VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/06/07

Mám nárok na dávku, príspevok?

Dobrý den, Mám dcérku autistu, ktorá navstevuje materskú skolu 4 hodín denne. V januári bude mat 6 rokov. Mám nárok na nejakú dávku, alebo príspevok, kedze od nej sa do práce nemôžem vrátit.
Dakujem

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Peňažný príspevok na opatrovanie
vybavuje UPSVaR
Peňažný príspevok na osobnú asistenciu
vybavuje UPSVaR
Príspevky na kompenzačné pomôcky.
vybavuje UPSVaR


Rozdielov medzi osobnou asistenciou a opatrovaním ale hlavne príspevkov pri nich poskytovaných je viac, no jeden najdôležitejší je ten, že príspevok na opatrovanie je určený predovšetkým rodinným príslušníkom zdravotne ťažko postihnutej osoby, takže opatrovateľ je rodinný príslušník a príspevok na asistenciu naopak - asistentom z iného okruhu osôb (nie rodinní príslušníci), takže asistentom je osoba, ktorá nie je rodinným príslušníkom.
A ešte niečo o príspevkoch:
Podľa § 22 ods. 4 č. zákona č. 447/2008 o peň. príspevkoch - peňažný príspevok na osobnú asistenciu nemožno poskytovať, ak osobnú asistenciu vykonáva manžel, manželka, rodičia, alebo fyzická osoba, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti , alebo fyzická osoba, ktorú súd určil za opatrovníka, deti, vnuci, starí rodičia, súrodenci, nevesta, zať, svokor, svokra....

Osobným asistentom z okruhu rodinných príslušníkov môže byť iba za podmienok, že osoba ťažko zdravotne postihnutá má vysoký stupeň odkázanosti na pomoc inej osoby (najmenej 3650 hodín ročne), no len v rozsahu 4 hodiny denne - 1460 hodín ročne ( pomoc pri vstávaní a líhaní, osobnej hygiene, polohovaní, obliekaní a vyzliekaní, podávaní liekov a akútnom ochorení)

http://poradna.hnonline.sk/otazka/aky-je-rozdiel-medzi-osobnou-asistenciou-a-opatrovanim#.UbHX_5xgjBI

eporadca povedal(a)...

pomocné stránky

http://www.upsvar.sk/obcan-so-zdravotnym-postihnutim-1/kompenzacie-tazkeho-zdravotneho-postihnutia/tazko-zdravotne-postihnuty-odkazany-na-pomoc-druhych.html?page_id=262514&urad=240352