VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/06/07

Hmotná núdza - spoločne posudzované osoby /zmeny 2013/

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu.
Som evidovaná na ÚPSVaR ako nezamestnaná a poberám dávky v hmotnej núdzi.Spolu so mnou v domácnosti žijú moje dve dcéry: jedna navštevuje základnú školu, druhá v mesiaci máj ukončila vysokoškolské štúdium druhého stupňa (denná forma) a zaevidovala sa taktiež na ÚPSVaR ako nezamestnaná.Má 24 rokov. Na oddelenie dávok v hmotnej núdzi som priniesla doklad o ukončení štúdia. Tam mi pracovníčky oddelenia povedali, že dcéra pokiaľ chcem naďalej poberať dávku v hmotnej núdzi, musí byť evidovaná ako nezamestnaná ( do veku dovŕšenia jej 25 rokov). Chcela by som sa preto spýtať,ako by to bolo v prípade, že by sa našlo pre ňu nejaké zamestnanie. Budeme naďalej spolu posudzované, alebo mňa aj mladšiu dcéru bude musieť tzv. živiť staršia dcéra do dovŕšenia 25 rokov? Ešte by som sa chcela popýtať aj na prípad, ako by to bolo, že by počas letných mesiacov vycestovala k priateľke do zahraničia,ktorá ju pozvala. Musela by sa ale odhlásiť z ÚP, bola by dobrovoľne nezamestnaná počas tohto pobytu, ako by to v tomto prípade ovplyvnilo moju dávku v hmotnej núdzi, nemám žiadny iný príjem, preto neviem, či by mohla vycestovať.
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Dávky v hmotnej núdzi sú určené rodinám, ktorých príjem nedosahuje výšku životného minima, teda sumu 194,58 eur. Pri posudzovaní nároku na dávku úrad preverí aj váš majetok.
Za majetok sa považujú:

hnuteľné veci,
nehnuteľné veci,
práva alebo iné majetkové hodnoty.

Občan si má pomôcť v hmotnej núdzi:

užívaním svojho majetku,
správou svojho majetku,
predajom alebo prenájmom svojho majetku.

eporadca povedal(a)...

Pri zisťovaní hmotnej núdze a pomoci v hmotnej núdzi sa spoločne posudzujú:

manžel, manželka,
rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti,
rodičia a ich deti do 25 rokov, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy a žijú s nimi v domácnosti. Netýka sa to detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti, a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok. Fyzické osoby sa neposudzujú spoločne, ak nežijú v domácnosti preto, lebo dostávajú pomoc v krízovej životnej situácii a bývanie podľa § 62 ods. 1 zákona č. 305/2005 o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Ďalším dôvodom je, že sa o takého človeka starajú v resocializačnom stredisku pobytovou formou.

eporadca povedal(a)...

Príjmy pri posudzovaní hmotnej núdze

Do príjmu sa vám po novom započíta aj 75 percent zo zárobku, ktorý ste získali na základe dohody o vykonaní práce. Naopak, nezarátajú vám jednorazové náhodné príjmy. Patria k nim okrem iných aj tieto príspevky:

na stravu,
na cestovné,
na ubytovanie dobrovoľníka pri dobrovoľníckej činnosti,
vrátený preplatok dane a preplatok na preddavkoch do 50 eur,
doplatok k dôchodku v súvislosti s valorizáciou,
vrátený preplatok na poistnom na verejné zdravotné poistenie.


http://www.pluska.sk/spravy/ekonomika/zmeny-davok-hmotnej-nudzi-co-mate-narok.html

eporadca povedal(a)...

Tu by som dal do pozornosti informáciu
"Rodičia a ich deti do 25 rokov, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy a žijú s nimi v domácnosti."
Minimálna mzda r.2013- 337,70 €

V tejto veci by ste sa mohli informovať priamo na pobočke UPSVaRu.

Svoje otázky môžete adresovať aj priamo Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny na e-mail: infozakon@ upsvr.gov.sk alebo zatelefonovať na 02/204 559 12.

eporadca povedal(a)...

Čo sa týka ďalších možností- preštudujte si príspevok na bývanie, ochranný príspevok,dávka pre školáka