VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/04/11

Dávky v hmotnej núdzi.

Kto ma nárok na dávky v hmotnej núdzi? som v ťažkej finančnej situácii, ale neviem kde žiadať o pomoc. vôbec sa v tom nevyznám. prosím o radu. Juraj

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Všeobecný prehľad sa dá získať na odkaze http://www.upsvar-ba.sk/index.php/socialne-veci-a-rodina/pomoc-v-hmotnej-nudzi.html
Ale pre individuálny prístup je potrebné navštíviť príslušný UPSVaR v mieste bydliska,kde na oddelení pomoci v hmotnej núdzi Vás informujú.
A.A

eporadca povedal(a)...

Na Vašu otázku najlepšie Vám odpovedia na ÚPSVaR podľa miesta pobytu.

Podmienky nároku - hmotná núdza
Jednou z podmienok nároku na dávku v hmotnej núdzi je stav, kedy príjem občana a fyzických osôb, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, nedosahuje životné minimum a občan a fyzické osoby, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, si príjem nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením.
Tento stav sa definuje ako stav hmotnej núdze.

Určenie výšky dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke
Výška dávky a príspevkov sa určí ako rozdiel medzi
- ustanovenými sumami dávky v hmotnej núdzi,
- sumou príspevku na zdravotnú starostlivosť,
- sumou aktivačného príspevku,
- ustanovenými sumami príspevku na bývanie,
- a sumou ochranného príspevku
a príjmom.

Anonymný povedal(a)...

Dávka v hmotnej núdzi patrí občanovi v hmotnej núdzi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, na zabezpečenie základných životných podmienok.
Výška dávky: 60,50 € pre jednotlivca, 115,10 € pre jednotlivca s 1 až 4 deťmi, 168,20 € pre jednotlivca s viac ako 4 deťmi, 105,20 € pre dvojicu, 157,60 € pre dvojicu s 1 až 4 deťmi, 212,30 € pre dvojicu s viac ako 4 deťmi.

eporadca povedal(a)...

Poskytovanie dávky a príspevkov v hmotnej núdzi sa realizuje podľa zákona č. 599/2003 Z.z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi
· podáva občan písomne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, odbore sociálnych vecí podľa miesta trvalého bydliska,
· žiadosť musí obsahovať meno a priezvisko občana, jeho trvalý pobyt a rodné číslo,
· na výzvu úradu občan doplní ďalšie údaje o svojej osobe a osobách, ktoré sa s ním spoločne posudzujú

eporadca povedal(a)...

Spoločne posudzované osoby
Na účely posudzovania hmotnej núdze, zabezpečenia základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi sa spoločne posudzujú:
· manžel, manželka
· rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti,
· rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s nimi v domácnosti, okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok.
Fyzické osoby sa neposudzujú spoločne, ak nežijú v domácnosti z dôvodu, že im je poskytnutá odborná pomoc v krízovej životnej situácii a bývanie podľa § 62 ods. 1 zákona č. 305/2005 o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele, alebo z dôvodu, že je fyzickej osobe poskytovaná starostlivosť v resocializačnom stredisku pobytovou formou.