VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2010/12/01

Základné informácie pre občanov so ZP

Základné informácie pre občanov so ZP – kontaktné miesta UPSVaR, MsÚ, Sociálna poisťovňa, PSK – odbor sociálny, organizácie. Radí Vám poradíme. 

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Základné informácie v skratke

Po vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie sa začali uplatňovať pri vyplácaní štátnych sociálnych dávok koordinačné nariadenia EÚ.

Štátne sociálne dávky podľa slovenskej legislatívy, ktoré sú nariadeniami koordinované:
Prídavok na dieťa
Rodičovský príspevok
Príspevok pri narodení dieťaťa
Príspevok rodičom, ktorým sa narodilo viac detí
Príspevky pestúnskej starostlivosti(okrem odmeny pestúna)
Zaopatrovací príspevok
Príspevok na pohreb

eporadca povedal(a)...

Rodinné dávky - sú všetky vecné dávky alebo peňažné dávky určené na pokrytie rodinných výdavkov podľa legislatívy členského štátu s vylúčením osobitných prídavkov pri narodení alebo osvojení dieťaťa.

Rodinné prídavky - znamenajú pravidelné peňažné dávky poskytované výlučne na základe počtu, a kde je to vhodné, veku členov rodiny. Podľa legislatívy SR je to prídavok na dieťa a príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri alebo viac detí, alebo opakovane v priebehu dvoch rokov dvojčatá.

Podpora pri úmrtí - znamená akúkoľvek jednorazovú platbu v prípade úmrtia bez paušálnych dávok. Podľa legislatívy SR je to príspevok na pohreb.

Zamestnaná a samostatne zárobkovo činná osoba znamená každá osoba, povinne alebo dobrovoľne nepretržite poistená pre prípad jednej alebo viacerých nepredvídaných udalostí pokrytých časťami systému sociálneho zabezpečenia pre zamestnané osoby alebo samostatne zárobkovo činné osoby.

V SR je sociálne poistenie zamestnancov a SZČO upravené zákonom č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, do ktorého boli transformované právne predpisy Európskeho spoločenstva.

eporadca povedal(a)...

Nariadenie Rady EHS č. 1408/71 a jeho vykonávacie Nariadenie Rady EHS č. 574/72 je základným nariadením vo vzťahu ku koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia. Spomínané Nariadenie sa vzťahuje na:
Zamestnané osoby
Samostatne zárobkovo činné osoby
Štátnych zamestnancov, úradníkov
Študentov
Dôchodcov
Rodinných príslušníkov
Pozostalých

eporadca povedal(a)...

Do vecného rozsahu Nariadenia Rady EHS č. 1408/71, to znamená, na ktoré dávky a príspevky sa spomínané Nariadenie vzťahuje, patria:
nemocenské dávky a dávky v materstve
dávky v invalidite vrátane tých, ktoré sú určené na udržanie alebo zlepšenie zárobkovej schopnosti
dávky v starobe
pozostalostné dávky
dávky v súvislosti s pracovnými úrazmi a chorobami z povolania
podpory pri úmrtí
dávky v nezamestnanosti
rodinné dávky