VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/03/24

Zaujímavé odkazy: Čitajte s nami

Kuchyňa pre imobilných

http://mojdom.zoznam.sk/cl/10066/157936/Kuchyna-pre-imobilnych

Celé stáročia registrujeme zdravotne postihnutých jedincov, ktorí sú následkom svojho postihnutia vylúčení, či už čiastočne, alebo úplne, zo života spoločnosti. Telesne postihnutí ľudia na vozíkoch denne bojujú s vysokými obrubníkmi, neprispôsobeným schodiskom, rampami, prahmi v byte......

Antropometrické vyjadrenia pohybu osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu v porovnaní s osobou bez obmedzení

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Zaujímavá je oblasť navrhovania bezbariérového bývania a nových doplnkov. Dobrá téma:) Možno si aj z tohto niečo vyberiete:)
http://mojdom.zoznam.sk/cl/10067/126523/Prekazky-patria-na-prekazkovu-drahu
Andrej

Anonymný povedal(a)...

Zdolávanie prekážok v podobe schodov sa dá aj pomocou stoličkové výťahu. Stoličkové výťahy slúžia všetkým, ktorí majú ťažkosti s chôdzou v dôsledku ťažkého zdravotného postihnutia alebo úrazu. Na slovensku ich propaguje firma Stannah so sídlom v Žiline.

eporadca povedal(a)...

Chválim kolektív, ktorý vypracoval také skvelé riešenia a vôbec sa tým zaoberal.
tak ešte zopár viet.

Presné zásady vybavenia kuchyne pre telesne postihnuté osoby je vždy najjednoduchšie a najideálnejšie navrhovať pre konkrétnu telesne postihnutú osobu.
V prvom rade sa treba zamerať na správnu dispozíciu v kuchyni, ktorá je základom pohodlia a bezpečnosti pri práci. Aby sme toto mohli dosiahnuť, je potrebné premyslieť si všetky podrobnosti a nezabúdať na žiadne detaily.

Predtým ako začneme s riešením kuchyne, zamerajme sa ešte na samotný vstup do kuchyne.
Svetlosť dverí musí zodpovedať potrebnej veľkosti na prechod invalidného vozíka. Šírka vnútorných dvier je minimálne 900 mm, pretože sú častejšie využívané ako vstupné dvere do bytu, ktorých rozmer môže byť minimálne 800 mm.

Dôležitým faktorom pre lepší pohyb imobilných ľudí v kuchyni je jej pôdorysné usporiadanie, ktoré je najlepšie navrhnúť do tvaru L alebo U. Lineárne rozvrhnutie je nevhodné.
Taktiež musíme zabezpečiť priestor pre bezkolízne otáčanie vozíka o 360°, to je kruh s priemerom 1 500 mm. Varná doska nesmie byť v rohu linky. Ak je na konci linky, musí byť odsadená od steny minimálne 450 mm. Drez by mal byť v jej blízkosti.
zdroj: http://mojdom.zoznam.sk/cl/10066/157936/Kuchyna-pre-imobilnych