VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/06/25

Čiastoťný invalidný dôchodok a evidenci na UPSVaRe

Mojej manželke bol priznaný čiastočný invalidný dôchodok. Pred tým bola na úrade práce ako nezamestnaná. V súčasnosti je na PN. Môže sa po ukončení PN-ky registrovať na ˇUPSVaR ako nezamestnaná?

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Aj tzp občania môžu byť zaevidovaný na UPSVaRe :
zákona o službách zamestnanosti
Zákon NR SR č. 5/2004 Z.z.

§ 39a
Osobitná evidencia občanov so zdravotným postihnutím
(1) Úrad vedie osobitnú evidenciu uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím a osobitnú evidenciu záujemcov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím, ktorá okrem údajov podľa § 33 ods. 1 a § 37 ods. 1 obsahuje aj údaje o poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ako aj údaje o právnom dôvode, na základe ktorého boli uznaní za občana so zdravotným postihnutím.
(2) Údaje z osobitnej evidencie uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím a údaje z osobitnej evidencie záujemcov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím sú určené výhradne na účely začlenenia a zotrvania týchto občanov na trhu práce a na štatistické účely.
(3) Ak úrad skončí poskytovanie služieb občanovi so zdravotným postihnutím podľa tohto zákona alebo ak uchádzač o zamestnanie, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím alebo záujemca o zamestnanie, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím, prestane byť občanom so zdravotným postihnutím, úrad je povinný údaje týkajúce sa týchto občanov zneprístupniť až do obdobia, kedy nastanú nové dôvody na ich ďalšie používanie a spracovanie.
zdroj:http://www.profesia.sk/cms/zakony/zakon-o-sluzbach-zamestnanosti/40648?link=5%2F2004&mode=detail&para_index=49

eporadca povedal(a)...

v zákone sa dočítate aj

zákon o službách a zamestnanosti

14) Do evidencie uchádzačov o zamestnanie sa nezaradí občan, ktorý

a) sústavne sa pripravuje na povolanie,
b) je dočasne práceneschopný,
c) má nárok na materské,
d) má priznaný starobný dôchodok alebo občan, u ktorého sa invalidný dôchodok odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku považuje za starobný dôchodok podľa osobitného predpisu, 15)
e) bol vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie podľa § 36 ods. 1 písm. n) a odseku 2, a to po obdobie jeho vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie ustanovené v § 36 ods. 3,
f) prestal prevádzkovať alebo vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť, na ktorú mu bol poskytnutý príspevok podľa § 49 alebo § 57 pred uplynutím dvoch rokov od začatia prevádzkovania alebo vykonávania tejto činnosti, a to počas obdobia chýbajúceho do splnenia záväzku podľa § 49 ods. 2 alebo § 57 ods. 2.

eporadca povedal(a)...

zákon neudáva,prečo by invalidný dôchodca nemohol, alebo nemal byť evidovaný na UPSVaRe. Čiže aj pri otváraní chránených dielni, alebo chráneného pracoviska budúci zamestnávateľ spolupracuje s UPSVaRom a zamestnáva invalidných občanov evidovaných na UPSVaRe.