VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/04/04

Liečba DMO

Dobrý deň. O DMO neviem nič,  ale hlavne potrebujem vedeť o liečbe pacientov s detskou mozgovou obrnou. Potrebujem povzbudenie a nádej. Ďakujem za  informácie a  podporu. Ivana

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Detská mozgová obrna (DMO) je súhrn príznakov, ktoré vznikajú následkom poškodenia nezrelého mozgového tkaniva, či už v období počas tehotenstva, počas pôrodu, alebo v bezprostrednom období po narodení. V popredí prejavov ochorenia sú poruchy hybnosti, často obmedzenie mentálnych schopností, poruchy správania a epileptické záchvaty.

Všeobecne možno povedať, že neexistuje špecifická liečba DMO, ktorá ochorenie „vylieči“, je možné len zmierniť rôzne klinické prejavy ochorenia- napr.- zachovanie čo najlepšej pohyblivosti, zníženie počtu epileptických záchvatov (až o 50%).
zdroj. http://www.zzz.sk/

eporadca povedal(a)...

Veľmi dôležitá a potrebná je prevencia vzniku kontraktúr (skrátenia svalov). Rast svalov do dĺžky nie je rovnomerný s rastom kostí, čo sa postupne kompenzuje skrátením šliach a následne obmedzením pohyblivosti v postihnutom kĺbe. Typické je najmä patologické postavenie veľkých kĺbov (najmä bedrového a kolenného), a tiež chôdza po špičkách.
Tomu je možné predísť včasnou a pravidelnou rehabilitáciou, podpornou liečbou- napr. masáže, parafín, ako aj ortopedickými pomôckami ( tzv. ortézy).
zdroj. http://www.zzz.sk/

Jednoznačnou indikáciou pre začiatok rehabilitácie sú zmeny svalového tonusu, zaostávanie motorického vývinu a asymetria motoriky.

eporadca povedal(a)...

Základom rehabilitácie je snaha o udržanie kĺbov v „neutrálnej polohe“, aby sa zabránilo skráteniu svalov. Klasickou formou rehabilitácie je cvičenie podľa Bobathových a Vojtova metóda.