VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2010/12/21

Problémy občanov so ZP

Téma: problémy občanov so zdravotným postihnutím. Zapojte sa do diskusie. Eporadca

8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Ako problém ľudí so zdravotným postihnutím vnímam niekedy prístup zdravej časti populácie k tejto znevýhodnenej skupine. Ľudia sa pod vplyvom nevedomosti, súcitu a pod. snažia postihnutým pomáhať aj v oblastiach, v ktorých pomoc vôbec nepotrebujú. To vedie k ich fyzickej a psychickej stagnácii, zvýšujúcej sa miere závislosti na druhých, psychickým problémom, k prílišnej pohodlnosti... Ľuďom so zdravotným postihnutím treba v čo najväčšej možnej miere umožniť prebrať zodpovednosť za vlastný život v oblastiach, v ktorých ju prebrať môžu. Len takto im dokážeme skutočne pomôcť prekonávať bariéry handicapu.

Sára

Anonymný povedal(a)...

Sloboda pohybu a pobytu, Alexander

Anonymný povedal(a)...

Súhlasim s alexandrom, bariéry a stále tie bariéry. niekedy aj bezbariérový prístup nie je až tak bezbariérový ako by mal byť. človeka sa nedostane všade tam kde by sa chcel dostať. myslím si, že ani pri stavbe nových alebo rekonštrukcií starých budov nemyslia na nás, čo sme na vozíkoch. a o úradoch ani nerozprávam. a nesmieme zabudnúť ani na premiestňovanie sa prostredníctvom dopravy....bez auta sme stratení. samozrejme okrem týchto mechanických bariér sa nás týkajú aj bariéry vo vedomí ľudí...

eporadca povedal(a)...

Vážnym problémom je problém zamestnanosti u osôb so zdravotným postihnutím.

eporadca povedal(a)...

Občania so zdravotným postihnutím sú rovnocennou pracovnou silou a obavy z ich zamestnávania sú často neopodstatnené. Problém je v slabom vybavení zamestnávateľov, ale aj občanov so zdravotným postihnutím komunikačnými zručnosťami.
Veľmi dôležité je, aby zamestnávateľ poznal bariéry a problémy takéhoto zamestnanca, ale aj to, aby o nich uchádzač o zamestnanie informoval.

eporadca povedal(a)...

Sociálne začlenenie zdravotne postihnutých predpokladá vytváranie rovnosti príležitostí
a odstraňovanie bariér vo všetkých oblastiach života.
Nestačí len zlepšovanie zdravotných služieb, sociálnych služieb a sociálneho zabezpečenia, ale aj zlepšovanie kvality života, odstraňovanie predsudkov, sociálnej izolácie.

Anonymný povedal(a)...

áno, je veľmi dôležitý prístup verejnosti k tejto skupine ľudí. Je dôležité ako občania vnímajú
potreby ľudí so zdravotným postihnutím vo svojom okolí, či berú človeka s postihnutím ako
záťaž, alebo ako rovnocenného partnera, ktorý v určitých situáciách potrebuje prispôsobené
podmienky. Napokon, aj tvorcovia zákonov a predstavitelia výkonnej moci štátu sú zástupcami verejnosti a celkové názory či predsudky voči občanom so zdravotným postihnutím sa prejavujú aj v oficiálnej stratégii riešenia životných podmienok ľudí s postihnutím. Preto je dôležité aby zástupcovia štátu iniciovali a podporovali informačné kampane o zdravotne postihnutých osobách a o riešení ich problémov, ktoré by prízvukovali, že zdravotne postihnutí sú občania s rovnakými právami a povinnosťami ako ostatní.

Keď hovoríme o potrebe zabezpečiť rovnaké práva a životné podmienky pre ľudí so zdravotným postihnutím tak, ako majú ich spoluobčania bez postihnutia, musíme v prvom
rade spomenúť základný predpoklad a to je prístupnosť.
Prístupnosť znamená umožnenie prístupu ku všetkým zariadeniam, službám a možnostiam v rovnakej miere pre ľudí s postihnutím či bez postihnutia. Jedná sa najmä o
prístupnosť fyzického prostredia a prístupnosť informácií.

Zita

eporadca povedal(a)...

Profesia.sk pomáha zdravotne postihnutým občanom pri hľadaní práce.
Pred dvomi rokmi spustil pracovný portál www.profesia.sk službu pre zdravotne postihnutých občanov. Služba im umožňuje uviesť informáciu o ich zdravotnom postihnutí v životopise, ktorý si vytvorili na stránke www.profesia.sk.
Pri vytváraní tejto služby portál spolupracoval s Národnou radou občanov so zdravotným postihnutím v Slovenskej republike. S ich odbornou pomocou vznikla sekcia venovaná zamestnávaniu zdravotne postihnutých občanov, ktorá prináša potrebné informácie nielen pre túto znevýhodnenú skupinu ľudí, ale aj pre firmy.
Služba pomáha nielen zdravotne postihnutým ľuďom, ale aj spoločnostiam. „Ak firma chce zamestnať zdravotne postihnutého občana, môže ho vyhľadať v databáze životopisov na stránke. Taktiež sa môžu firmy pri výbere z viacerých porovnateľných kandidátov rozhodnúť uprednostniť kandidáta so zdravotným postihnutím“.

Podľa údajov z portálu www.profesia.sk sú šance zdravotne postihnutých občanov pri hľadaní práce síce zhruba o polovicu menšie v porovnaní s ostatnými uchádzačmi o prácu, avšak podiel uchádzačov so zdravotným postihnutím, ktorí sa vďaka zverejneniu svojho životopisu zamestnali, je rovnaký ako v prípade všetkých uchádzačov. Je potešujúce, že existujú už aj spoločnosti, ktoré majú záujem o tzv. pozitívnu diskrimináciu, kde chcú v pracovných ponukách zvýrazniť, že pre isté pozície hľadajú výlučne zdravotne postihnutých občanov.

Za túto službu získala spoločnosť Profesia ocenenie v projekte Dar roka 2008 za zlepšenie možností zdravotne postihnutých občanov pri hľadaní vhodného pracovného uplatnenia. Toto ocenenie udeľuje Slovenská humanitná rada.
zdroj:http://www.profesia.sk/cms/informacie-o-nas/o-nas/tlacove-spravy/