VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/06/05

Rodičovský príspevok - kedy môže a kedy nemôže dieťa navštevovať materskú školu?

Dobrý deň prajem . chcem sa vás pekne opýtať. Moje Krsniatko navštevovalo Mš . ale pre časté ochorenie a z viacerých dôvodov si mama požiadala o predĺženie rodičovského príspevku. Kedy môže a kedy nemôže dieťa navštevovať Mš. Je to pre mňa dôležité... ďakujem pekne

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Ak poberá predlžený rodičovský príspevok z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa, alebo z iných dôvodov.
Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa. Toľko oficiálna definícia podľa zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ďalej v texte iba „zákon." K 1.1.2013 sa jeho suma zvýšila na 199,60 eur mesačne. Rodičia dvojičiek a viacerčiat dostanú o niečo viac.

eporadca povedal(a)...

Čo je to riadna starostlivosť o dieťa?

Z § 3 ods. 3 zákona vyplýva, že riadna starostlivosť o dieťa je starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme všestranného fyzického vývinu a psychického vývinu dieťaťa, najmä primeraná výživa dieťaťa, hygiena dieťaťa, výchova dieťaťa a dodržiavanie preventívnych prehliadok dieťaťa podľa osobitného predpisu.

Záleží len na rodičovi, či sa o dieťa bude starať osobne, alebo sa oň postará druhý rodič, babka, súkromná opatrovateľka, či jasle. Podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú aj vtedy, ak oprávnená osoba zabezpečí riadnu starostlivosť inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou (§ 3 ods. 4 zákona).

Ak rodič umiestni dieťa do škôlky alebo do jaslí, je na jeho zvážení, či by sa mu finančne neoplatil viac príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa poskytuje vo výške preukázaných nákladov na starostlivosť v tomto zariadení, najviac však vo výške 230 eur. Za predpokladu, že rodič spĺňa podmienky ustanovené zákonom pre poberanie príspevku na starostlivosť o dieťa, môže si vybrať, či bude poberať rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť o dieťa. Nemôže však poberať oba príspevky súčasne.


zdroj: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/rodicovsky-prispevok/

eporadca povedal(a)...

Z daného vyplýva. Návšteva materskej škôlky nie je obmedzená poberaním rodičovského príspevku.

Rodičovský príspevok môže však poberať len jeden rodič.

Oprávnená osoba môže byť v pracovnom pomere, môže byť zamestnaná na dohodu, môže podnikať a zároveň poberať rodičovský príspevok. Pracovnými aktivitami neohrozí poberanie tejto dávky.

Viacero užitočných informácii sa dozviete na http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/rodicovsky-prispevok/

S pozdravom e-poradňa