VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/08/31

Chcem sa spytat,ci za mna odvadza stat alebo zamestnavatel (otec) odvody?

Dobry den.vykonavam osobnu asistenciu pre otca s TZP v rozsahu 4 hodiny denne.chcem sa spytat,ci za mna odvadza stat alebo zamestnavatel (otec) odvody?koncom decembra by sa mi malo narodit babatko a potrebujem vediet co najviac informacii.mam sa prihlasit na urad prace?
Za odpoved dakujem.

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Otec neplatí odvody za Vás ako osobného asistenta, túto úlohu preberá štát.
Dôležitý fakt je : Osobná asistencia viac alebo menej ako je 140 h mesačne
Ak viac ako 140 hodín mesačne
Zdravotné odvody v prípade ak nemáte iný prijem ako prijem osobného asistenta,
§11 ods. 7 písm. u) ZZP je štát platiteľom zdravotného poistenia aj za fyzickú osobu, ktorá vykonáva činnosť osobného asistenta fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím. Vyššie uvedené však v súlade s §11 ods. 8 ZZP platí len vtedy, pokiaľ osobný asistent za rozhodujúce obdobie nedosahuje vymeriavací základ na zdravotné poistenie vyšší ako 15-násobok životného minima platného k prvému dňu kalendárneho roka rozhodujúceho obdobia.
Osobný asistent nevykonáva inú činnosť okrem činnosti osobného asistenta. T. j. máme zato, že platiteľom vami uvádzanej osoby na zdravotné poistenie bude štát.

Soc. poistenie
Vykonávate osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím najmenej 140 hodín mesačne v rozsahu najviac 12 rokov, a nie ste dôchodkovo poistená z iného dôvodu – ako napr. zamestnanec alebo ako SZČO , nebol Vám priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, nedovŕšili ste dôchodkový vek a podali ste prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu výkonu osobnej asistencie. Za tohto osobného asistenta platí poistné na dôchodkové poistenie štát.

Pokiaľ nevykonávate inú činnosť ako činnosť osobného asistenta, avšak túto činnosť vykonáva v rozsahu kratšom ako 140 hodín mesačne, tak táto osoba nie je povinne dôchodkovo poistená, t. j. v tomto prípade dôchodkové poistenia za Vás neplatí ani štát.

eporadca povedal(a)...

Pre spoľahlivosť odpovede kontaktujte príslušný UPSVaR v mieste bydliska