VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/03/18

Zaujímavé linky - Čítajte s nami

Kuchyňa pre vozíčkarov – čo musí spĺňať
http://www.nabytokprevozickarov.sk/?p=391


Umiestnenie kuchyne v rámci dispozície bytu je rovnako dôležité ako vybrať správny typ kuchyne pre ľudí na vozíku. Najvhodnejšia zvolená dispozícia je pri priamej väzbe na jedáleň, čo umožní vozíčkarovi ľahšie a rýchlejšie stolovanie. Nepodceňujte trasy, vzdialenosti a činnosti pri práci v kuchyni......

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

zaujímavé čítanie, zriedka sa riešia bezbariérové byty.

Anonymný povedal(a)...

myslím, že ešte zaujímavejšie bude nájsť firmu, ktorá vytvorí niečo také....ale súhlasím, vyzerá to super!!!

eporadca povedal(a)...

Výborné spracovanie , tak čítajte...

Základ je jednoduché ovládanie.
Pri navrhovaní kuchyne taktiež nezabudnite správne umiestniť ovládacie prvky. Prvky varného panelu či odsávača pary by mali mať svoje miesto na pracovnej doske alebo na zadnej stene, kde sú orientované aj vypínače svetla či zásuvky. Batéria môže byť umiestnená aj na stene, výhodnejšie je však na pracovnej doske, každopádne však treba zvoliť pákovú batériu, ktorá umožňuje jednoduchšie ovládanie.

Veľmi vhodné je kuchyňu vybaviť aj mobilným nábytkom na kolieskach. Dobrou mobilnou pomôckou sú stoličky na kolieskach a servírovacie stolíky, ktoré pomáhajú „prenášať“ riad, potraviny alebo slúžia ako odkladací priestor. Zľahčia prácu nielen postihnutým ľudom, ale aj ich zdravým spolubývajúcim. Neoddeliteľnou súčasťou vybavenia kuchyne je aj jedálenský stôl. Tu treba taktiež dbať na vhodné rozmery, aby postihnutý mohol zájsť s vozíkom pod stôl. Výška dosky stolu by mala byť 720 až 750 mm od podlahy.
zdroj: http://mojdom.zoznam.sk/cl/10066/157936/Kuchyna-pre-imobilnych

eporadca povedal(a)...

....pokračovanie

Pri dispozičnom riešení kuchyne je dôležité konzultovať navrhované riešenia s postihnutou osobou a plne rešpektovať jej nároky a názory. Taktiež treba brať do úvahy názor zdravých členov rodiny, ktorí kuchyňu zdieľajú spolu s vozičkármi. Najvhodnejšie pri návrhu kuchyne je skombinovať jej zariadenie v závislosti od druhu postihnutia vozičkára, od priestorových možností, rodinného zázemia a finančných možností. Pri projektovaní kuchyne bez bariér je vhodné osloviť odborníka, ktorý je kvalifikovaný a má dostatočnú prax v danom odbore.
zdroj: http://mojdom.zoznam.sk/cl/10066/157936/Kuchyna-pre-imobilnych