VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/06/03

Rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu

Čakám na rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu. Má toto rozhodnutie  obsahovať aj úkony, ktoré sa budú poskytovať alebo len rozsah  opatrovateľskej služby v hodinách?  S pozdravom Anka

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

V rozhodnutí o odkázanosti na sociálnu službu nie je potrebné uvádzať ani rozsah opatrovateľskej služby v hodinách, ani zoznam úkonov opatrovateľskej služby.

Tieto konkrétne podmienky poskytovania opatrovateľskej služby sú obsahom zmluvy o poskytovaní sociálnej služby v zmysle § 74 ods. 7.

eporadca povedal(a)...

Rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu obsahuje vo svojom výroku vyjadrenie, či fyzická osoba je alebo nie je odkázaná na príslušnú sociálnu službu.

V odôvodnení výroku majú byť uvedené zistenia vyplývajúce z posudku o odkázanosti na sociálnu službu.
Podľa § 51 je obsahom posudku o odkázanosti na sociálnu službu
- stupeň odkázanosti fyzickej osoby na pomoc inej fyzickej osoby,
- znevýhodnenie fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s nepriaznivým zdravotným stavom v oblasti sebaobslužných úkonov, úkonov starostlivosti o svoju domácnosť a pri základných sociálnych aktivitách,
- návrh druhu sociálnej služby,
- určenie termínu opätovného posúdenia zdravotného stavu.

eporadca povedal(a)...

V súlade s § 41 ods. 2 nesmie byť minimálny rozsah úkonov opatrovateľskej služby nižší ako je rozsah zodpovedajúci stupňu odkázanosti fyzickej osoby podľa prílohy č. 3 zákona.

Nakoľko sa však pri poskytovaní sociálnej služby uzatvára zmluva, ktorá je slobodným prejavom vôle dvoch zmluvných strán, občan môže pri uzatvorení zmluvy o poskytovaní sociálnej služby požiadať, aby mu bola opatrovateľská služba poskytovaná v nižšom rozsahu na aký je odkázaný (napr. niektoré úkony mu budú zabezpečovať príbuzní). Takto dohodnutý rozsah opatrovateľskej služby bude obsahom zmluvy o poskytovaní sociálnej služby uzatvorenej podľa § 74 ods.

eporadca povedal(a)...

Tak ako je uvedené v § 41ods. 2, rozsah úkonov na základe sociálnej posudkovej činnosti určuje obec v hodinách. Z uvedeného vyplýva, že rozsah úkonov je potrebné určiť v hodinách. Pokiaľ ide o stanovenie úhrady, zákon o sociálnych službách neupravuje spôsob stanovenia úhrady za opatrovateľskú službu, t.j. či má byť určená podľa úkonov opatrovateľskej služby alebo v hodinách. Obec je pri určení úhrady viazaná ekonomicky oprávnenými nákladmi na túto sociálnu službu a všeobecne záväzným nariadením.
zdroj. http://www.employment.gov.sk