VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/11/15

Invalidný dôchodok a práca

prajem dobry den, chcel by som sa vas opytat ci sa mozem zamestnat a teda aj pracovat ked som na plnom invalidnom dochodku, ake by som mal mat odvody a poistne cca z hrubej mzdy, a ci je obmedzeny pocet odpracovanych hodin, a ci to bude mat aj vpliv na moj chudobny dochodok :D , za odpoved dakujem

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Nárok na invalidný dôchodok nie je podmienený skutočnosťou, či posudzovaná osoba vykonáva prácu alebo dosahuje príjem. Poberaním akéhokoľvek druhu dôchodkovej dávky, teda ani invalidného dôchodku, nie je obmedzené právo na zamestnanie alebo podnikanie na základe živnosti.Invalidné dôchodky majú občanom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne alebo úplne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, sčasti nahradiť ich príjem pred vznikom invalidity.
zdroj: zákon č.461/2003Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov,

eporadca povedal(a)...

Invalidní dôchodcovia môžu neobmedzene vykonávať zárobkovú činnosť. Ak poberateľ invalidného dôchodku s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % pracuje, musí povinne platiť poistné na invalidné poistenie, a to vo výške 3 % z hrubej mzdy.
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Zákon v súčasnosti neobmedzuje poberanie invalidného dôchodku a možnosť pracovať. Môžete byť zamestnaný, či pracuje na dohodu alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba. Invalidný dôchodok môže poberať aj bez ohľadu na výšku zárobku.
zdroj: internet