VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/06/28

Mám nárok na kompezačný prispevok ?

Dobrý deň;chcem opýtať ohľadom kompenzačného príspevku na bývanie:býval som v byte,z ktorého nás vysťahovali z dôvodu,že to bol služobný,ktorý dostal otec,kým pracoval v tej firme.Teraz vlastní otec rodinný dom,do ktorého ma odmieta prihlásiť,ked mu nebudem platiť nájomné 200€,vraj mám už 18 rokov a mám sa o seba postarať sám.Ja so zdravotným postihnutím na 65% poberám invalidný dôchodok vo výške 153€ a som aj držiteľom preukazu ZTP-s.Mám nárok na nejaký kompenzačný príspevok na prenájom,alebo aj na prenájom iného bytu?Dakujem.

2013/06/26

Práca popri poberaniu opatrovateľského príspevku

Dobrý  deň.
Som matkou 15-ročného syna zdravotne postihnutého. Poberám opatrovatelský príspevok  na syna .Chcela by som sa opýtať, či môžem popri opatrovatelskom prispevku pracovať.
Syn navštevuje základnú  školu s počtom hodín 20 týždenne-----4 hodiny denne.  Ak  aj môžem  opatrovať  koľko mi stiahnu z opatrovatelského.
Ďakujem.

2013/06/25

Osobná asistencia /nad 140 h mesačne/

Prosím Vás, dobre som pochopila, že podla posledného zákona o osobnej asistencii ak budem vykonávat osobnu asistenciu nad 140 hodín mesačne, štát mi zaplatí zdravotné poistenie a DOCHODKOVE POISTENIE LEN 1 ROK? Nič sa nezmenilo v prospech asistentov? Veď z 380 eurového príjmu si to nemožem dovolit platit sama. Sú niake iné možnosti??

Čiastoťný invalidný dôchodok a evidenci na UPSVaRe

Mojej manželke bol priznaný čiastočný invalidný dôchodok. Pred tým bola na úrade práce ako nezamestnaná. V súčasnosti je na PN. Môže sa po ukončení PN-ky registrovať na ˇUPSVaR ako nezamestnaná?

2013/06/21

Výstava drevených a textílnych hračiek


Bezbarier n.o  Vás srdečne pozýva dňa 25.6.2013 o 10:00 na výstavu drevených a textilných hračiek účastníkov projektu „Od myšlienky k hračke“, ktorý podporila Nadácia VUB v rámci grantovej schémy Pre nádej 2012. Projekt „Od myšlienky k hračke“ priblížil ťažko zdravotne postihnutým mladým ľuďom výrobu drevených a textilných hračiek, a to od prvej fázy návrhu hračky až po finálnu verziu výrobku. Účastníci získali priestor pre kreativitu, nadobudli  nové manuálne zručnosti a pracovné návyky. Výstava bude prebiehať v areály Centra mládeže Radosť sídliaceho na ulici Matice slovenskej 13 v Prešove.

2013/06/20

Pri plnom invalidnom je to, ze Vam vyplacaju oba, ten nizsi v polovicnej sume, ale ako je to pri ciastocnom sa mi nepodarilo zistit.

Dobry den,
Chcela by som sa informovat, ako je to pri poberani ciastocneho invalidneho dochodku a sucasne poberani vdovskeho dochodku.
Pri plnom invalidnom je to, ze Vam vyplacaju oba, ten nizsi v polovicnej sume, ale ako je to pri ciastocnom sa mi nepodarilo zistit.
Vedeli by ste mi poradit?
Dakujem

2013/06/17

Chcel by som sa informovať...

Chcel by som sa informovať o nejakom príspevku na deti. Som rozvedený cca 3 roky.Deti boli sudom dane do výchovy matke. Po troch rokoch trapenia sud odklepol , že deti budu vo výchove u mna teda u otca deti. EX urcite nebude mat z coho platit výživne nakolko chodi z jedneho krízoveho centra do druheho a ma važne financne problemy.  Preto sa obraciam na pomoc k vam ohladom financnej pomoci. Dakujem za odpoved .

2013/06/12

Zľavy,výhody, príspevky, kompenzačné pomôcky pre držiteľov preukazu ZŤP

Dobrý večer. Chcem sa spýtať polopate nie cez paragrafy a rôzne mylné informácie. Mám 24 rokov. Pred 2 rokmi som sa stal onkologickým pacientom. Poberám invalidný dôchodok 80 % invalid. K dnešnému dňu mi schválili preukaz ZŤP 50 % postihnutie. Chcem sa spýtať na čo mám nárok - na aký príplatok, v čom resp. kde je nato nejaká zľava a podobne. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

2013/06/10

Môže invalidný dôchodca pracovať? Alebo sú obmedzenia?

Dobry den , rad by som sa opytal ci sa nieco zmenilo v pripade ak invalidny dochodca pracuje.Som poberatelom polovicneho invalidneho dochodku a zaroven aj pracujem, ale asi budem musiet poziadat o prizanie plneho invalidneho dochodku.Mozem v tom pripade aj pracovat alebo su tam nejake omedzenia?Viem ze este pred rokom sa to dalo , ale mohlo sa vselico zmenit , preto Vas prosim o radu, dakujem

2013/06/07

Môže sestra opatrovať mamu?

Dobry den,

chcem sa informovat o poskytovani prispevku na opatrovanie .
Moja mamka pobera svoj dochodok a  opatrovatelsky prispevok na mojho 15r.brata  s downovym syndromom. Mamka už ma svoj  vek a je pre nu naročne sa starať  o brata  aj o seba. Chcem sa informovat ako je to v prípade, že by sa o mamku aj brata starala staršia sestra. Ona je vydata ma rodinu a je na Urade prace, no nepobera žiadny prispevok kedže jej manzel pracuje, nevznika jej narok.  Takže ako by to bolo, keby sestra sa starala o mamku a brata a zaroven poberala na nich obidvoch prispevok na opatrovanie. Je to podľa zákona možné? Ak áno v akej vyske by ten prispevok asi bol?

Ďakujem za radu

S pozdravom

Mám nárok na dávku, príspevok?

Dobrý den, Mám dcérku autistu, ktorá navstevuje materskú skolu 4 hodín denne. V januári bude mat 6 rokov. Mám nárok na nejakú dávku, alebo príspevok, kedze od nej sa do práce nemôžem vrátit.
Dakujem

Hmotná núdza - spoločne posudzované osoby /zmeny 2013/

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu.
Som evidovaná na ÚPSVaR ako nezamestnaná a poberám dávky v hmotnej núdzi.Spolu so mnou v domácnosti žijú moje dve dcéry: jedna navštevuje základnú školu, druhá v mesiaci máj ukončila vysokoškolské štúdium druhého stupňa (denná forma) a zaevidovala sa taktiež na ÚPSVaR ako nezamestnaná.Má 24 rokov. Na oddelenie dávok v hmotnej núdzi som priniesla doklad o ukončení štúdia. Tam mi pracovníčky oddelenia povedali, že dcéra pokiaľ chcem naďalej poberať dávku v hmotnej núdzi, musí byť evidovaná ako nezamestnaná ( do veku dovŕšenia jej 25 rokov). Chcela by som sa preto spýtať,ako by to bolo v prípade, že by sa našlo pre ňu nejaké zamestnanie. Budeme naďalej spolu posudzované, alebo mňa aj mladšiu dcéru bude musieť tzv. živiť staršia dcéra do dovŕšenia 25 rokov? Ešte by som sa chcela popýtať aj na prípad, ako by to bolo, že by počas letných mesiacov vycestovala k priateľke do zahraničia,ktorá ju pozvala. Musela by sa ale odhlásiť z ÚP, bola by dobrovoľne nezamestnaná počas tohto pobytu, ako by to v tomto prípade ovplyvnilo moju dávku v hmotnej núdzi, nemám žiadny iný príjem, preto neviem, či by mohla vycestovať.
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

2013/06/06

Štúdium - informácia. Poskytovanie sociálnych služieb počas poberania príspevku na opatrovanie §40/ 447/2008




  §40 ods. 7 / 447/2008 Z.z
Peňažný príspevok na opatrovanie je mesačne 111,32 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú osobitným predpisom pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a mesačne 148,42 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú osobitným predpisom pri opatrovaní dvoch alebo viacerých fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, ak tento zákon neustanovuje inak.

 §40 ods. 8 / 447/2008 Z.z
Peňažný príspevok na opatrovanie je mesačne 98,33 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú osobitným predpisom, ak fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanej na opatrovanie sa poskytuje denná pobytová sociálna služba, alebo navštevuje školské zariadenie v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne. Peňažný príspevok na opatrovanie je mesačne 139,15 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú osobitným predpisom, čo v súčastnosti predstavuje sumu 191,34 Eúr, ak fyzická osoba opatruje najmenej dve fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím odkázané na opatrovanie, ktorým sa poskytuje denná pobytová sociálna služba, alebo ktoré navštevujú školské zariadenia v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne.

zdroj: Zákon 447/2008 Z.z
http://www.upsvar-tv.sk/zakony/soc/447_2008.pdf

2013/06/05

Rodičovský príspevok - kedy môže a kedy nemôže dieťa navštevovať materskú školu?

Dobrý deň prajem . chcem sa vás pekne opýtať. Moje Krsniatko navštevovalo Mš . ale pre časté ochorenie a z viacerých dôvodov si mama požiadala o predĺženie rodičovského príspevku. Kedy môže a kedy nemôže dieťa navštevovať Mš. Je to pre mňa dôležité... ďakujem pekne

2013/06/04

BOCCIA DUEL MAX 2013



PREŠOV: Už po tretí krát mali návštevníci Zábavno-obchodného centra MAX Prešov možnosť naživo vidieť športový turnaj v hre boccia. Priateľský zápas sa uskutočnil uplynulý štvrtok, 30. mája 2013 od 13.00 hod., medzi  občianskymi združeniami ZOM Prešov a OZ Barlička. Na pozvanie prišlo asi 60 ľudí, najmä mládež s telesným postihnutím, a ďalšie stovky náhodne okoloidúcich vytvárali živú kulisu tomuto podujatiu...

Obidve organizácie sa venujú mnohostrannej podpore ľuďom s ťažkým zdravotným hendikepom a práve tento šport môžu hrať aj ľudia s najťažším postihnutím bez ohľadu na vek. Cieľom akcie bolo zviditeľniť komunitu ľudí s ťažkým telesným postihnutím prostredníctvom propagácie hry, ktorá je aj paralympijským športom.

Hralo sa v dvoch jedenásťčlenných tímoch, vždy dvaja určení hráči proti sebe. Každá dvojica odohrala povinne 2 duely. Keď bol výsledok nerozhodný, rozhodol tretí zápas. Každý hráč dostal 6 kožených lôpt (červené alebo modré) a jeho úlohou bolo umiestniť ich čo najbližšie k jackovi – bielej lopte. Rovnakú úlohu mal aj jeho súper. Každá vlastná lopta bližšia k jackovi, ako bola k nemu najbližšia súperova lopta, predstavovala získaný bod. Hra umožňuje lopty vyrážať, tie svoje aj súperove, či dokonca jacka. Vždy podľa situácie lôpt na hracej ploche a podľa zvolenej stratégie.

Priebeh hry pozorným okom sledoval prísny rozhodca Marián Klimčo. Raz vyhrávali hráči OZ Barlička, inokedy členovia tímu ZOM Prešov. Súťažilo sa 2 hodiny za výrazného povzbudzovania tých svojich a v skvelej atmosfére, ku ktorej nemalou mierou prispel aj moderátor akcie Jozef Sirotňák. V závere prítomných potešili mladí z OZ Barlička skvelým speváckym a tanečným programom.  Viac o OZ Barlička sa dozviete na stránke. www.barlicka.com

Zápas skončil víťazstvom tímu ZOM Prešov, no oveľa tesnejšie ako pred rokom. Výsledky boli vyhlásené, diplomy a ceny hráčom rozdané. No nič sa tým nekončí. Podujatie sa určite uskutoční opäť v prešovskom MAX-e aj o rok. Kto však má zájem spoznať hru boccia, alebo sa v nej zdokonaliť, môže využiť podujatia, priestory a vybavenie prešovskej bezbariérovej Galérie Abilympiáda. Sídli na Masarykovej ul. 20 (areál bývalých vojenských kasární Zápotockého). Galériu zriadilo a prevádzkuje občianske združenie ZOM Prešov. Sledujte naše aktivity na webe – www.zompresov.sk.

Podujatie „Boccia Duel MAX 2013“ je jednou zo štyroch aktivít projektu „Zoznámte sa s hrou boccia“. Tento projekt sa realizuje vďaka podpore Nadačného fondu Skupiny VSE spravovaného Karpatskou nadáciou. – www.karpatskanadacia.sk. Podujatie ďalej podporili ZOC MAX Prešov – www.zocmax.sk, Erilens Slovensko, s.r.o. – www.erilens.sk, Marlow, s.r.o. – www.marlow.sk a Pictus – grafické štúdio – www.pictus.sk.