VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/11/26

Som držiteľkou preukaz ZŤP-S

Som držiteľkou preukazu ZŤP so sprievodcom. Mám právo na prednostné vyšetrenie-ošetrenie u lekárov, prípadne prednostné vybavenie na úradoch?
   Ďakujem za Vašu odpoveď.


         S pozdravom


                       Iveta

7 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Výhody a Zľavy pre držiteľa preukazu ZŤP preukazu
Výhody držiteľa preukazu ZŤP a ZŤP-S
- Kultúrne a športové podujatia,
- Cestovanie v MHD je bezplatné, treba sa preukázať platným preukazom ZŤP, ZŤP-S a dokladom totožnosti /občiansky preukaz/
- Poplatok za komunálny odpad pre držiteľa ZŤP môže poskytnúť mesto, obec.
- Povinné poistenie motorového vozidla sa dá získať so zľavou až 50% z ceny poistky, ak ste majiteľom auta a vlastníte preukaz ZŤP.
- Od koncesionárskych poplatkov je občan ZŤP oslobodený podľa zákona NR SR č.68/288 Z.z. o úhrade za služby verejnosti poskytované ST SR.
- Parkovacie miesta, ak sú vyhradené, označené informačnou tabuľou o počte parkovacích miest pre zdravotne postihnutých.

eporadca povedal(a)...

A ešte
Oslobodenie od správnych poplatkov.

Poplatok za podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu, ak bol stratený alebo odcudzený a to i opakovane v priebehu dvoch po sebe nasledujúcich rokoch.

Poplatok za vydanie stavebného povolenia na zmeny stavieb na bývanie.

Poplatok za vydanie rozhodnutia pre občana ZŤP, držiteľa preukazu ZŤP na vývoz alebo dovoz psa so špeciálnym výcvikom.

Zápis prvého a ďalšieho držiteľa motorového vozidla do evidencie aj s vykonaním úprav v dokladoch, vrátane vydania týchto dokladov, ak je držiteľom motorového vozidla osoba ťažko zdravotne postihnutá.

Osoby, ktorým sa vykonáva zmena údajov o ťažkom zdravotnom postihnutí alebo obmedzení či pozastavení spôsobilosti na právne úkony sú oslobodené od poplatkov.

eporadca povedal(a)...

Portál verejnej správy uvádza na adrese http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&aid=463
zoznam zliav a výhod

eporadca povedal(a)...

čo sa týka prednostného vybavenia na úradoch a pri návšteve lekára- nenašiel som a myslím, že ani zákonom nie je daná povinnosť, aby lekár vyšetril prv pacientov so zťp preukazom, to iste platí aj pri úradných záležitostiach. Ak nájdete nariadenie, vyhlášku, ktorá uvádza túto povinnosť- napíšte nám.

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň, viete mi prosim poradiť, môj manžel ma preukaz s červeným pruhom ZŤP.

Tu čítam že je oslobodený od správnych poplatkov, nahlasoval zhruba pred mesiacom auto na seba, žial ani v poistovni a ani na policii, ked platil kolky 66 € nepreukazal preukaz.
Myslite že by sa to dalo ešte spätne narokovat??ked uz su kolky v technickom, myslim,ze by sa to mohlo, viete, ja som mu to neodsledovala, a on zabuda,ze ma vyhody, coz je skoda, kebyze ja mam preukaz, tak si urcite hned preštudujem na čo mam/nemam narok...v preukaze ma len - Osoba s ťažkym zdravot.poistením, nalepku na statie na vozičkaroch nema, neviem ake su stupne a kedy ma na nalepku narok...viete poradiť??

Veronika

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Myslím ,že v danom prípade je možnosť opravy nízka. Kolky sú už nalepené a spätná oprava asi nepriechodná, skúste sa informovať na polícii a uvidíte.

Máte na mysli Komplexný posudok a posudok na účely parkovacieho preukazu

§ 15

(1) Na základe lekárskeho posudku podľa § 11 ods. 11 a na základe posudkového záveru podľa § 13 ods. 9 príslušný orgán vypracúva komplexný posudok na účely kompenzácie, ktorý obsahuje
a) mieru funkčnej poruchy,
b) vyjadrenie, že ide o fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím,
c) sociálne dôsledky ťažkého zdravotného postihnutia vo všetkých oblastiach kompenzácie,
d) návrh druhu peňažného príspevku na kompenzáciu,
e) vyjadrenie, či fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je odkázaná na sprievodcu,
f) vyjadrenie, či fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom alebo či má praktickú slepotu alebo úplnú slepotu oboch očí a
g) termín opätovného posúdenia zdravotného stavu, ak ho určí posudkový lekár.


zdroj:http://www.csz.sk/?str=poradna_info&menu=19&detail=35

S pozdravom e- poradna

Unknown povedal(a)...

Dobrý deň. Som držiteľkou preukazu ZŤP s červeným pásom.Chcela by som si požiadať o príspevok na pohonné hmoty. Ťažko sa mi pohybuje na auto som odkázaná.Myslíte že mám nárok?