
Návrh na oslobodenie od súdnych poplatkov môže byť podaný ešte pred podaním žaloby, súčasne s ňou alebo v priebehu konania písomne, ústne do zápisnice na súde, elektronickými prostriedkami podpísaný zaručeným elektronickým podpisom, telegraficky alebo telefaxom.

Z návrhu musí byť zrejmé, ktorému súdu je určené, kto ho robí, ktorej veci sa týka a čo sleduje a musí byť podpísané a datované. Návrh musí byť predložený s potrebným množstvom rovnopisov, aby jeden zostal na súde a aby každý účastník dostal po jednom rovnopise.
Ak nerozhodne súd inak, vzťahuje sa oslobodenie na celé konanie a má i spätnú účinnosť; poplatky zaplatené pred rozhodnutím o oslobodení sa však nevracajú.
Proti uzneseniu, ktorým sa nevyhovelo návrhu na oslobodenie od poplatkov je prípustné odvolanie.
Priznané oslobodenie súd kedykoľvek za konania odníme, prípadne i so spätnou účinnosťou, ak sa do právoplatného skončenia konania ukáže, že pomery účastníka oslobodenie neodôvodňujú, prípadne neodôvodňovali.
Ak bol účastníkovi oslobodenému od súdnych poplatkov ustanovený zástupca, vzťahuje sa oslobodenie v rozsahu, v akom bolo priznané, i na hotové výdavky zástupcu a na odmenu za zastupovanie.

eporadca povedal(a)...

Náhrada trov konania

Účastníkovi, ktorý mal vo veci plný úspech, súd prizná náhradu trov potrebných na účelné uplatňovanie alebo bránenie práva proti účastníkovi, ktorý vo veci úspech nemal. To znamená, že ten kto spor prehrá, musí trovy zaplatiť tomu, kto vyhrá. Neúspešný účastník musí v súdnom spore nakoniec zaplatiť aj náhradu trov konania, ktoré musel v súdnom spore zaplatiť štát (napríklad svedočné svedkom) a ktoré neboli kryté preddavkami zo strany účastníkov konania.

Ak mal účastník vo veci úspech len čiastočný, súd náhradu trov pomerne rozdelí, prípadne vysloví, že žiadny z účastníkov nemá na náhradu trov právo.

Aj keď mal účastník vo veci úspech len čiastočný, môže mu súd priznať plnú náhradu trov konania, ak mal neúspech v pomerne nepatrnej časti alebo ak rozhodnutie o výške plnenia záviselo od znaleckého posudku alebo od úvahy súdu.

Účastníci nemajú právo na náhradu trov konania o rozvod alebo neplatnosť manželstva, alebo určenie, či tu manželstvo je alebo nie je. Súd však môže priznať i náhradu týchto trov alebo ich časti, ak to odôvodňujú okolnosti prípadu alebo pomery účastníkov.

Ak advokát zastupoval účastníka, ktorému bola prisúdená náhrada trov konania, je ten, ktorému bola uložená náhrada týchto trov, povinný zaplatiť ju advokátovi.

Z uvedeného vyplýva, že ak v spore dosiahnete úplný úspech, v konečnom rozhodnutí vám súd prizná aj náhradu všetkých preukázateľných trov, ale až do rozhodnutia súdu musíte trovy znášať sám. Práve táto skutočnosť býva často brzdou pri rozhodovaní, či si vôbec uplatniť svoje práva na súde. Na druhej strane je pravda, že ak si nie ste istí dôvodnosťou svojho nároku, môže sa vám stať, že presúdite veľké trovy súdneho konania. Mali by ste si preto dôkladne premyslieť, či uplatnenie práva je dôvodné. Poraďte sa radšej vždy s advokátom.

Rozhodnutie o trovách konania

O povinnosti nahradiť trovy konania rozhoduje súd na návrh spravidla v rozhodnutí, ktorým sa konanie končí. Ak ide o prisúdenie trov konania v konaní, kde účastníka zastupoval advokát, advokát je povinný trovy právneho zastúpenia vyčísliť najneskôr do troch pracovných dní od vyhlásenia rozhodnutia, ktorým sa konanie končí. Ak advokát v tejto lehote trovy právneho zastúpenia nevyčísli, súd mu náhradu trov právneho zastúpenia neprizná.

Proti výroku súdneho rozhodnutia, ktorým boli trovy priznané alebo nepriznané, možno podať odvolanie, a to bez ohľadu na to, či bolo odvolaním napadnuté aj samotné meritum veci. O trovách konania sa totiž môže rozhodovať aj samostatne.
zdroj:http://www.epi.sk/Main/Default.aspx?Template=~/Main/TArticles.ascx&phContent=~/Main/ArticleShow.ascx&ArtID=6607&LngID=0

eporadca povedal(a)...

Trovy konania sú najmä hotové výdavky účastníkov a ich zástupcov, vrátane súdneho poplatku, ušlý zárobok účastníkov a ich zákonných zástupcov, trovy dôkazov, odmena notára za vykonávané úkony súdneho komisára a jeho hotové výdavky, odmena správcu dedičstva a jeho hotové výdavky, tlmočné a odmena za zastupovanie, ak je zástupcom advokát.

Väčšinu trov si každý účastník konania počas súdneho sporu musí hradiť sám. Hradí trovy, ktoré vznikajú jemu osobne, ako aj trovy svojho zástupcu. Spoločné trovy platia účastníci podľa pomeru účastníctva na veci a na konaní. Niektoré trovy znáša štát – napríklad tlmočenie na súde, ak účastník neovláda úradný jazyk.

zdroj:http://www.epi.sk/Main/Default.aspx?Template=~/Main/TArticles.ascx&phContent=~/Main/ArticleShow.ascx&ArtID=6607&LngID=0