VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/04/26

diaľničná známka

Auto je označené značkou ZŤP, potrebujem diaľničnú známku? a čo s parkovaním?

9 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Diaľničnú známku nepotrebujete,ak sa preukážete Rozhodnutím o poskytovaní peňažného príspevku na zvýšené výdavky súvisiace so zabezpečením prevádzky osobného motorového vozidla.
Vyhradené parkovisko bez osoby ZŤP užívať môžete.
m

Anonymný povedal(a)...

Súhlasím, že fyzická prítomnosť ZŤP osoby vo vozidle na diaľnici , v čase kontroly, nie je rozhodujúca. Ale vyhradené parkovisko bez osoby ZŤP užívať nemôžete!!!!

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň, ja som mala problémy na diaľnici, ale in neho druhu. Išli sme 80-tkou a vraj sme spomaľovali dopravu. Auto označené a za volantom manžel zo ZŤP preukazom. On nemôže isť rýchlejšie. Joľa

eporadca povedal(a)...

Diaľničné známky
Výnimka z platenia úhrady za používanie diaľnice platí pre fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ďalej len ZŤP), ktorým je poskytovaný peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s prevádzkou osobného motorového vozidla podľa zákona č.447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Parkovací preukaz ZŤP nie je dostačujúci doklad na výnimku, treba aj doklad o poberaní príspevku.

Doklady potrebné pri kontrole políciou
Poberanie príspevku prepravovaná osoba preukáže rozhodnutím ÚPSVR. Fyzická osoba s ŤZP nemusí byť vlastníkom osobného motorového vozidla, ale
1.)musí sedieť vo vozidle a preukázať sa kópiou rozhodnutia o peňažnom príspevku a parkovacím preukazom
2.)vodič, ktorý pre fyzickú osobu ZŤP ide alebo ju odviezol musí mať kópiu rozhodnutia o peňažnom príspevku a zároveň doklad o umiestnení tejto osoby do domova služieb, školského zariadenia, zdravotníckeho zariadenia a pod.
Platnosť výnimky
Výnimka z platenia úhrady za používanie diaľnice má platnosť len na území Slovenskej republiky a týka sa len tých fyzických osôb, ktorým bolo vydané rozhodnutie ÚPSVR o peňažnom príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s prevádzkou OMV.

eporadca povedal(a)...

Zákon 447/2008 Z.z.§ 17
Parkovací preukaz

(1) Fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je odkázaná podľa posudku na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom podľa § 14 ods. 6 alebo má praktickú slepotu alebo úplnú slepotu oboch očí, vyhotoví príslušný orgán parkovací preukaz na základe právoplatného rozhodnutia o parkovacom preukaze.

(2) Parkovací preukaz, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 9, je určený na uplatnenie výhod podľa osobitného predpisu.12)

eporadca povedal(a)...

(3) Parkovací preukaz obsahuje

a) na prednej strane v jej ľavej časti

1. biely symbol užívateľa vozíka na tmavomodrom pozadí,
2. dátum, ktorým končí platnosť parkovacieho preukazu,
3. evidenčné číslo parkovacieho preukazu,
4. názov a odtlačok úradnej pečiatky príslušného orgánu, ktorý parkovací preukaz vyhotovil a podpis oprávneného zamestnanca tohto orgánu,

b) na prednej strane v jej pravej časti

1. slová "Parkovací preukaz pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím" uvedené väčším typom písma,
2. slová "parkovací preukaz" vo vybraných jazykoch Európskej únie malým typom písma, pričom ako prvé sú tieto slová uvedené v anglickom jazyku,
3. slová "Model Európskej únie",
4. v pozadí kód Slovenskej republiky vyjadrený písmenami "SK" obkolesený prstencom dvanástich hviezdičiek symbolizujúcich Európsku úniu,

c) na zadnej strane v jej ľavej časti

1. priezvisko fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa vyhotovuje parkovací preukaz,
2. meno fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa vyhotovuje parkovací preukaz,
3. podpis fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa vyhotovuje parkovací preukaz, ak je schopná sa podpísať,
4. fotografiu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa vyhotovuje parkovací preukaz,

d) na zadnej strane v jej pravej časti

1. slová "Tento preukaz oprávňuje držiteľa k využívaniu vyhradených parkovacích miest a zariadení v členských štátoch EÚ",
2. slová "Preukaz je potrebné umiestniť v prednej časti vozidla tak, aby bola predná časť preukazu jasne viditeľná na účely kontroly".

eporadca povedal(a)...

(4) Parkovací preukaz má rozmery 106 mm na výšku a 148 mm na šírku, je bledomodrej farby s výnimkou bieleho symbolu užívateľov vozíka, ktorý má tmavomodré pozadie. Parkovací preukaz obsahuje ochranný prvok hologram a je pokrytý plastickou hmotou.

(5) Doba platnosti parkovacieho preukazu je neobmedzená, ak fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím nezanikne nárok na parkovací preukaz.

(6) Parkovací preukaz je potrebné umiestniť v prednej časti vozidla tak, aby bola predná časť parkovacieho preukazu jasne viditeľná na účely kontroly.

Anonymný povedal(a)...

Po dlhom hľadaní som sa jasne dozvedela, kde môžem parkovací preukaz použiť. Ďakujem.Chudovská.