VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2016/02/11

Mám teda radšej oželieť zopár stoviek eur a vozík zakúpiť za vlastné a vyhnúť sa tak riziku zrušenia liečby ?

Dobrý deň,
moja manželka sa od roku 2007 lieči na Sklerózu multiplex aplikovaním injekcií Rebif 44,
ovšem postupom času sa jej čoraz ťažšie chodí na dlhšie vzdialenosti. Čo v jej prípade znamená 200 m a viac. Preto mi napadlo, že by som jej zaobstaral na presuny a " prechádzky" invalidný vozík, aby som jej rozšíril akčný rádius.
 Má, alebo nemá  manželka nárok na invalidný vozík plne hradený ZP ?

Nakoľko momentálne sa nachádza v škále postihnutia 5, a ošetrujúci Neurológ nás upozornil, že ak by sme dostali od ZP vozík mohla by ocitnúť v škále 6, v  tom prípade by sa podľa vyhlášky Min. Zdravotníctva musela liečba Rebifom 44 ukončiť ako neefektívna, čo samozrejme nechceme !
Skúste mi v tejto veci poradiť, ako to vlastne je ?
V zásade ten vozík nebudeme používat každodenne
Mám teda radšej oželieť zopár stoviek eur a vozík zakúpiť za vlastné a vyhnúť sa tak riziku zrušenia liečby ?

Dúfam, že som to napísal dosť zrozumiteľne... a vďaka za odpovede
s pozdravom

1 komentár:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Má, alebo nemá manželka nárok na invalidný vozík plne hradený ZP ?
Invalidný vozík sa dá zaobstarať niekoľkými spôsobmi: 1 v hotovosti
: 2 na lekársky predpis
Takýto lekársky poukaz Vám môže predpísať iba odborný lekár, nikdy nie tzv. všeobecný resp. obvodný lekár. Pre oblasť zdravotníckych pomôcok to môže byť lekár, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v odbore ortopedická protetika alebo lekár, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia.
Na lekársky poukaz Vám môže byť vydaná pomôcka, ktorá je zaradená v zozname plne alebo čiastočne uhrádzaných zdravotníckych pomôcok vydaného ministerstvom zdravotníctva. Každá z týchto pomôcok má pridelený KÓD ZP v tvare napr. L33256. Ak si vyberiete pomôcku z našej ponuky je nutné informovať lekára aký má kód. Tento kód spolu s vašimi údajmi lekár vpíše do lekárskeho poukazu. Takto predpísaný lekársky poukaz je nutné dodať do Vašej zdravotnej poisťovne na schválenie.

Ďalší spôsob je poskytnutie peňažného príspevku na kompenzáciu zdravotného postihnutia od Úradu práce sociálnych vecí a rodiny .

Pre získanie pomôcky cez úrad je potrebné podať žiadosť o poskytnutie peňažného príspevku na kompenzáciu .Na základe tohto príspevku máte nárok na zakúpenie druhého invalidného vozíka, ak invalidný vozík na lekársky predpis obdržaný zo zdravotnej poisťovne sa poškodil alebo už nespĺňa podmienky pri problémoch s mobilitou. Výška príspevku na kúpu pomôcky môže byť maximálne 8 630,42 eur. Príspevok na kúpu druhého mechanického vozíka je maximálne 1 659,70 eur. Pri kúpe druhého elektrického vozíka je maximálna výška príspevku 4 979,09 eur.

Medzi posledné patrí odkúpenie použitých mech. vozíkov prip. požičovňa
Použité vozíky sa cenovo pohybujú od 150 €
Prikladám stránku: http://www.invalidne-voziky.wbl.sk/Mechanicke-voziky-pouzite.html

Mám teda radšej oželieť zopár stoviek eur a vozík zakúpiť za vlastné a vyhnúť sa tak riziku zrušenia liečby ?
Ak je z lekárskeho hľadiska dôvod pre zrušenie liečby, ktorá je pre Vašu manželku pozitívna a pre legislatívne podmienky bude zrušená, je zrejme lepšie vec prehodnotiť a porozmýšľať o možnosti zaobstarania si použitého vozíka, ktorý bude vyhovovať pohodliu Vašej manželky a aj Vám ako sprievodu.
niekoľko zdrojov:
http://www.velcon.sk/sk/blog/poradenstvo/ako-sa-da-ziskat-invalidny-vozik-alebo-zdravotnicka-pomocka

http://zdravotnickepomocky.com/pages/financovanie.php