VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2010/12/09

Chránená dielňa, chránené pracovisko;

Aký je rozdiel pomedzi chránenou dielňou a chráneným pracoviskom; Je možné získať príspevok? Ďakujem, Jozef

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Čo je to chránená dielňa a aké príspevky môžete získať na jej zriadenie.
Chránená dielňa a chránené pracovisko je pracovisko, v ktorom pracuje najmenej 50 % občanov so zdravotným postihnutím. Za chránenú dieľňu alebo chránené pracovisko sa považuje aj zriadenie jedného pracovného miesta, ktoré je prispôsobené zdravotnému stavu občana so zdravotným postihnutím.
Chránené pracovisko môže byť zriadené aj v domácnosti občana so ZP.
Existujú dve možnosti vytvorenia chránenej dielne:
1 . chránenú dieľňu môže zriadiť podnikateľ alebo firma, ktorá chce zamestnať občana so zdravotným postihnutím. Takáto firma musí spĺňať podmienku, že najmenej 50% zo všetkých zamestnancov musia byť zamestnanci so zdravotným postihnutím.
2 . chránenú dieľňu môže zriadiť občan so ZP, ktorý začne podnikať, a tak si vytvorí vlastné pracovné miesto – teda chránené pracovisko
Ak firma chce zamestnať občana so ZP, môže požiadať úrad práce o príspevok na zriadenie
chránenej dielne.
Takýto zamestnávateľ musí o príspevok písomne požiadať, vypracovať podnikateľský zámer a vypočítať predpokladané náklady na zriadenie chránenej dielne.
Chránená dieľňa, na ktorú zamestnávateľ získal príspevok, musí trvať najmenej 2 roky, ak je
to malá firmy, alebo 3 roky, ak je to stredný podnik.
Ak zamestnávateľ túto podmienku nesplní, je povinný vrátiť pomernú časť príspevku.

Vanda

eporadca povedal(a)...

Chránená dielňa je firma, alebo organizácia, ktorá zamestnáva minimálne 50% zamestnancov so zníženou pracovnou schopnosťou, väčšou ako 40%. Štatút chránenej dielňi vydáva Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny potom, čo prevádzku s podmienkami pre zamestnávanie zdravotne postihnutých schválil Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Chránené pracovisko je vytvorené pracovné miesto pre zdravotne postihnutého zamestnanca v akejkoľvek organizácii, bez ohľadu na podiel zdravých pracovníkov.

eporadca povedal(a)...

Paragraf 56 (Príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska) platný od 2004 zákona o službách zamestnanosti.

eporadca povedal(a)...

Príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska poskytuje úrad zamestnávateľovi, ktorý na zriadené pracovné miesto v chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku príjme občana so zdravotným postihnutím.

Výška príspevku na jedno zriadené pracovné miesto v chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku je
a)v bratislavskom kraji najviac 55 % zo 16-násobku celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za prvý až tretí štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje,
b) v ostatných krajoch najviac 65 % zo 16-násobku celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za prvý až tretí štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje.

Výška príspevku je závislá od priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v okrese, v ktorom zamestnávateľ zriaďuje chránenú dielňu alebo chránené pracovisko a od právnej formy a predmetu činnosti zamestnávateľa.

Príspevok poskytuje zamestnávateľovi úrad, v ktorého územnom obvode sa zriadi chránená dielňa alebo chránené pracovisko, ak o tento príspevok zamestnávateľ požiada písomne; súčasťou žiadosti je podnikateľský zámer, kalkulácia predpokladaných nákladov na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska a kalkulácia nákladov na celkovú cenu práce občanov so zdravotným postihnutím.