VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/04/02

Prosím o informáciu,aké z toho vyplývajú oznamovacie povinnosti/zdravotná poisťovňa,sociálna poisťovňa,zamestnávateľ/

Dobrý večer,
môj syn mal 15.2.2015 3 roky,od 16.2.2015 som na predĺženej platenej rodičovskej dovolenke z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa,ktorú mám schválenú do 6 rokov veku dieťaťa.Prosím o informáciu,aké z toho vyplývajú oznamovacie povinnosti/zdravotná poisťovňa,sociálna poisťovňa,zamestnávateľ/ a či budem môcť v tomto období nastúpiť do zamestnania a umiestniť dieťa do materskej škôlky na 8 hodín denne. 
Ďakujem.

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Predĺženie rodičovskej dovolenky nad tri roky dieťaťa je možné na základe ustanovenia § 166 ods. 2, v zmysle ktorého, ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.

Pokiaľ sa nejedná o nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa, nemožno rodičovskú dovolenku poskytnúť dlhšie ako do 3 rokov veku dieťaťa. Ak zamestnankyňa nemôže nastúpiť do zamestnania bezprostredne po ukončení rodičovskej dovolenky, môže požiadať zamestnávateľa o poskytnutie neplateného voľna tak, ako každý iný zamestnanec (napr. zamestnanci žiadajú o neplatené voľno, ak majú už vyčerpanú dovolenku a idú na študijný pobyt a pod.) . Neplatené voľno sa poskytuje v zmysle ustanovenia § 141 ods.3 Zákonníka práce, na žiadosť zamestnanca, ktorej však zamestnávateľ nie je povinný vyhovieť, t.j. zamestnanec na takéto predĺženie nemá právny nárok.

eporadca povedal(a)...

Rodičovská dovolenka a práca - presnejšie práca popri poberaní rodičovského príspevku nie je nijak obmedzená, či už máte dieťa do troch rokov alebo do šiestich s nepriaznivým zdravotným stavom. Dieťa môže navštevovať jasle či škôlku. Musíte si len dať pozor na odvody - ak začnete pracovať, v niektorých prípadoch prestávate byť poistencom štátu a musíte si začať odvody platiť sami.

eporadca povedal(a)...

Jedinou podmienkou rodičovského príspevku je riadna starostlivosť o dieťa, ktorá podľa zákona o rodičovskom príspevku je “starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme všestranného fyzického vývinu a psychického vývinu dieťaťa, najmä primeraná výživa dieťaťa, hygiena dieťaťa, výchova dieťaťa a dodržiavanie preventívnych prehliadok dieťaťa,” pričom podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú, ak oprávnená osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne alebo inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou.

To znamená, že dieťa môže navštevovať aj jasle či materskú školu, a to nie len súkromné zariadenie, ale napríklad aj obecnú materskú školu.

Nárok na rodičovský príspevok má rodič dieťaťa do troch rokov alebo rodič dieťaťa do šiestich rokov, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Ak však popri tom pracujete a máte dieťa v jasliach, v súkromnej materskej škole či u opatrovateľky, môžete sa rozhodnúť aj pre príspevok na starostlivosť o dieťa. V tom prípade však už strácate nárok na rodičovský príspevok.

eporadca povedal(a)...

Zamestnávateľa potrebujete požiadať a informovať o predĺžení rod. dovolenky. Zamestnávateľ Vám z pravidla má vyhovieť. ČO sa týka soc. a zdravotnej poisťovne postupujete ako pri 3. ročnej rodičovskej dovolenke. Informujte sa priamo na pobočkách.