VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/05/05

Dobrý deň chcela by som sa poradiť:

Dobrý deň chcela by som sa poradiť:
Môj syn sa zamestnal 1,2,2015 vo firme ktorá ho vyslala pracovať do zahraničia. Mal skúšobnú dobu 3 mesiace.
Bol doma na veľku noc - mali ,,volno" Po velkej noci im zamestnávateľ opakovane posúval termín nástupu do práce telefonicky, mailom. Nakoniec im poslal všetkým /8/ výpovede k 9.4.2015.
Doma sa mu 7.4. stal úraz - zlomil si priehlavkovú kosť, čo nahlásil zamestnávatelovi, s ktorým sa ešte vtedy dohodol ,že sa má napriek tomu vrátiť - tlmočiť mohol aj so zlomeninou.nedal sa teda vypísať .
9.4.2015 mu zamestnávateľ oznámil telefonicky , že už ho nebude potrebovať a zasiela mu výpoveď.
10.4.2015 sa teda dal vypísať.
Kladenku odoslal zamestnávatelovi, ten ju však poslal späť, že on stým už nemá nič ,lebo mu 9,4.2015 skončila pracovná zmluva.
Má nárok na nemocenské a ak áno kde si ho má žiadať?
Za odpoveď vopred ďakujem

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Podmienky nároku

Podmienky, ktoré musí poistenec spĺňať, aby mu vznikol nárok na nemocenské; ochranná lehota

zamestnanec

vznik dôvodu na poskytnutie nemocenského, t. j. vznik dočasnej pracovnej neschopnosti
dočasná pracovná neschopnosť musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote
absencia príjmu za vykonanú prácu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ, vyplateného za obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti (rozhoduje, za aké obdobie je príjem vyplatený, nie v akom období a či ide o príjem za vykonanú prácu)
nesleduje sa, či zamestnávateľ zaplatil poistné na nemocenské poistenie

eporadca povedal(a)...

Podľa § 34 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení zamestnancovi vzniká nárok na nemocenské od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti, ak dočasná pracovná neschopnosť vznikla v ochrannej lehote. Podľa § 32 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení je ochranná lehota sedem dní po zániku nemocenského poistenia. Spôsob skončenia pracovného pomeru nemá vplyv na plynutie ochrannej lehoty a nemá vplyv na vznik nároku na nemocenské. Ani požiadanie o odchodné nemá na ne vplyv. Na ostatné dávky nemocenského poistenia nárok nemáte. Máte nárok aj na ošetrovné, ak vznik jeho potreby je v rámci ochrannej lehoty.

eporadca povedal(a)...

Ochranná lehota je v nemocenskom poistení časový úsek, ktorý nasleduje po skončení účasti na povinnom nemocenskom poistení (napr. po skončení pracovného pomeru). Účelom ochrannej lehoty je chrániť zamestnanca určité obdobie po skončení zamestnania. Ak sa zamestnanec stane počas ochrannej lehoty práceneschopným, môže si uplatniť nárok na nemocenskú dávku. Ochranná lehota je 7 dní po zániku povinného nemocenského poistenia, a začína plynúť od prvého dňa, ktorý nasleduje po zániku povinného nemocenského poistenia.
zdroj
http://www.hrvpraxi.sk/uplatnovanie-naroku-na-nemocenske-pri-vzniku-dpn-v-ochrannej-lehote-uniqueidmRRWSbk196Fv3xOw8VyVmEJeUH6ej0sJS-2U17Gh3Y1h8IC1iBTLbA/

eporadca povedal(a)...

Nárok na nemocenské má, lebo pokračuje ochranná lehota
Prvých 10 dní pracovnej neschopnosti prepláca Soc. poisťovňa.
Informácie vám poskytne aj vaša pobočka Sociálnej poisťovne.