VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/08/14

Viem, že príspevkov o tejto problematike je veľa ( a už som z toho jeleň ), ale aj tak by som potreboval jednoznačné odpovede, informácie :

Dobrý deň !

Viem, že príspevkov o tejto problematike je veľa ( a už som z toho jeleň ), ale aj tak by som potreboval jednoznačné odpovede, informácie : Náš syn bol uznaný na 60% za invalida, 16.4.2015 mal 18 rokov, je študent na špeciálnej škole ( v júni 2016 - končí školu ), v júni 2015 sme boli pri posudkovej lekárke, kde po uznaní tých spomínaných 60%, boli zaslané dokumenty na schválenie ID do Blavy ( zatiaľ rozhodnutie nemáme ) - to sú základné informácie. Moje otázky:
1. Ako sa dá zvýšiť OMB ( dobrovoľné poistenie 1 deň,alebo 1 rok ? samozrejme z maxim. vyrov. základu , prípadne sa to už teraz neoplatí ? )
2. Máme počkať na rozhodnutie o priznaní a výške ID a až potom požiadať ?
3. Požiadať spätne o ID z mladosti, až keď bude mať 21 rokov ?
4. Možno to si to zle vysvetľujem, ale podľa zákona o ID z mladosti sa dá požiadať aj spätne, a poistenec si môže vybrať obdobie a vymeriavací základ na zaplatenie dobrovoľného poistenia, čiže syn mal 16 rokov 16.4.2013, musí zaplatiť celý 1 rok poistenia napr. 16.4.2013 - 16.4.2014, alebo mu stačí 1 - deň napr. 20.4.2013 dobr. poistenia samozrejme z max. vyrovnávajúceho základu, na zvýšenie OMB bodu ?
5. Ako som už spomínal, máme počkať na rozhodnutie alebo ( hoci aj dnes) máme zaplatiť dobrovoľné poistenie ? 

Poprosím poradiť najlepší postup ( nemusí ísť postupne podľa mojich otázok ), pretože chceme ako rodičia postarať sa o syna ( nie je sebestačný, potrebuje celodennú starostlivosť ), v prípade ak by sa nám niečo prihodilo, aby syn neskončil medzi bezdomovcami, pretože nebude mať na ústav, opatrovateľku, a aby sme si nič v budúcnosti nevyčítali, že sme neurobili nič pre jeho ( už aj tak zlú ) budúcnosť.

Za odpoveď veľmi pekne ďakujem !

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
2:) Ak ste podali žiadosť, je potrebné počkať nech ju vyhodnotia a pošlú Vám rozhodnutie. Totiž už je zrejme spracovaná a podľa toho čo píšete posudkový lekár určil mieru poklesu 60%. Z výsledkom rozhodnutia môžete a nemusíte súhlasiť. Práva na odvolanie máte vyslovene uvedené aj v samotnom rozhodnutí. Lehota je 30 dni, ale žiadosť posielate už na Ústredie soc. poisťovne. K žiadosti je však potrebné priložiť nové rozhodujúce dôkazy.Čiže radšej by som počkal a tak skúsil požiadať o zmenu písomne.
3:) O ID z mladosti sa žiada až po dovŕšení 18 roku života a najlepšie do 21 roku. Nemusí mať presne 21 rokov.
4:)Áno dá sa doplatiť, dopláca sa celý rok. Pomôckou môže byť článok http://ekonomika.sme.sk/c/6932679/mladych-invalidov-zvyhodnuju.html
"Sociálna poisťovňa pritom invalidom z mladosti, ktorí požiadajú o priznanie dôchodku neskôr ako v 18–tich rokoch, doplatí invalidný dôchodok spätne až do troch rokov.
Invalidi z mladosti, ktorí budú o invalidný dôchodok žiadať až na budúci rok, a budú chcieť priplatiť dobrovoľne dôchodkové poistenie z maximálneho vymeriavacieho základu, budú musieť nájsť viac ako 11-­tisíc eur. Môžu však získať maximálny invalidný dôchodok viac ako 1100 eur mesačne. To v prípade, ak majú mieru poklesu schopnosti pracovať nad 70 percent.
Ak majú nižšiu, bude sa im dôchodok počítať podľa percenta, ktoré im určí posudkový lekár.
V prípade, že požiadajú o invalidný dôchodok s oneskorením. Sociálna poisťovňa im môže doplatiť až za tri roky. A to viac ako 41­tisíc eur."



eporadca povedal(a)...

1) Jeden rok
Verím, že chcete pre syna to najlepšie. Prajem Vám veľa síl, radosti aj z malých krôčkov, nech sa darí po každej stránke životnej.